Mituri despre alăptare

Miturile despre alăptare. Există așa ceva?Am citit zilele trecute un articol foarte drăguţ în legătură cu credinţele strămoşeşti despre laptele matern. Sau mai bine zis, ce credeau oamenii acum 100 şi mai bine de ani despre faptul că laptele matern „fuge” din sâni dacă:

 

– pe patul copilului se aşează un adult;

– mama gasește în apa din care a băut, din greşeală, un fir de păr;

– din odaia mamei se scoate un obiect după asfinţitul soarelui;

– perdelele de la fereastră sunt ridicate şi lehuza vede lumina zilei;

– femeia dă cu mâna ei un obiect sau bani în timp ce alăptează.

Cum e cu laptele?

În zilele noastre, cu siguranţă, oamenii nu mai cred asta, dar, din păcate, există credinţa că uneori „laptele mamei nu este bun”, „laptele mamei nu este suficient” sau „copilul nu se satură doar cu laptele de sân” şi atunci, intervine BIBERONUL-acest erou al zilelor noastre, erou care „salvează” viaţa copilului, a mamei şi a speciei noastre. Ce ne făceam dacă nu se inventa acest biberon?!

Doamne, nici nu îmi pot imagina!

De fapt, era mult mai bine pentru majoritatea copiilor. Spun majoritatea pentru că un foarte mic procent din copiii nou născuţi au nevoie de acest mod de hrănire. Este bine că s-a inventat biberonul pentru a ajuta copiii care chiar sunt în dificultate de a se hrăni (fără mama, prematuri sau cu patologie în zona cavităţii bucale).

Da, pentru ei sunt biberoanele – doar că în România biberonul a devenit o rutină zilnică încă din primele ore de viaţă ale copilului. De ce nu dăm o şansă şi sânului? De ce oare pornim cu această neîncredere în natură umană?

Un biberon de lapte dat copilului poate duce la înţărcare

De ce? Pentru că acesta poate avea dificultari la următoare alăptare pe sân. Bebeluşul are memoria ultimului supt. El va face pe sân, cu gură, mişcarea pe care a făcut-o pe biberon şi a văzut că a dat rezultatul dorit – a primit lapte. Apoi ataşat pe sânul mamei va încerca să apese cu gingiile pe mamelonul sânului aşa cum a făcut pe tetina biberonului, dar nu va aceeaşi satisfacţie pentru că nu această este mişcarea pe care trebuie să o facă pentru a suge la sân. Deci laptele nu curge, copilul devine agitat şi frustrat, iar mama dezamăgită şi dezorientată crede că laptele ei sau sânul sunt de vină. Este tentată să mai dea un biberon pentru a linişti copilul şi aşa intră într-un cerc vicios în care sânul este sabotat de acest biberon.

În această poveste şi bebeluşul şi mama au de suferit:

– mama pierde mult timp cu mulsul sânilor, iar aceştia se pot răni;

– copilul este dezorientat şi cu timpul refuză sânul;

– copilul nu mai suge partea de final a laptelui care este cel mai hrănitor pentru că pompă nu poate scoate acest al 3-lea val;

– îl privăm pe copil de legătură psiho-afectiva pe care o are cu mama, atunci când suge la sân;

–  sânii vor produce din ce în ce mai puţin lapte;

– uităm că hrănirea la sân este dreptul fundamental al copilului.

 

Dacă ești gravidă sau proaspătă mămică, te așteptăm să stai de vorbă cu consilierii în alăptare SAMAS – fie la cursul pentru gravide, fie la o consultație la sediul nostru sau acasă. Detalii pe www.programsamas.ro.

 

De Izabel Gavrilă, asistent medical și educator perinatal SAMAS

My title page contents