Alimente de evitat în timpul alăptării. Alăptarea este un moment special pentru mamă și copil, dar poate aduce cu sine multe necunoscute, mai ales când vine vorba de nutriția maternă. Există alimente de evitat pentru a nu crea probleme bebelușului, cum ar fi colici, reflux sau alte disconforturi? Să aflăm împreună!
Chiar și astăzi se întâmplă să dai peste un clișeu conform căruia durerea de burtă sau punctele roșii de pe pielea nou-născutului ar depinde de ceea ce mănâncă mama. Acestea sunt credințe false, idei învechite și moștenite de la o generație la alta.
Există alimente interzise?
Potrivit LARN (Livelli di Assunzione di Riferimento di Nutrienti) – Nivelurile de Aport de Referință ale Nutrienților – persoanele care alăptează ar trebui să adauge în dieta lor aproximativ 700 de calorii suplimentare pe zi. În parte, acestea sunt „luate” din depozitele de grăsime care s-au acumulat în timpul sarcinii (motiv pentru care alăptarea ajută la pierderea kilogramelor reziduale). Deci, în medie, nevoia este de aproximativ 500 de calorii în plus. De aceea, în această perioadă, nu trebuie ținute diete de slăbire sau restrictive.
Urmează principiile dietei mediteraneene!
Compoziția laptelui depinde și de nutriția maternă. Ca mamă este necesar să mănânci bine, urmând principiile dietei mediteraneene. Pentru a crește caloriile zilnice, poți include o gustare suplimentară pe bază de iaurt, fructe uscate, lapte sau brânză. De asemenea, poți crește cantitatea de carbohidrați, fructe și legume, poți lua proteine (atât de origine animală, cât și vegetală) la prânz și cină. De asemenea, trebuie să te hidratezi mult. Pediatrii recomandă consumul a 2-3 litri de apă sau alte lichide, cum ar fi bulion, sucuri, extracte de fructe și legume sau lapte.
Conform celor mai recente studii științifice, poți mânca de toate în timpul alăptării.
Explicația este simplă: laptele matern este un produs din sânge, adică provine din sânge. Adică, înseamnă că numai substanțele care se află în sânge trec în lapte. Iar mâncarea nu este una dintre ele. Din acest motiv, trebuie acordată o atenție deosebită consumului de alcool. Ar fi mai bine să fie evitat. Dacă ai consumat totuși, este recomandabil să aștepți cel puțin 2-3 ore înainte de a atașa copilul la sân. Același lucru este valabil și pentru cafea.
Dieta celor care alăptează trebuie să fie echilibrată și completă, dar nu există alimente „interzise”. Noile studii susțin că este permis inclusiv ardei iute în alăptare. Un exemplu: Cum ar face altfel populațiile în care acest condiment este extrem de răspândit, cum ar fi Mexic, dacă ar fi interzis? Singura interdicție reală la alăptare se referă la fumat și medicamente care, ajungând la lapte, pot cauza chiar și probleme grave bebelușului.
Conform cercetărilor, calitatea laptelui matern rămâne adecvată în prezența unei diete variate. Ceea ce ajută bebelușul să dezvolte un obicei mai mare de arome și nutrienți. Ceea ce mănânci influențează gustul laptelui, lucru care se întâmplă și în timpul sarcinii cu lichidul amniotic.
Așa cum nu există restricții speciale la masă, trebuie subliniat faptul că nu există alimente sau băuturi (inclusiv multe ceaiuri din plante) recomandate în alăptare, pe principiul că ar putea crește producția de lapte. Chiar dacă se întâmplă să auzi contrariul: de exemplu, „berea face lapte” este doar un mit fals din trecut.
Ce să nu mănânci pentru a evita colicile la nou-născut?
Colicile la nou-născuți sunt o problemă larg răspândită. Știința nu susține însă corelația directă dintre ceea ce mănâncă mama și această tulburare. După cum arată numeroase studii, inclusiv cele de la Academia Americană de Pediatrie, colicile sunt adesea rezultatul factorilor fiziologici, cum ar fi imaturitatea sistemului gastrointestinal al nou-născutului. Și nu al obiceiurilor alimentare ale femeilor care alăptează.
Unii părinți observă o anumită sensibilitate la copiii lor în urma consumului de produse lactate sau alimente deosebit de picante. Cu toate acestea, nu există o legătură de cauzalitate confirmată științific. În cazul unor suspiciuni e recomandabil să se monitorizeze situația și să se consulte întotdeauna medicul.
Legume de evitat în timpul alăptării
Contrar a ceea ce se crede, nu există legume care să fie interzise în alăptare. Cel puțin așa arată ultimele cercetări. Broccoli, conopida, ceapa, anghinarea și altele cunoscute pentru efectul lor de „umflare” nu afectează direct laptele matern. Prin urmare, nu provoacă probleme nou-născutului. Ele pot produce gaz în intestinul mamei, dar acest fenomen nu este transferat prin lapte.
Potrivit Institutului Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană, persoanele care alăptează ar trebui să mănânce o varietate de legume pentru a asigura un aport echilibrat de vitamine și minerale. Includerea diferitelor tipuri de legume în dietă, pe lângă asigurarea cantității potrivite de nutrienți, promovează o deschidere către noi arome la nou-născut.
Ce se întâmplă dacă ești vegetariană sau vegană?
Nicio problemă. Singura deficiență potențială ar putea fi cea de vitamina B12, care se găsește doar în produsele de origine animală. Prin urmare, ar trebui completat cu alimente adăugate (de exemplu, cele pe bază de soia sau cereale la care este adăugat) sau prin suplimentare orală. În plus, „mama vegetariană” trebuie să crească aportul de fier și zinc.
Fructe interzise în alăptare
La fel ca legumele, nu există fructe interzise în alăptare. Uneori, citricele, ananasul și fructele cu gust acru sunt considerate problematice. Dovezile actuale indică însă faptul că nu există o legătură directă între aceste alimente și orice disconfort al copilului. De fapt, beneficiile fructelor, cum ar fi conținutul de vitamine și fibre, sunt esențiale pentru bunăstarea mamei și a nou-născutului.
Alimente de evitat în alăptare din cauza refluxului
Refluxul gastroesofagian este o problemă comună la copiii mici, caracterizată prin revenirea conținutului gastric în esofag. Deși regurgitarea este cel mai cunoscut simptom, aceasta poate fi însoțită și de sughiț frecvent, tuse persistentă, iritabilitate sau dificultăți de alimentație.
În majoritatea cazurilor, refluxul este fiziologic și tranzitoriu, iar bebelușii îl depășesc pe măsură ce sistemul digestiv se maturizează. Totuși, dacă simptomele sunt severe sau afectează starea generală a copilului, este recomandată consultarea unui medic pediatru pentru investigații suplimentare și posibile soluții.
Și în acest caz, totuși, nu există nicio legătură directă cu dieta mamei. Cauzele refluxului sunt legate de imaturitatea sistemului digestiv și nu de tipul de lapte sau de ceea ce mănâncă mama.