Toata lumea vorbeste despre beneficiile alaptarii pentru copil, dar stiai ca exista o multime de avantaje si pentru mama?
Alaptarea, fie ca ea partiala sau totala, ajuta la crearea unei relatii speciale intre mama si copil, iar laptele matern contribuie in mod semnificativ la dezvoltarea armonioasa a bebelusului tau.
Beneficiile fizice si emotioanale ale alaptarii pentru mama
Numeroase studii au gasit o legatura directa intre alaptare si scadere a riscului pentru bebelus de anemie feripriva, a infectiilor respiratorii si bacteriene, tulburari gastro-intestinale, alergii si probleme dermatologice.
In plus, alaptarea imbunatateste sistemul imunitar al copilului – ceea ce il protejeaza de infectii sau reduce severitatea lor.
Bebelusul tau nu este singurul care beneficiaza in urma alaptarii, mamele se pot bucura, de asemenea, de o serie de efecte pozitive.
1. Reduce riscul de cancer
Studii recente au aratat ca femeile care isi alapteaza bebelusi prezinta un risc mai redus de cancer de san, ovarian, cervical si endometrial. Potrivit unei cercetari realizate de Academy of Breastfeeding Medicine, cu cat o mama alapteaza pentru mai mult timp, cu atat scade riscul ca aceasta sa sufere de cancer de san. Motivul? Nivelul estrogenului este mai mic in cazul femeilor care alapteaza, iar aceste mame au si tendinta generala de a acorda o atentie speciala alimentatiei sanatoase.
2. Incidenta scazuta a osteoporozei
Pe termen lung, alaptarea reduce riscul de osteoporoza, o boala foarte raspandita mai ales in randul femeilor.
Studiile arata ca desi unele femei pierd o cantitate redusa de masa osoasa, aceasta revine la valorile normale dupa sarcina.
Femeile pierd uneori intre 3 si 5 procente din masa osoasa in perioada de alaptare, recuperate dupa ce hranirea la san inceteaza. Vestea buna este ca, in unele cazuri, masa osoasa poate creste de-a lungul a primelor 6 luni dupa alaptare.
3. Beneficii de natura emotionala si afectiva
Alaptarea stimuleaza eliberarea unor hormoni, atat pentru mama, cat si pentru copil. Oxitocina, cunoscuta si sub numele de hormonul fericirii, reduce stresul si ajuta la creearea unei legaturi emotionale puternice intre copil si mama.
In plus, este hormonul care ajuta laptele sa circule prin san in timpul supului si reduce riscul aparitiei depresiei post-partum.
Colecistochinina (CCK) este un alt hormon eliberat in timpul alaptarii cu rol de calmare si contribuie la sudarea relatiei afective dintre mama si copil.
4. Reduce riscul diabetului de tip 2
Alaptarea reduce riscul de a suferi de diabet de tip 2. In cazul mamelor care sufera deja de aceasta afectiune, alaptatul imbunatateste sensibilitatea la insulin, ceea ce reduce severitatea bolii. Diabetul gestational apare in timpul sarcinii si dispare la scurt timp de nastere.
Si in acest caz, alaptatul reduce riscul mamelor de dezvolta diabet de tip 2 daca alapteaza bebelusul timp de cel putin 3 luni. In plus, alaptatul ofera protectie impotriva afectiunii bebelusului!
5. Somn mai relaxat si mai odihnitor
Nenumarate studii au descoperit ca parintii copiilor care sunt hraniti exclusiv cu lapte matern dorm mai mult fata de cei care apeleaza la formula de lapte praf. Efectele benefice sunt vizibile atat pentru bebelus cat si pentru parinti!
6. Accelereaza arderea caloriilor
Alaptarea contribuie la pierderea in greutate dupa nastere. Nenumarate studii confirma aceasta observatie.
Femeile care alapteaza slabesc mai repede, deoarece aceasta accelereaza arderea caloriilor.
Organismul unei femei arde aproximativ 20 de calorii pentru fiecare 30 de ml de lapte matern produs.
In perioada de alaptare, mamele pot arde pana la 600 de calorii pe zi. Pe masura ce tot mai studii sunt finalizate, lista beneficiilor alaptarii pentru mame si copil vor continua sa creasca!