Creativitate si imaginatie pentru o viata fericita

Joaca copiilor e strans legata de creativitate si de imaginatie. De aceea, copiii au nevoie sa se joace. Sa se bucure. Sa fie liberi.

Iata ce ne scrie psihologul Alina Ioana Ciocodan (Smartbox Family)

 

Liderii de azi sunt acolo unde sunt deoarece au incredere in sine, disciplina, organizare si perseverenta, imaginatie si creativitate. Aceste sunt abilitatile esentiale pentru performanta.

In zilele noastre, imaginatia si creativitatea nu mai pot fi privite ca un bonus, ci sunt o necesitate in orice domeniu ai dori sa te dezvolti.  Cum pregatesti un copil pentru viata lui matura? Cum vor arata lucrurile peste 20 sau peste 30 de ani?

Ii va fi de folos abilitatea de a naviga cu incredere prin situatii si solicitări variate cu ajutorul imaginatiei si al creativitatii.

Noi, ca parinţi, putem si e nevoie sa le dam copiilor sansa de a-si valorifica potentialul creativ si de a trai o copilarie plina de magie, bucurie si libertate.

Sa ii lasam pe copii sa se se joaca in voie. LIBER

Joaca este atat de importanta pentru dezvoltarea optima a copilului incat a fost recunoscuta oficial ca unul din drepturile sale. Fiecare copil merita ca prin joaca sa-si dezvolte potentialul sau unic.

Joaca nestructurata – adica neghidata de un adult, si lipsita de un scop educativ – permite copiilor sa-si foloseasca imaginatia pentru a se dezvolta sanatos fizic, cognitiv, emotional, social. Este modalitatea prin care, din primele luni de viata, copilul interactioneaza cu lumea din jurul sau si o cucereste, transformand-o in lumea sa.

Tot mai mult, copiii din zilele noastre cresc avand un stil de viata foarte alert, sub presiunea unor orare foarte incarcate, atat la scoala, dar si acasa. Timpul alocat pentru joaca si implicit beneficiile aduse de aceasta s-au limitat tot mai mult. Activitatile de timp liber si distractie sunt mai degraba pasive, atat fizic cat si mental. Ca sa nu mai vorbim ca unele pot si transformate in jocuri coordonate de adulti, cu reguli menite sa indeplineasca diferite obiective educationale. Din dorinta de a oferi copiilor cat mai multe saanse de dezvoltare, ii putem supraaglomera cu activitati educative – utile, interesante, dar neechilibrate prin suficient timp liber. Timpul petrecut de parinti cu copiii ajunge sa se rezume, in multe cazuri, la transportul copiilor la aceste activitati.

Fie ca sunt mici sau mari, copiii au nevoie zilnic de timp in care sa se joace fara reguli, singuri sau cu alte persoane (cu alti copii sau cu parintii), timp in care sa reflecteze, sa viseze cu ochii deschisi.

Joaca elimina stresul

Ei isi creeaza astfel o lume pe care o pot intelege si gestiona, dezvoltandu-si in acelasi timp abilitati extrem de importante. Cand se joaca, ei stabilesc si urmaresc reguli, negociaza, organizeaza, rezolva conflicte, exprim ce doresc, colaboreaza, sunt atenti la ceilalti, iau decizii. Ei fac fata mai bine stresului si devin mai adaptabili social. Copiii afla despre ei insisi prin joaca – ce simt, ce-si doresc, ce nu le place. Si parintii pot afla aceste lucruri, urmarind sau implicandu-se in jocul copiilor. Este o ocazie de a vedea lumea prin ochii copilului si de a-i intelege nevoile. Cand se joaca impreuna, parintele este cu adevarat atent la copil si conectarea este una reala. Atunci cand ne jucam cu copilul de dragul de a ne juca si a ne simti bine, il pregatim pentru viitor, dar traim in prezent.

 

 

Mai multe informatii pe audiobook-ul Imaginatie si creativitate ( Smartbox Family).

Credit foto – Shutterstock

My title page contents