Rivalitatea între surori și frați: de ce apar conflictele și cum le poți face față

rivalitatea între surori

Rivalitatea între surori și frați este o problemă cu care se confruntă orice familie care are doi, sau mai mulți copii. Cum poți să îi faci față și cum ar trebui să reacționezi atunci când cei mici încep să aibă conflicte?

 

Când apare rivalitatea între surori și frați apar și conflictele, iar odată cu ele vin și certurile nesfârșite între cei mici. Chiar dacă mulți copii poate că se înțeleg foarte bine cu verișorii sau pritenii lor de la școală sau de la grădinițiă, între frați apare o problemă des întâlnită, rivalitatea!

În aceste momente, cel mai dificil este să te afli în rolul de părinte. Cum te comporți și mai ales cum îi ajuți pe cei mici să se înțeleagă – sunt întrebările la care te gândești, cel mai probabil, ori de câte ori îi auzi certându-se pe o jucărie sau încercând fiecare să atragă atenția celor din jur.

De ce apare rivalitatea între surori și frați?

Rivalitatea între surori și frați este cauzată de mulți factori. Potrivit Kidshealth.org printre aceștia se numără:

Evoluția și schimbarea nevoilor – pe măsură ce cresc, nevoile, sentimentele și viziunile celor mici se schimbă, iar acest lucru afectează și modul în care ei relaționează cu ceilalți. Bebelușii sau sugarii vor avea reacții diferite în comparație cu fetițele și băieții de grădiniți sau școală.

Personalitatea și temperamentul – fiecare dintre noi este o persoană diferită, iar acest lucru se întâmplă, evident, și în cazul copiilor. De multe ori, personalitatea, dispoziția bună sau proastă, starea de spirit și modul în care se adaptează influențează modul în care ei relaționează cu frații, surorile și ceilați copii.

Nevoilea celulilat copil – există cazuri în care, unul dintre copii are nevoie de mai multă atenție, fie pentru că are nevoi mai speciale sau pentru că este prea mic. În acest caz, celălalt copil s-ar putea să se simtă neglijat și va dori mereu să obțină mai multă atenție din parte ta și a partenerului tău.

Exemplul pe care îl overi – tu și partenerul tău sunteți adevărate exemple pentru cei mici. Dacă voi acționați cu mult calm în rezolvarea conflictelor și cei mici vor proceda la fel. În cazul în care cei mici văd reacții impulsive și agresive, și ei se vor comporta ca și voi.

Cum te comporți când apare rivalitatea între surori și frați?

Potrivit Huffingtonpost.com, există câteva reguli pe care le-ai putea respecta dacă vrei ca cei mici să se înțeleagă:

  • Încearcă pe cât de mult posibil să nu ai un favorit în familie, indiferent dacă un copil este mai mare și unul mai mic, și mai ales indiferent de sex.
  • Ajută-l pe cel mare să se implice în viața celui mic: să aleagă jucării pentru bebeluș, să aleagă activități pe care să le facă împreună, etc.
  • Nu te plânge niciodată în fața unui copil de fratele său și problemele sau neînțelegerile dintre voi.
  • Nu îi compara niciodată.
  • Nu îl face niciodată pe unul dintre copii să se simtă rușinat în fața celuilalt.

Restul sfaturilor oferite de Huffingtonpost.com le găsești aici.

 

 

My title page contents