Ajută-ți copilul să se cunoască pe el însuși! Iată 3 modalități! O modalitate de a-i ajuta pe copii să-și dezvolte creierul este să le oferim șansa de a face mișcare; să-i învățăm să gândească și să-și antreneze creierul; să profite de situațiile din viața de zi cu zi, deoarece favorizează capacitatea lor de a reflecta și cunoașterea de sine, ceea ce va duce la o dezvoltare sănătoasă și fericită.
Ajută-ți copilul să se cunoască pe el însuși! Iată 3 modalități:
1. Pune-i întrebări
Ca părinți, poți folosi, și chiar nu trebuie să ratezi, fiecare ocazie zilnică a copilului tău, pentru a-l ajuta să se cunoască pe el însuși; o modalitate de a face acest lucru este să-i pui întrebări care îl ajută să se înțeleagă chiar pe el, dar și reciproc.
De exemplu, dacă a arătat un comportament inadecvat, îl vei întreba: „De ce ai făcut asta? Ce ai primit? Crezi că poți face altceva?” Este important să-i ajutăm pe copii să-și recunoască emoțiile: „Ai fost supărat? Ai reacționat așa din cauza furiei?”.
Dacă lucrurile nu merg așa cum își dorește copilul, tolerându-i frustrarea, acesta poate învăța întotdeauna și poate încerca din nou. „De ce crezi că nu ai reușit să iei un rezultat bun la test? Ai fost foarte emoționat sau a fost testul foarte dificil?
Dacă observi că este foarte nervos în legătură cu examenele, învață-l să-și relaxeze respirația încet și profund; astfel, îl vei ajuta și să se pregătească foarte bine pentru examen; așa încât să poată merge în siguranță la următorul.
2. Provoacă-l să gândească, să caute soluții și ascultă-i răspunsurile
O oportunitate fantastică o poate reprezenta momentul când copilul tău urmează să plece în tabără. Aceasta deoarece, îl poți pregăti pentru posibile situații care pot apărea acolo. Inițial îl vei ajuta să-și pregătească valiza cu lucrurile de care crezi că va avea nevoie; astfel, îl vei ajuta să-și aleagă pijamalele și hainele pe care le va purta. În acest context îl vei putea întreba, de exemplu, cum va proceda în situația în care are nevoie de voi, părinții: „Dacă se va întâmpla, ce vei face? Cum te vei simți?” Chiar dacă nu e pregătit să facă față și nici măcar nu are un răspuns, va fi o provocare pentru el și va începe să reflecteze asupra subiectului.
Din acel moment poți vorbi cu copilul tău despre așteptările și preocupările care pot apărea; povestește-i cum a fost în cazul tău atunci când ai plecat prima dată cu cortul cu școala, lucrurile care s-au întâmplat și cât de distractiv a fost. Spune-i cum ai procedat tu în anumite situații care au apărut. De asemenea, îi poți oferi câteva sfaturi, pe care să le aplice în cazul unui conflict cu colegii săi; acest lucru îi va oferi încredere și te va asculta cu mare atenție și interes.
3. Încurajează-ți copilul să-și exprime emoțiile
Când copilul este foarte mic și nu poate scrie, dar poate desena, îi poți da un caiet și îl poți încuraja să deseneze în fiecare zi. Îi poți cere să facă un desen despre cum a fost ziua, ce a făcut, ce a văzut etc. De asemenea, îl poți ruga să deseneze o imagine care să ilustreze povestea a ceea ce i s-a întâmplat la școală sau în parc.
Însă, dacă ai un copil care deja știe să scrie, îl poți ruga să scrie într-un jurnal personal, ceea ce s-a întâmplat în fiecare zi.
Acest ritual îl va ajuta să acorde atenție lumii sale exterioare și celei interioare, devenind conștient de emoțiile sale și de felul în care s-a simțit într-un moment anume. Cu cât copiii se gândesc mai mult la ceea ce se întâmplă în interiorul lor, cu atât mai mult își vor dezvolta capacitatea de a înțelege și de a răspunde la mediul înconjurător.