Antibioticele au învins multe boli, deci se știe că sunt medicamente foarte utile. Cu toate acestea, antibioticele ar trebui să fie folosite corect: în caz contrar, efectul este anulat, iar bacteriile se înmulțesc nestingherite.

 

Da, campania mondială împotriva rezistenței la antibiotice s-a încheiat de curând: aceasta este o reacție la administrarea excesivă și adesea inutilă a acestor medicamente. Antibioticele au fost, cu siguranță, o mare descoperire, capabilă să salveze milioane de vieți în lupta cu bolile considerate astăzi banale, cum ar fi otita sau bronșita, dar care au făcut cândva multe victime.

De ce e asa?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, antibioticele își pierd eficiența: mai mult de 14 000 de decese au fost raportate în Statele Unite, din cauza infecțiilor contractate în spitale, cazuri în care antibioticele au devenit inutile. Conform cercetărilor ample, cercetătorii OMS au descoperit că microorganismele care poartă infecții precum pneumonia, malaria și multe altele devin din ce în ce mai puternice și, prin urmare, sunt susceptibile de a expune infecția la niveluri mult mai ridicate. Vina? Se pare că este vorba de antibiotice. Sau, cel puțin, utilizarea lor incorectă și necorespunzătoare, care provoacă puțin câte puțin dependența organismului.

 

Antibioticul nu este un simptom

Antibioticele au capacitatea de a împiedica transmiterea patrimoniului genetic al bacteriilor, blocând astfel reproducerea microorganismelor patogene. Ele atacă producția de proteine ​​esențiale pentru creșterea bacteriei în sine. În plus, distrug bacteriile deja existente. Tratamentul trebuie prelungit pentru o perioadă adecvată de timp: nici prea mult, dar nici prea scurt. Iată prima greșeală. Mulți au obiceiul de a folosi antibioticul ca analgezic. Se crede că două sau trei reprize sunt suficiente, iar suspensia luată prea devreme ucide doar cele mai slabe bacterii, fortificându-le pe cele mai robuste, ba chiar făcându-le invincibile. Chiar și utilizarea inutilă este la fel de dăunătoare. Nu rareori, antibioticele sunt luate în caz de gripă sau de răceală. Merită să ne amintim că în cazul bolilor virale, antibioticele sunt inutile. Este esențial să-ți amintești: antibioticele trebuie folosite numai în cazul în care infecția se dezvoltă, un semn al prezenței bacteriilor. Trebuie să fie febră destul de ridicată, și mai presus de orice, să fie secreție (flegmă). Dacă nu sunt prezente aceste simptome, atunci e vorba despre o răceală banală care se rezolvă în câteva zile…FĂRĂ ANTIBIOTIC!

 

Utilizarea excesivă și incorectă a antibioticelor

Un al doilea aspect care favorizează consolidarea bacteriilor este dificultatea de a găsi antibioticul potrivit pentru lupta cu o anume bacterie. Este bine să-ți amintești că printre efectele secundare ale antibioticelor se numără și creșterea în greutate. Este adesea dificil pentru cei care prescriu medicamentul să înțeleagă de la care tulpină provine o infecție. Deci nu ar fi corect să atribuim decizia unui specialist, să ne încredem deplin într-un produs sau, chiar mai rău, să tratăm cu superficialitate. Întotdeauna trebuie făcută mai întâi o antibiogramă care să permită identificarea cu relativă certitudine familia unei bacterii și, prin urmare, să fie prescris antibioticul potrivit. Să nu mai vorbim de utilizările necorespunzătoare. În Europa de Vest și în Statele Unite, antibioticele au fost folosite de ani de zile pentru a îmbogăți hrana animalelor de fermă, pentru a stimula creșterea animalelor și a combate infecțiile. Antibioticele sunt folosite și în agricultură, unde sunt pulverizate pe fructe și legume.

 

Ce trebuie să-ți amintești pentru o utilizare corectă a antibioticelor

  • Când copilul are febră, nu e obligatoriu ca antibioticul să fie necesar. Dacă medicul nu prescrie acest lucru, înseamnă că diagnosticul pus nu cere administrarea de antibiotic.
  • Evită auto-medicația, luând antibioticul rămas de la prescripțiile anterioare pentru câteva zile.
  • Ai grijă de prescripția antibiotică gestionată prin telefon.
  • Urmează tipul de tratament prescris de medicul tău, respectând dozele și durata tratamentului.
  • Nu folosi în exces detergenți și produse pentru igiena casei sau pe cele pentru igiena personală care conțin agenți antibacterieni.

 

 

My title page contents