Anticoncepționalele în timpul sarcinii sunt indicate sau contraindicate? Anticoncepționalele sunt contraindicate femeilor însărcinate sau celor care ar putea fi însărcinate în momentul respectiv, fără să știe însă, acest lucru.Tratamentul cu anticoncepționale nu începe până când nu este exclusă sarcina. E și normal, rolul anticoncepționalelor fiind în marea majoritate a cazurilor prevenirea unei sarcini. Prin urmare, existența unei sarcini anulează scopul tratamentului, dar poate crea și complicații. De asemenea, expunerea fătului la conținutul hormonal al anticoncepționalelor ar putea avea efecte negative asupra dezvoltării acestuia.
Conform studiilor, există 2 mecanisme principale prin care anticoncepționalele pot acționa negativ asupra fătului aflat în formare:
- creșterea nivelelor de vitamina A în sânge – poate cauza defecte ale fătului;
- scăderea nivelelor de acid folic, ce poate duce la defecte de tub neural (anencefalie, spina bifida etc).
Administrarea anticoncepționalelor nu are beneficii în timpul sarcinii, dar acestea pot avea efecte negative asupra sarcinii. De reținut, efectul contraceptiv al anticoncepționalelor nu este 100%. Rata de eșec este de circa 1% în cele mai bune condiții, iar în cele mai rele, aproximativ 9 din 100 femei pot rămâne însărcinate în timpul tratamentului cu anticoncepționale din diferite motive: (tratament neregulat, interacțiune cu alte medicamente etc).
În cazul femeilor care au luat anticoncepționale fără să știe că sunt însărcinate, când se confirmă sarcina, se ia în calcul efectul pe care anticoncepționalele le-au avut asupra embrionului în cele câteva săptămâni până la diagnosticare. În cazul femeilor care opresc tratamentul cu anticoncepționale din dorința de a rămâne însărcinate, nu se cunoaște perioada necesară așteptării pentru a evita orice efect negativ pe care anticoncepționalele le-ar putea avea asupra sarcinii.
Hipospadias
Cercetările au arătat, de asemenea, că o continuare a administrării de progestin în timpul sarcinii, predispune copilul la un risc mai mic de a se naște cu un defect numit hipospadias. Această condiție există doar la bărbați, totuși. Dacă ești însărcinată cu o fetiță, aceasta nu va fi afectată. Hipospadias este un defect de naștere care provoacă nașterea unui bebeluș cu deschiderea uretrei pe partea inferioara a penisului, în loc să fie pe vârful acestuia.
Anticoncepționalele în timpul sarcinii. Concluziile studiului danez
Conform unui studiu național făcut de cercetătorii din Danemarca pentru a analiza efectul pe care îl au anticoncepționalele asupra riscului de apariție a defectelor congenitale, s-a descoperit că:
Nou – născuții din perioada 1997 – 2011 au fost împărțiți în 3 categorii, în funcție de gradul de expunere al mamei la anticoncepționale, astfel:
- expunere cu mai mult de 3 luni înainte de a rămâne însărcinate (grup neexpus);
- expunere cu 0-3 luni înainte de a rămâne însărcinate (expunere recentă);
- expunere în timpul sarcinii pana la aflarea diagnosticului.
Anticoncepționalele în timpul sarcinii. Studiul a cuprins 880.694 de bebeluși, care au fost împărțiți pe grupe astfel:
- 611.007 anticoncepționale întrerupte cu mai mult de 3 luni înainte de obținerea sarcinii, la care se adaugă 183.963 care nu au urmat tratament cu anticoncepționale. Rezultă 794.970 (în grupul neexpus);
- 74.542 bebeluși expuși recent;
- 11.182 bebeluși expuși în timpul sarcinii incipiente.
Riscul dezvoltării unor defecte congenitale majore:
- 2.51% la femeile care nu au folosit niciodată anticoncepționale;
- 2.5% la femeile care au întrerupt anticoncepționalele cu mai mult de 3 luni înainte de a rămâne însărcinate;
- 2.49% la femeile care au întrerupt anticoncepționalele recent (0-3 luni înainte de sarcina);
- 2.48% la femeile care au întrerupt anticoncepționalele după ce au rămas însărcinate.
Concluzie: expunerea la hormonii din anticoncepționale imediat, înainte sau după startul unei sarcini, nu crește riscul defectelor congenitale majore.