Yoga în timpul sarcinii – un bun exercițiu pentru a te pregăti pentru naștere. A practica yoga în timpul sarcinii ajută la reducerea stresului nașterii, ameliorează durerile fizice ale sarcinii și pregătește corpul pentru naștere.
De aceea, dacă practicai acest sport și înainte de a rămâne însărcinată, nu trebuie să renunți la a practica yoga nici în timpul sarcinii. În plus, yoga este o activitate care întărește și legătura mamă-copil.
Mai mult decât atât: Yoga este un instrument perfect pentru a-ți cunoaște corpul. Acesta este principalul motiv pentru care practicarea de yoga în timpul sarcinii este o activitate recomandată pentru a întări contactul dintre mamă și copil; dar și pentru a te familiariza cu transformările corpului, care se schimbă zi de zi în această perioadă. În plus, acest tip de mișcare poate fi practicat confortabil acasă, la orele preferate și fără a pierde nici timpul, nici banii pe care i-ai da într-un centru specializat.
De ce să practici yoga în timpul sarcinii? Iată beneficiile:
În primul rând, a practica yoga oferă o serie de avantaje fizice. Yoga este considerată, din acest punct de vedere, ca un exercițiu de întindere. Prin urmare, la fel ca și în cazul înotului și a altor sporturi, devine foarte util, de exemplu, să nu pui kilograme în plus. De asemenea, ajută la menținerea agilității și a echilibrului corpului. Yoga ameliorează apoi durerile tipice ale sarcinii, cum ar fi crampele, umflarea, prezența venelor varicoase și greața.
Atunci când este practicată în mod regulat, pregătește corpul pentru naștere, deoarece crește flexibilitatea. Yoga îmbunătățește apoi circulația sângelui și obișnuiește corpul cu practici de relaxare. Și nu în ultimul rând, învățarea respirației yoghine este, de asemenea, utilă în momentul nașterii; deoarece poate servi la ameliorarea durerii și la furnizarea cantității potrivite de oxigen copilului.
Avantaje psihologice
Practicarea de yoga în timpul sarcinii oferă, de asemenea, și avantaje psihologice: reduce stresul, tensiunea, temerile. Totodată, reduce emoțiile. Unele studii recomandă yoga ca o excelentă metodă de prevenție înainte de naștere; totodată negând că există riscul unor efecte negative asupra tensiunii arteriale și a ritmului cardiac; deoarece nu există consecințe în ceea ce privește creșterea contracțiilor uterine. Yoga antrenează, de asemenea, forța și rezistența; calități necesare pentru a face față mai bine sarcinii.
Exerciții de yoga în timpul sarcinii
Există mai multe exerciții de yoga pe care le poți face în timpul sarcinii, fiecare potrivit pentru o fază precisă a sarcinii. În ceea ce privește frecvența, nu există reguli precise; important este să nu supraîncarci corpul cu eforturi; să faci totul cu moderație și să-ți asculți corpul; acesta îți va indica când este potrivit să te oprești.
Iată trei exerciții principale de făcut în timpul sarcinii:
Rotația șoldurilor
În poziția întinsă pe covor, cu mâinile și genunchii sprijinite pe podea, dar genunchii mai îndepărtați unul de celălalt, poți începe poziția rotației șoldurilor; vei executa mișcări de rotire a șoldurilor în formă de 8. Acest exercițiu ajută bebelușul să aibă mai mult spațiu în burtă și să se așeze în cea mai bună poziție pentru travaliu.
Poziția pisicii
Pentru ameliorarea durerilor de spate în timpul sarcinii, poziția pisicii este ideală. Te poziționezi pe toate cele patru membre, cu mâinile larg deschise și genunchii pe saltea, arcuiești spatele în jos, inspirând aer pe nas. Apoi expiri, făcând mișcarea opusă, adică arcuindu-ți spatele în sus și întorcând capul în jos.
Rotirea încheieturilor și picioarelor
Exercițiile de rotație a încheieturii mâinii și piciorului ajută la reducerea umflăturilor și la creșterea circulației. Pentru a-ți roti încheieturile, stând pe saltea sau în picioare, închide palmele într-un pumn și creează cercuri cu încheieturile, ridicând și coborând încet brațele în părțile laterale ale corpului în același timp. Pentru a-ți roti picioarele, în schimb, trebuie să-ți întinzi picioarele frontal, depărtate, desenând cercuri cu picioarele.