Acidul folic în sarcină. Un element cheie în dezvoltarea fătului

Acidul folic în sarcină

Printre primele sfaturi importante pe care femeia gravidă le caută sunt cele despre acidul folic. Acesta are un rol esențial în sarcină, atât pentru sănătatea gravidei, cât și pentru dezvoltarea bebelușului aflat în burtica mamei. Gravidele care nu au suficient acid folic în organism pot naște bebeluși prematuri sau cu o greutate mult mai mică. De asemenea, bebelușul se poate naște cu defecte congenitale.

 

 

Ce este acidul folic?

Acidul folic este o vitamină din grupa B, cunoscută și sub numele de B9. Numele său provine din cuvântul latin „folium”, care înseamnă „frunză”. Numele vitaminei a fost inventat de savantul american Henry Mitchell, în 1941. Acesta a reușit să izoleze în unele legume cu „frunza“ lată anumite substanțe. Ulterior, acestea s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea și tratamentul anemiei.  Acidul folic, după cum explică Institutul Superior de Sănătate, se deosebește de folați. Aceștia din urmă sunt prezenți în mod natural în alimente. În timp ce acidul folic este molecula sintetică găsită în suplimentele de vitamine sau în produsele alimentare îmbogățite cu aceste vitamine. Corpul uman produce cantități foarte scăzute de acid folic, insuficiente pentru nevoile care cresc în timpul sarcinii. De aceea trebuie luate din alimente sau suplimente.

Acidul folic este un element esențial pentru sinteza moleculelor de ADN, ARN și proteine. Dar și pentru dezvoltarea celulelor, în special a celor embrionare, în plus față de dezvoltarea conductei neuronale, care începe să se formeze la scurt timp după concepție și devine mai târziu coloana vertebrală a copilului. Lipsa unor cantități suficiente de acid folic poate provoca anemie și defecte de tub neural, inclusiv spina bifida , anencefalie și encefalocelul.

Cât este de important acidul folic?

Potrivit Eurocat (o rețea europeană de supraveghere a anomaliilor congenitale), la fiecare 1000 de nașteri există 20 de cazuri de malformații de acest tip. Administrarea acidului folic în timpul sarcinii poate reduce riscul de defecte ale tubului neural cu 70% .

De aceea, este important să se furnizeze embrionului o cantitate adecvată de acid folic în primele 4-8 săptămâni de gestație. O perioadă în care are loc formarea principalelor organe. Se recomandă ca femeile care doresc să rămână însărcinate, să înceapă să ia acid folic înainte de concepție .

Unde se găsește acid folic?

Acidul folic este molecula care se găsește în suplimente de vitamine sau în anumite alimente „îmbogățite“. În schimb, folații se găsesc în alimente, cum ar fi: verdețuri, legume și cereale, citrice, fructe proaspete și fructe uscate. Cantități bune de folați se găsesc și în unele alimente de origine animală, cum ar fi ficatul și organele comestibile, în ouă și brânză. Experții recomandă să nu se consume cantități mari.

Se mai găsește în anumite alimente care conțin cantități mari de acid folic. Exemple: sparanghel, anghinare, broccoli, varza de Bruxelles și conopida. Cantitățile sunt totuși insuficiente. Acid folic, dar în cantități mici, se găsește și în: căpșuni, fructe citrice, kiwi, nuci, migdale, alune, avocado, fasole, linte, năut, mazăre, salată verde, andive, rucola, roșii și spanac.

Cât acid folic trebuie luat și când?

În mod normal, cantitatea de acid folic luată printr-o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume este de ajuns. În schimb, în timpul sarcinii (și în perioada de pregătire pentru o sarcină), cererea este triplă. Este dificil însă, să fie acoperită această nevoie doar din consumul normal de alimente. De aceea, începând cu o lună înainte de concepție și în primele trei luni de sarcină, se recomandă completarea cu suplimente de vitamine.

Ministerului Sănătății recomandă:

  • 0,4 miligrame pe zi de acid folic, cu o lună înainte de sarcină;
  • până la 0,6 mg pe zi, de la concepție până la trei luni de gestație;
  • și 0,5 mg în timpul alăptării.

În prezența anumitor factori de risc, doza poate crește până la 4-5 mg pe zi înainte de sarcină. În aceste cazuri, femeia trebuie să contacteze medicul sau ginecologul.

My title page contents