Ce trebuie să faci ca să eviți cearta în familie

În nicio familie nu curge doar lapte și miere, nu este o permanentă și nesfârșită armonie. Mai mici sau mai mari conflicte are toată lumea. Important este ca cearta în familie să nu degenereze.

 

Cei care au studiat acest… fenomen au ajuns la concluzia că cearta în familie are și o parte bună: poate fi o cale de rezolvare a problemelor. Sigur, nu se aplică în absolut toate cazurile. Dacă cei aflați în conflict nu știu să îl gestioneze și să ”lupte” cu argumente raționale, o banală ceartă se poate transforma într-un război în toată regula. În concluzie, cearta în familie trebuie evitată dacă nu sunt motive solide, dar nu-i sănătos nici să țineți nemulțumirile sub preș. Se pot dezbate, dar fără ceartă, fără patimă. Iată cum poți să eviți tensiunile.

Spune-i ce simți

Înainte să te enervezi, vorbește-i partenerului/partenerei despre sentimentele tale. Uneori este suficient să-ți verbalizezi nemulțumirea pentru a-l face pe celălalt să înțeleagă situația fără a mai fi nevoie să-i aduci argumente.

Nu țipa

”Tonul face muzica”, spune o vorbă înțeleaptă. Așa este. Dacă ridici vocea, aproape că nu mai contează ce spui, efectul este unul singur: enervezi. Să știi că poți spune ce ai de spus și dacă folosești un ton normal. Plus că șansele de a stinge conflictul mai repede sunt mult mai mari.

Evită furia

În primul rând reține că, odată declanșată, furia este periculoasă. Da, ai dreptul să fii supărat/supărată, dar încearcă să nu scapi ”hățurile” și să eliberezi distructiva furie. Este o greșeală imensă. O persoană supărată își exprimă sentimentele, pe când una furioasă distruge relațiile. Abține-te să spui lucruri pe care mai târziu le vei regreta. Abține-te să faci gesturi pe care nu le vei mai putea șterge din memoria celuilalt. Repet: poți fi supărat/supărată pe cei pe care îi iubești. Asta se întâmplă tocmai pentru că cei pe care îi iubim ne fac să suferim cel mai tare, chiar și dacă e vorba despre un fleac.
Uite, respectă un… plan atunci când te cerți. În primele cinci minute verbalizezi, îți exprimi sentimentele. Apoi fă o pauză de douăzeci de minute, pentru a te gândi la problema pe care o aveți. Întoarce-te la ”masa negocierilor” pentru alte zece minute și discutați cum ați putea rezolva-o. Ține minte că e în regulă să nu poată fi rezolvată imediat, pe loc!

Nu îți pune relația în pericol!

Oricât de neplăcute sunt argumentele aduse de celălalt, nu le considera o amenințare la adresa relației voastre. Șantajul emoțional este foarte, foarte urât. A-i spune celuilalt că în aceste condiții îți faci bagajul și pleci, poate fi devastator pentru el. Iar teama destrămării familiei îl poate arunca în brațele unei depresii profunde. Sau – mai rău – îl poate împinge spre gesturi necugetate, fatale. Ce ai rezolvat? Nimic. Doar ai înrăutățit situația fără să rezolvi problema care a generat cearta.

Fără violență!

Violența fizică și verbală nu trebuie folosite NICIODATĂ! Fără jigniri, insulte și umilințe, fără pumni dați în masă sau picioare în uși, fără spart obiecte din casă. Când partenerul/partenera are astfel de manifestări, cel mai înțelept lucru este să părăsești locuința până se liniștesc apele.

My title page contents