Cușcuș cu tocăniță de vită și roșii

Cușcuș cu tocăniță de vită și roșii este un preparat delicios, hrănitor și destul de ușor. Cușcușul este un produs apreciat pentru aroma și ușurința în preparare. Acest aliment a ajuns în Europa pe la începutul anilor 1700, în Sicilia și Sardinia, unde acum este considerat un produs alimentar tradițional.

Rapid și ușor, cușcușul este extrem de versatil: niciun alt aliment nu se poate combina atât de ușor cu atât de multe arome și gusturi diferite, dar mai ales să fie perfect în orice moment al zilei, de la prânz la gustare și cină.

Cușcușul poate fi preparat în multe feluri: începând de la cele mai ușoare și delicioase preparate până la cele mai elaborate. Poate fi servit împreună cu diferite condimente și uneori devine un singur fel de mâncare: poate fi gătit cu carne, pește, legume și leguminoase. Însă, poate că nu știi, dar cușcușul este și o bază bună pentru deserturi delicioase cu ciocolată, stafide, fructe confiate sau fructe uscate.

Cușcuș cu tocăniță de vită și roșii

4 porții

Pregătire: 20 minute

Gătire: 2 h și 10 minute

Calorii per porție: 760 Kcal

 

Ai nevoie de:

320 g de cușcuș

800 g tocană de vită

600 g roșii decojite

1 ceapă aurie

1 cățel de usturoi

1 morcov

1 tujă de țelină

2 linguri de pastă de roșii

320 ml bulion de legume

1 crenguță de pătrunjel

4 linguri ulei de măsline extravirgin (pentru rumenire)

2 linguri de ulei de măsline extravirgin (pentru cușcuș)

sare

piper

Pregătești cușcuș cu tocăniță de vită și roșii așa:

Cureți, speli și toci grosier ceapa, morcovul și telina. Apoi le prăjești puțin în ulei la foc mic, timp de 4-5 minute.

Adaugi tocănița de vită și o rumenești uniform la foc iute câteva minute. Când carnea capătă culoarea maro auriu adaugi pasta de roșii, dizolvată în puțină apă fierbinte, Gatește carnea cateva minute, adaugă un praf de sare și piper, usturoiul feliat, pătrunjelul tocat grosier și roșiile decojite, și zdrobite cu o furculiță.

Acoperi compoziția din cratiță cu apă clocotită și se fierbe la foc mic, cu capacul pus, aproximativ 2 ore. Dacă este nevoie, mai adaugă din când în când apă clocotită, ca să nu se ardă, iar spre finalul fierberii adaugă sare. Carnea trebuie să fie moale, iar sosul mai degrabă lichid.

Când e aproape gata carnea, începi să pregătești cușcușul. Adu bulionul de legume la fiert. Încălzești cușcușul într-o tigaie antiaderentă la foc mic timp de 2-3 minute, amestecând continuu, apoi oprești focul.

Condimentezi cușcușul cu ulei, amestecând bine cu o spatulă. Adaugi apoi bulionul clocotit, acoperi și aștepți aproximativ 10 minute, pentru ca cușcușul să se umfle (urmează instrucțiunile de pe ambalaj). La sfârșit amesteci cu o furculiță.

Iei forme semicirculare pentru decor, pe care le ungi cu ulei, adaugi cușcuș și formezi diferite modele. Apoi le răstorni ușor în farfurie și pui alături câte o porție de tocăniță fierbinte și sos și servești imediat.

Sfat!

Pentru a reduce timpul la jumătate, poți folosi oala sub presiune: pentru 800 g de carne va fi nevoie de aproximativ 400 ml de apă. Lași aproximativ 1 oră de când începe să „fluiere oala”. Dacă la final sosul se dovedește a fi prea lichid, îl lași să mai scadă, gătindu-l puțin mai mult la foc mic, fără capac.

My title page contents