Beneficiile trezitului dimineața devreme nu sunt deloc puține. Pentru mulți oameni, să se trezească dimineața devreme nu este deloc ușor. Totuși, conform unor studii, trezitul foarte devreme dimineața poate avea multe avantaje. Motto-ul celor care reușesc să se ridice din pat atunci când alții încă dorm, este: „Cine se scoală de dimineață, departe ajunge!” sau ”Ziua bună se cunoaște de dimineață.”.
De fapt, ar putea exista mai multe beneficii atunci când te trezești devreme: de la o performanță mai bună la serviciu și la școală, la o capacitate mai mare de a respecta un program de masă.
Un ajutor pentru micul dejun
În primul rând, se pare că persoanele care reușesc să se trezească devreme tind să ia un mic dejun bine pregătit. În timp ce, persoanele care se trezesc în ultimul moment se grăbesc adesea în tot ce fac și mănâncă ceva rapid (nesănătos, de cele mai multe ori) sau chiar nu iau micul dejun. Ceea ce, așa cum se știe, este o greșeală! Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei și nu trebuie exclus.
Stimulezi obiceiuri sănătoase
La trezire, pielea este frumoasă și strălucitoare, datorită odihnei din timpul nopții. Persoanele care s-au obișnuit să se trezească devreme ar putea profita de timpul câștigat pentru o bună îngrijire a pielii, pentru a o exfolia, hidrata și curăța. Persoanele care se trezesc mai târziu tind să se concentreze mai puțin pe obiceiuri sănătoase de dimineață, cum ar fi hidratarea și exercițiile fizice, care oxigenează sângele și îmbunătățesc sănătatea pielii.
Timp pentru fitness
Celor care se trezesc târziu le este mai greu să finalizeze toate activitățile planificate pentru ziua respectivă. Să te trezești devreme ar putea însemna, de asemenea, să ai mai mult timp pentru antrenament. De obicei, persoanele care fac sport dimineața sunt mai motivate să nu găsească scuze pentru a amâna momentul dedicat activității fizice. Antrenamentul de dimineață ți-ar putea oferi o doză suplimentară de energie, utilă pentru a face față mai bine angajamentelor zilei.
Dacă te trezești devreme, ai putea merge 11 minute pe jos/pe zi. Ceea ce, potrivit unor studii, este suficient pentru a-ți proteja sănătatea.
Ți-ai putea îmbunătăți concentrarea
Trezitul dimineața devreme poate îmbunătăți concentrarea. Oamenii care se trezesc când este încă întuneric afară, se asigură că sunt mai capabili să se concentreze pe obiective și liste de sarcini. La urma urmei, au avantajul de a nu fi întrerupți niciodată (la acea oră) de membrii familiei sau de colegi. În acest fel, până când ajung la serviciu (sau la școală în cazul tinerilor), au reușit deja să îndeplinească diverse sarcini. Drept urmare, aceste persoane pot fi mai alerte. Pot avea o mai bună concentrare în cele mai importante momente ale zilei.
Rutină de somn îmbunătățită
Să te trezești dimineața devreme este mai puțin dificil decât poate părea. Cu condiția să respecți o rutină strictă de somn. Dacă te culci și te trezești la aceeași oră tot timpul, corpul tău se va obișnui cu un fel de regularitate. Aceasta îl va ajuta să respecte noul program. Persoanele care se trezesc dimineața devreme, seara vor simți nevoia să doarmă „la timp”, iar acest lucru va îmbunătăți starea generală de sănătate. Urmarea unei rutine previzibile te va ajuta să dormi mai bine în fiecare noapte, și să te trezești mai vioi dimineața.
Beneficiile trezitului dimineața devreme. Alte sfaturi pentru a te trezi dimineața devreme:
- Evită exagerările: începe mai bine anticipând alarma cu 15 minute. În fiecare zi, anticipează puțin mai mult.
- Începe să mergi la culcare mai devreme decât în mod normal. În acest fel vei dormi suficient și nu te vei simți obosit/ă când alarma se va declanșa.
- Pune ceasul deșteptător departe de pat, astfel încât să fi nevoit/ă să te ridici din pat pentru a-l opri. Dacă este posibil, programează un cântec stimulant sau energic, care să-ți dea impulsul să te ridici din pat.
- De îndată ce alarma se declanșează, părăsește imediat dormitorul.
- Gândește-te la ceva pozitiv pe care intenționezi să îl realizezi. De exemplu, puțină meditație. Sau gândește-te că îți va fi mai ușor să termini treaba mai devreme, dacă ajungi la birou mai devreme. Sau chiar acasă, dacă lucrezi la domiciliu.
- Folosește timpul suplimentar pe care îl ai dimineața pentru a face ceva care te ajută să evoluezi și să-ți îmbunătățești starea.
- Nu mânca înainte de culcare. Dacă ți-e foame, încearcă să bei o ceașcă relaxantă de ceai de plante.