Folosim sau nu sapunul antibacterian?

Spalatul mainilor este unul dintre cele mai frecvente gesturi de igiena pe care le face zilnic si poate primul lucru care il deprinde un copil in acest sens. Igiena este necesara si fireasca, dar din pacate se poate transforma din prieten in dusman atunci cand folosim produse antibacteriene.

 

Poate suna ciudat ca un sapun antibacterian in loc sa ne protejeze, ne face mai vulnerabili, insa tot mai multe studii par sa indice acest fapt. U.S. FDA (Food and Drug Administration) a anuntat faptul ca produsele de igiena si de curatenie antibacteriene nu aduc beneficii suplimentare in preventia bolilor decat cele normale. Chiar din contra, utilizarea zilnica a acestora este asociata cu riscuri mai mari decat beneficiile. Se pare ca, anumite ingrediente pot contribui la dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibiotice si pot determina efecte la nivel hormonal.

Daca utilizezi astfel de produse, iata ce riscuri ar trebui sa ai in vedere. Lista este intocmita conform informatiilor preluate de pe wellnessmama.com.

Schimbari ale microbiomului.

Microbiomul reprezinta totalitatea microbilor care se gasesc in interiorul si exteriorul corpului uman. Aceste forme microscopice de viata reprezinta mii de specii iar numarul lor il depaseste pe cel al celulelor corpului de 10 ori. Ne sunt necesare pentru o stare de sanatate optima si drept urmare trebuie sa avem grija de ele, nu sa le distrugem. Se pare ca actuala generatie de copii are cu 30% mai putina varietate a florei intestinale in comparatie cu noi si bunicii nostri. Explicatia este ca in frenezia noastra pentru igiena, scadem contactul sistemului imunitar cu aceste bacterii, de care are nevoie ca sa dezvolte anticorpi si sa ne protejeze de boli.

Dezvoltarea de bacterii rezistente.

Produsele antibacteriene pot deveni periculoase pe termen lung deoarece este posibil ca aceastea sa sprijine dezvoltarea de bacterii rezistente, care nu pot fi tratate apeland la medicatia actuala. In plus, acestea devin cu atat mai periculoase cu cat raspindirea lor se face relativ usor.

Determina dezechilibre hormonale.

Produsele chimice antibacteriene pot fi un factor favorizant in acest sens. Sunt studii care indica faptul ca triclosanul, un ingredient continut de acestea, poate perturba capacitatea corpului de a absorbi hormonii tiroidieni si influenta alte tipuri de procese hormonale.

Afecteaza mediul inconjurator.

Utilizarea in exces a produselor antibacteriene face ca acestea sa ajunga in canalizari si mai departe in circuitul apei. Se pare ca substantele continute de aceste produse raman in apa chiar si dupa tratarea acesteia. Acestea ajung chiar sa afecteze algele si viata marina.

 

 

 

My title page contents