Descoperă beneficiile porumbului fiert și bucură-te de o masă sănătoasă! De mulți ani, porumbul este o cereală extrem de folosită și apreciată de persoane de diferite rase și vârste. Această plantă din America Centrală și de Sud a aparținut clasei sacre. Mai târziu, planta a apărut în Europa și Rusia, câștigând și mai multă popularitate. Astăzi, mulți oameni sunt interesați să afle care sunt beneficiilor porumbului fiert. Și chiar merită să i se acorde o atenție cuvenită!
Conținutul caloric și compoziția porumbului
Porumbul este renumit pentru compoziția sa bogată, sursă importantă de vitamine și minerale. Include apă, acizi saturati, dizaharide și monozaharide, amidon (toate acestea prezente mai mult decât în cartofi și orez). În plus, produsul include minerale precum fluor, cupru, mangan, calciu. Ba mai mult, zinc, cobalt, magneziu, iod, potasiu, sodiu și fosfor. De remarcat și amintit și de prezența vitaminelor din diferite grupuri, inclusiv E, B1 – B5, B9, C, PP.
Cât privește caloriile, putem spune că doar 100 de grame de porumb fiert asigură 125 de Kcal, asigurând astfel starea de sațietate. Dintre acestea, grăsimile ocupă 2,4 grame, proteinele – 4,2 grame, carbohidrații – 22,4 grame. În schimb, dacă vorbim de porumb conservat, conținutul de calorii este redus la 119 Kcal, din care 3 grame. – proteine, 22,6 grame. – carbohidrați, 1,4 gr. – grăsimi
Beneficiile porumbului fiert. Descoperă și alte proprietăți utile ale porumbului fiert!
Înainte de toate, trebuie să știi că principala diferență dintre porumb și alte cereale este că acesta păstrează toate enzimele benefice după un tratament termic prelungit. Astfel că, mineralele și vitaminele menționate mai sus se păstrează în proporție de 83-85%. Altfel spus, nicio altă cereală nu se poate lăuda cu acest aspect.
În plus, consumul regulat de porumb fiert menține echilibrul sărat – apă, controlează colesterolul din sânge, stimulează procesele metabolice și menține echilibrul psiho-emoțional.
Medicii cu experiență recomandă ca porumbul fiert să fie consumat de către cei cu funcții hepatice și respiratorii anormale și insuficiență renală. Porumbul previne înfundarea vaselor de sânge, eliberând plămânii de gudron (informație pentru fumători). Datorită valorii nutritive ridicate și acumulării de vitamine, porumbul fiert este absorbit rapid de organism. Saturația persistă mult timp, ceea ce permite persoanelor supraponderale să atenueze senzația de foame.
De asemenea, este de mare ajutor pentru persoanele care se luptă constant cu stresul și suferă de insomnie. În acest caz, porumbul ajută la calmare. Normalizează sistemul nervos, elimină stimulii inutili și induce somnul.
Porumbul formează țesut osos, întărește părul și unghiile, promovează producția de colagen în piele. Totodată, această cereală este deosebit de valoroasă pentru persoanele cu ateroscleroză. Dacă ai colesterol ridicat, este recomandat să folosești 2 știuleți pe zi.
Porumbul contribuie la eliminarea rapidă a alcoolului etilic, așa că este adesea consumat dimineața după o petrecere ce a durat toată noaptea. În plus, boabele fierte previn bolile de stomac la persoanele care abuzează de alimente grele.
Pentru persoanele care suferă de oboseală cronică, apatie, stare de rău constantă este recomandat consumul de cel puțin 60 de grame de porumb fiert pe zi. După doar o lună, circulația sângelui va crește, iar somnul va reveni la normal.
Beneficiile porumbului fiert pentru pierderea în greutate
O altă calitate a porumului este că acesta are o valoare calorică relativ scăzută, dar o valoare energetică mare datorită carbohidraților (peste 22 de grame/porție). Din acest motiv, este usor absorbit de organism și nici nu se depune în zonele cu probleme. În plus, conținutul de zaharide permite obținerea unei stări de bine în timpul dietei. De asemenea, consumul de porumb fiert permite scăderea tensiunii arteriale, starea de rău este eliminată, iar inima este într-o stare bună.
Pentru a crește metabolismul, este suficient să consumi 1-2 știuleți de porumb (100-200 Kcal) zilnic. De preferat, să-l consumi înainte de ora 14.00.
Porumbul este, de asemenea, un aliment pe care te poți baza, conform nutriționiștilor, în zilele de post. În acest mod simplu, se poate preveni chiar constipația.
Pentru a obține beneficiile complete, dieta cu porumb trebuie ținută timp de o lună, după care se face pauză o săptămână. Ai grijă să mesteci încet, pentru o digestie corectă! Pentru a include mai ușor porumbul în dietă, îl poți adăuga și în salate, sau în felurile principale ale mesei.