Ce se ascunde in spatelor cuvintelor?

Oare ce se ascunde in spatelor cuvintelor si a expresiilor cliseu din limbajul parintilor? Limbajul acestor personaje de ieri si de azi include o serie de fraze standard. Multe dintre acestea sunt formule auzite in copilarie si folosite odata cu dobandirea statutului de parinte.

 

Expresiile de care vorbim sunt uzuale. Le auzi peste tot si multi parinti le utilizeaza in mod frecvent. Insa merita sa aruncam un ochi critic asupra lor si sa vedem in ce mod sunt ele folositoare sau nu. Creativechild.com a facut un scurt inventar al celor mai uzitate expresii de catre parinti si le-a pus sub lupa semnificatiile. Sa aflam deci ce se ascunde in spatelor cuvintelor.

 

„Sa vezi ce te asteapta cand maica-ta/taica-tu ajunge acasa.”.

Aceasta fraza de amenintare menita sa ii determine pe copiii neascultatori sa se linisteasca, echivaleaza cu posibilitatea unui pedepse. Rezultatele utilizarii acestei formulari sunt anxietatea si frica. Atentie! Niciuna dintre ele nu este un bun motivator pentru schimbarea in bine a comportamentului. Parintii isi doresc de fapt ca ai lor copii sa ii iubeasca si sa ii respecte. Aceste lucruri le dau adevarata autoritate. Amenintarile si frica aduc doar putere temporara adultilor, dar cu un pret foarte mare. Ultimul lucru pe care un parinte si-l poate dori este ca copilul sau sa il stie de frica.

„Fii cuminte!”

Aceasta expresie este foarte abstracta pentru un copil. Este mai bine sa ii dai instructiuni clare. Pentru unii copii, poate echivala cu o insinuare a faptului ca de obicei nu sunt cuminti. Lor trebuie sa li se aduca aminte sa se comporte adecvat. Poate parea nesemnificativ, dar este important ca fiecare parinte sa ii arate copilului increderea in abilitatile sale si in bunele intentii. Atunci cand un copil se simte bine, este cuminte si il ajuta sa isi construiasca o buna stima de sine.

„Esti obraznic!”

Aceasta afirmatie este o judecata a caracterului, nu a comportamentului. Copiii se percep pe ei insisi prin ochii adultilor. Daca ii spui ca este obraznic, aceasta samanta va fi plantata pe terenul stimei de sine. Ea va prinde radacini si va devine din ce in ce mai greu sa se vada ca fiind bun. In loc sa folosesti aceasta afirmatie, incearca sa separi comportamentul de caracterul copilului. Sa formulezi astfel „comportamentul tau este inacceptabil si iata ce trebuie sa faci”.

„Nu mai plange/Indura”

Blocarea manifestarii emotiilor este nesanatoasa. Pentru parinti, plasul copiilor poate fi deranjant. Este important insa, ca acestia sa fie empatici si sa creeze spatiul pentru manifestarea lor. Chiar daca motivul pentru care copilul tau plange ti se pare banal, pentru el nu este asa. Nu incerca sa ii blochezi lacrimile, ci ofera-i suport si ajuta-l sa-si gestioneze emotiile.

„De ce nu poti sa semeni mai mult cu sora ta/fratele tau?”

Aceasta fraza are potential de a starni invidia si rivalitatea dintre frati. Nu genereaza sentimente pozitive, si din acest motiv nici nu produce efecte benefice. Evita comparatiile de orice fel si enunta ceea ce asteptari ai de la copilul tau.

My title page contents