Un copil fericit este un copil auzit

Daca vrei un copil senin, un copil empatic si deschis, atunci conecteaza-te cu el. Cum faci asta? Fii cu bagare de seama.

 

Una dintre principalele strategii de conectarea este VALIDAREA. Asa sustine Daniel J Siegel si Tina Payne Bryson in cartea lor „Inteligenta parentala” aparuta la Editura Povesti de Papadie.

„Validarea este cheia pentru conectare atunci cand copiii sunt reactivi sau fac alegeri nechibzuite. Pe langa a transmite liniste, este nevoie ca cei mici sa stie ca ii ascultam. Ca ii intelegem. Ca stim ce spun. Indiferent daca ne place sau nu comportamentul pe care emotiile de moment il genereaza, este nevoie sa se simta acceptati si sa inteleaga ca le suntem alaturi in mijlocul acelei furtuni emotionale”, spun specialistii.

Mai exact, copiii au nevoie ca noi sa fim acolo, sa le fim martori la trairi si experiente, sa ii ascultam si sa le acordam atentie felului in care ei au resimtit o anumita intamplare. „Trebuie sa le putem vedea mintea si sa le intelegem starea interioara, pentru ca apoi sa ne alaturam spatiului lor emotional.”.

Gandeste-te cat de important este pentru un copil ca al lui parinte sa il inteleaga, sa il vada si sa il acccepte asa cum e. Pe el si pe emotiile sale. Atunci cand „copiii se simt simtiti, se simt intelesi. Se simt iubiti. In plus pot incepe sa se linisteasca, sa ia decizii mai bune si sa auda lectiile pe care vrem sa le oferim. Practic, validara inseamna sa ne opunem tentatiei de a nega ori de a bagateliza ceea ce simt copiii. Cand le validam emotiile, evitam sa ii judecam, sa ii minimizam, sa ii negam.

Fii empatic si pune-te in locul lor. Ti-ar placea ca cineva sa iti spuna ce si cum sa simti. Sa iti invalideze emotiile?

E important sa gasesti in tine reurse ca sa nu le spui copiilor ca nu ar trebui sa fie suparati. Si ca e o prostie sa se intristeze pentru un desen rupt. Insa nu ai cum sa judeci tristetea cuiva, pentru ca fiecare simte diferit intamplarile pe care le traieste. Daca blochezi reactiile copilului tau, mai ales cand are emotii negative, il faci sa se simta invizibil, ignorat, deconectat.

Validarea este simpla. „In primul rand, este nevoie sa identifici emotia simtita. <Te-ai intristat foarte tare, nu-i asa?> sau <Iti este greu acum…>. Identificarea emotiei este un raspuns extrem de puternic atunci cand copilul este suparat deoarece prezinta doua beneficii importante. Intai, faptul ca se simte inteles, ii calmeaza sistemul nervos autonom si contribuie la linistirea emotiilor puternice. Apoi, ofera copilului, vocabularul emotional si inteligenta emotionala pentru a putea recunoaste ceea ce simte”, scriu Daniel Siegel si Tina Payne Bryson.

 

My title page contents