Ai un copil sensibil? Iată ce ai de făcut. De fiecare dată când se petrec mai multe lucruri decât de obicei – mai mulți vizitatori, zgomote sau mirosuri nefamiliare, petreceri, întâlniri zgomotoase sau chiar pauzele de la școală – îl fac pe cel mic să se simtă copleșit, mai ales dacă este un copil sensibil.
Poate chiar și ție îți vine să-ți smulgi părul din cap în acele momente. Și aceasta pentru că astfel de momente sunt stresante, copleșitoare și enervante. Dar dacă sunt așa pentru tine, îți dai seama cât de dificile sunt pentru un copil sensibil? Iată ce poți face pentru a-ți ajuta micuțul.
Copil sensibil? Consecvența este necesară
Toți copiii au nevoie de consecvență și rutină. Aceste lucruri le permit să simtă că pot controla ceea ce se întâmplă în jurul lor. Iar când vine vorba despre evenimente ce dau peste cap ordinea casei voastre, atunci cu atât mai mult este important să urmezi rutina cu care este învățat cel mic. De exemplu, încearcă să menții același program de somn, indiferent de cât de multe activități se petrec în casă. Dacă este imposibil să urmezi aceeași rutină, atunci măcar anunță-l pe cel mic că va urma o perioadă în care lucrurile vor fi altfel decât cum este el obișnuit să fie. Programează un pic de timp pentru a-l petrece doar împreună cu copilul. Poți chiar stabili un semnal cu cel mic, pentru ca acesta să știe că poate lua o pauză și poate merge într-o altă cameră, departe de agitație.
Un copil sensibil are nevoie de o alimentație bună
Toți părinții au așteptări în ceea ce privește comportamentele copiilor lor. Dar pentru ca micuții să poată îndeplini aceste așteptări, trebuie să aibă un sistem imunitar puternic și un sistem nervos care să funcționeze optim. Ca aceste două condiții să fie îndeplinite, copiii au nevoie de alimente bogate în nutrienți. Chiar și când ești pe fugă trebuie să ai mereu la îndemână ceva sănătos de ronțăit pentru când i se face foame copilului – mere, banane, nuci, morcovi, fulgi de ovăz, iaurturi, fructe uscate, etc.
Tu ești totul pentru copil
Singurul lucru de care are nevoie copilul tău, ești tu. Asigură-te că petreci timp cu el, că îi acorzi atenția ta, că îți dorești să intri în lumea lui. Așa că, citește împreună cu el o carte, îmbrățișează-l, jucați-vă de-a probatul hainelor sau de-a „vizita” la o ceașcă imaginară de ceai. Ajută-l să se liniștească și să simtă că îi ești aproape. Se va liniști destul de rapid și odată cu el, te vei liniști și tu și vei fi gata să continui cu tot ce ai de făcut.