Beneficiile verzei sunt multe și deloc de neglijat. Varza este o legumă foarte săracă în calorii și foarte sățioasă: o porție de 100 g oferă doar 27 kcal. Cea mai mare parte a energiei este dată de carbohidrați, care reprezintă 6% din greutate, în timp ce proteinele reprezintă doar 2%, iar cantitatea de grăsime este aproape absentă.
Varza (Brassica oleracea) este o plantă cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale medicinale. Conform unui mit grecesc antic, varza sălbatică s-a născut din picăturile transpirate ale lui Zeus și a fost deja folosită ca plantă medicinală chiar de greci. Sunt amintite, în special, femeile care și-au alăptat bebelușii, despre care se spune că au mâncat varză pentru a se asigura că au suficient lapte. Romanii au găsit alte virtuți ale acestei legume: a fost folosită ca antidot sau chiar ca tratament preventiv pentru starea de ebrietate și ca dezinfectant în cazul rănilor, sub formă de compresă.
Proprietățile și beneficiile verzei
La fel ca multe legume, varza este, de asemenea, compusă în principal din apă (90%); dar găsim în compoziția ei și proteine, fibre, zaharuri, carbohidrați. Varza conține, de asemenea, glucozinolați. O enzimă conținută în plantă este capabilă să descompună glucozinolații în glucoză și agliconi, cum ar fi „uleiul de muștar”. Agliconii din varză au excelente proprietăți analgezice, antiinflamatorii, decongestionante și antiseptice topice.
Varza conține vitaminele A, C și K. În plus, varza este bogată în săruri minerale precum potasiu, fier, fosfor, magneziu, zinc, calciu și sulf (de unde rezultă și mirosul caracteristic în timpul gătitului), elemente esențiale pentru constituirea celulelor și țesuturilor și pentru hidratarea pielii. Varza conține carbohidrați, lipide, proteine și este foarte bogată în vitamina A (1.000-1.600 UI), vitamina C (55 mg/100g substanță proaspătă), vitamina K (importantă pentru coagularea sângelui) și elemente minerale precum potasiu, fosfor, fier, calciu, sulf.
Decoctul de frunze de varză pare a ajuta în caz de bronșită și astm, precum și în cazul unor boli ale sistemului gastrointestinal. Apa de gătit este bogată în sulf și este utilizată pentru tratamentul eczemelor și inflamației. Tocmai datorită cantității mari de săruri minerale pe care această legumă o aduce corpului, este bine să fie folosită în toate cazurile de deshidratare și, de asemenea, pentru întărirea sistemului imunitar. În plus, consumul abundent de varză efectuează o acțiune dezinfectantă și antibiotică atât pentru intestin, cât și pentru sistemul respirator.
100 g de varză conțin 27 kcal.
În plus, în 100 g de produs găsim:
- Lipide: 0,1 g;
- Colesterol: 0 mg;
- Sodiu: 28 mg;
- Potasiu: 230 mg;
- Carbohidrați: 6 g;
- Fibre dietetice: 3,1 g;
- Zahăr: 2,3 g;
- Proteine: 2 g;
- Vitamina A: 1.000 UI;
- Vitamina C: 31 mg;
- Calciu: 35 mg;
- Fier: 0,4 mg;
- Magneziu: 28 mg.
Beneficiile verzei pentru sănătate
Prezența vitaminei C conferă verzei o acțiune utilă în combaterea ulcerului și, împreună cu sărurile minerale, creează un efect de restaurare și de reechilibrare asupra organismului.
Efect tonifiant
Consumul verzei ajută la ameliorarea stării de oboseală generală, dar are și efecte pozitive pentru cei care suferă de anemie și avitaminoză, datorită conținutului său de vitamine C, B1, A și E și datorită prezenței clorofilei.
Efect descongestionant
Dacă este consumată sub formă de suc, varza ajută la combaterea gripei, colitei și edemului și, în general, ajută la eliminarea toxinelor. Conținutul său ridicat de fibre reglează și activitatea intestinală. Sucul de varză combinat cu miere este eficient și în caz de răgușeală și pierderea vocii.
Acțiune digestivă
Consumul de varză acționează asupra diferitelor tulburări digestive, de la diaree la colită și, de asemenea, asupra inflamațiilor stomacului și a durerilor intestinale. Sucul de varză este, de asemenea, foarte util pentru a combate constipația: varza se fierbe în puțină apă, nu mai mult de 2/3 minute (pentru a evita pierderea a numeroase proprietăți), și sucul rezultat se filtrează. Se bea dimineața și seara.
Pentru circulație
Consumul de varză ajută la restabilirea unei bune circulații a sângelui, în caz de boli de inimă și insuficiență venoasă (varice, flebită etc.).
Beneficiile verzei. Iată și avantajele utilizării externe
Acțiune antiinflamatoare
Utilizată sub formă de cataplasmă și comprese, varza este eficientă pentru reducerea inflamației nasului, urechilor și gâtului (angina pectorală, laringită) și este utilă și pentru bronșită și astm .
Pentru împachetări: îndepărtează partea fibroasă de pe frunza de varză și presează varza cu o rolă pentru a elibera sucul. Aplică cel puțin trei straturi de frunze de varză pe zona afectată, înainte de a o acoperi cu o fâșie de tifon. Alternativ, poți presa puțin frunzele cu ajutorul unui fier de călcat fierbinte (întotdeauna după îndepărtarea părții fibroase), înainte de a le așeza pe partea dureroasă.
De asemenea, s-a constatat că aplicarea compreselor de varză sunt eficiente în ameliorarea hemoroizilor și a durerilor musculare.
Efect analgezic
Compresele cu varză sunt de mare ajutor pentru persoanele care suferă de nevralgii multiple, dureri de cap, dureri de dinți și sciatică.
Acțiune astringentă
Prin promovarea revitalizării țesuturilor, varza este eficientă în bolile de piele, cum ar fi herpesul zoster sau zona zoster.
Contraindicații ale consumului de varză
- Dacă suferi de colon iritabil sau hipotiroidism, nu este recomandat să consumi feluri de mâncare care conțin varză. În caz de iritabilitate a colonului, aceasta poate provoca balonare, dureri abdominale și chiar diaree;
- Varza este foarte bogată în vitamina K, care are un efect anticoagulant. Din acest motiv, persoanele care urmează un tratament anticoagulant ar trebui să-și limiteze aportul la maximum o cană pe zi de varză. În plus, frunzele de varză conțin o substanță denumită I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol) care poate reduce eficacitatea unor analgezice.