Diabetul și îngrijirea picioarelor: 10 bune practici de urmat

Diabetul și îngrijirea picioarelor: 10 bune practici de urmat. Cum poate diabetul să ne afecteze sănătatea picioarelor și a întregului organism? Diabetul poate contribui la formarea calusurilor, bursitei, veziculelor și ulcerelor. În urma unor episoade frecvente de hiperglicemie, aceste mici leziuni și modificări ale pielii pot reprezenta locuri predispuse la infecții. În cele mai severe cazuri, s-ar putea dovedi a fi destul de grave. 

Din acest motiv, este foarte important să-ți menții picioarele sănătoase. Cum să faci asta? De exemplu, folosind încălțăminte specială, urmărind regulat starea de sănătate a picioarelor și efectuând exerciții simple care ajută la stimularea circulației periferice adecvate.

Diabetul și îngrijirea picioarelor. 10 practici bune de urmat pentru îngrijirea piciorului diabetic

În ciuda suferinței, există, totuși, câteva bune practici care pot fi urmate pentru îngrijirea picioarelor. Iată zece care îi vor ajuta pe cei cu diabet să gestioneze acest aspect al vieții de zi cu zi cu seninătate și să prevină orice complicații:

1. Inspectează-ți picioarele în fiecare zi

Neuropatia este o complicație a diabetului care face dificilă simțirea atunci când există răni sau leziuni la picioare. Modificările de culoare, ulcerele sau pielea uscată și crăpată trebuie notate și eventual raportate medicului sau specialistului. Dacă ai dificultăți în a-ți privi talpa picioarelor, o soluție poate fi să așezi o oglindă pe podea care să-ți permită să examinezi tălpile picioarelor sau, alternativ, să ceri ajutor unei rude sau unui prieten pentru un control complet.

2. Nu-ți scufunda picioarele în apă fierbinte

Când persoanele cu diabet zaharat dezvoltă leziuni nervoase, pot avea dificultăți în a simți dacă apa pentru baie sau duș este prea fierbinte, riscând arsuri și, prin urmare, leziuni ale picioarelor. Arsurile și veziculele sunt un teren fertil pentru dezvoltarea infecțiilor. De aceea, este bine să testezi mai întâi temperatura apei folosind cotul (ca în cazul băii copiilor mici), înainte de baie sau duș. A

3. Folosește încălțăminte și șosete confortabile

Dacă ai diabet, atunci când îți cumperi o pereche de încălțăminte, este recomandat să acorzi atenție unor detalii foarte importante. Încălțămintea trebuie să fie mai lată la vârf, pentru a nu comprima degetele de la picioare și a nu crea vezicule. De asemenea, nu trebuie să aibă cusături în interior și ar trebui să fie de preferință căptușite.

În cazul șosetelor, se recomandă alegerea celor din bumbac sau din alt material care să permită piciorului să respire.

4. Nu merge desculț: nici în interior… nici în exterior!

Purtarea pantofilor cu o acoperire exterioară bună pentru a-ți proteja picioarele este utilă pentru majoritatea oamenilor, nu numai pentru cei cu diabet. Este indicat să urmezi acest obicei și acasă: mersul fără încălțăminte predispune picioarele la mici accidente: tăieturi, zgârieturi și pătrunderea așchiilor, cioburilor de sticlă sau a altor obiecte mici lăsate accidental în talpa piciorului. Cu complicația neuropatică asociată cu diabetul, este posibil să nu observi această leziune subtilă până când locul nu se infectează, în special la nivelul picioarelor. De aceea, cel mai bine este să porți întotdeauna papuci prin casă.

5. Păstrează-ți picioarele uscate

Uscarea atentă a picioarelor face parte din rutina zilnică de igienă a tuturor, dar persoanele care suferă de diabet ar trebui să se acorde o atenție deosebită. Este important să previi ca piciorul să rămână umed pentru o lungă perioadă de timp prin tamponarea (și nu frecarea) fiecărei părți a piciorului după spălare. De asemenea, poți folosi o cremă hidratantă pentru a preveni pielea uscată și crăpată, atâta timp cât ai grijă să masezi cu atenție produsul până când este complet absorbit în piele.

6. Diabetul și îngrijirea picioarelor. Mergi periodic la podiatru!

Când suferi de diabet, chiar și calusurile aparent inofensive pot deveni o sursă de complicații dacă sunt neglijate. Pe lângă vizitele la diabetolog sau endocrinolog, ia în calcul și una la podiatru, un profesionist specializat în îngrijirea picioarelor. Este întotdeauna bine să soliciți sfatul farmacistului și să te bazezi pe produse specifice pentru îngrijirea picioarelor.

7. Folosește încălțăminte ortopedică pentru a oferi suportul corect piciorului

Stabilizarea și ușurarea picioarelor atunci când mergi este esențială pentru a le menține sănătoase. Acesta este motivul pentru care încălțămintea ortopedică poate fi o investiție excelentă pentru a asigura protecție și confort chiar și pentru cei cu diabet. Găsești diferite modele de încălțăminte în magazine specializate sau online, dar trebuie întotdeauna însoțite de sfatul medicului, mai ales în prezența leziunilor, calusurilor sau a rănilor la picioare.

8. Fă exerciții simple

Pentru a îmbunătăți sănătatea picioarelor, menținerea unei microcirculații adecvate nu trebuie neglijată. De aceea, exercițiile simple pot fi de mare ajutor. Evită săriturile sau stresurile majore ale piciorului, cum ar fi cele cauzate de alergare. În schimb, alege activități precum înotul sau mersul într-un ritm alert, susținând întotdeauna această din urmă activitate cu încălțăminte corectă.

9. Fumatul este interzis

Pericolele legate de fumat afectează întregul corp și în special sistemul circulator. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți rapid circulația în picioare. Substanțele chimice din fumul de țigară, de fapt, deteriorează și îngustează vasele de sânge. Astfel, fumătorii sunt mai predispuși să experimenteze o reducere a aportului de sânge și, prin urmare, a oxigenului, la picioare, crescând riscul de infecție și favorizând agravarea neuropatiei.

10. Ține glicemia sub control cu dieta

Controlul zahărului din sânge este un element fundamental pentru prevenirea neuropatiei diabetice. Așa cum s-a explicat mai sus, poate exista, de fapt, o relație directă între nivelurile ridicate de glucoză din sânge și deteriorarea celulelor nervoase. Cu cât îți poți ține mai mult zahărul din sânge sub control, cu atât picioarele tale vor fi mai sănătoase.

De asemenea, dacă ai deja o infecție în curs, nivelurile ridicate de glucoză pot face mai dificilă eradicarea acesteia. Acesta este motivul pentru care este esențial să urmezi o dietă adecvată și să practici o activitate fizică moderată.

My title page contents