Plăcintă rulată cu dovleac și scorțișoară. Dulcele favorit al toamnei

PLĂCINTĂ RULATĂ CU DOVLEAC ȘI SCORȚIȘOARĂ. DULCELE FAVORIT AL TOAMNEI

De cum se coace dovleacul, aproape că nu e casă în care să nu se pregătească cel puțin o rețetă cu această legumă-fruct cu gust aromat. Dar tu ce zici de o plăcintă rulată cu dovleac și scorțișoară?

 

Pregătire: 90 minute

 

Ai nevoie pentru aluat de:

300 g făină

140 ml apă

1 plic drojdie uscată

1 linguriță zahăr brun

1 praf sare

30 ml ulei de măsline

½ linguriță scorțișoară

 

Ai nevoie pentru umplutură de:

500 g dovleac proaspăt, curățat de coajă și de semințe

1 linguriță scorțișoară

4 linguri miere sau 3 linguri zahăr brun, în funcție de gust

 

Pregătești o plăcintă rulată cu dovleac și scorțișoară așa:

Dacă ai robot, pui ingredientele pentru aluat în vasul robotului. Lași la frământat timp de 10 minute, la viteză mică. În cazul în care frămânți cu mâna, te ajuți de podul palmei pentru a frământa înainte și înapoi timp de 10 minute. Secretul unui aluat fin și elastic constă în timpul de frământare. De aceea, cu cât mai mult frămânți, cu atât va fi mai fin și elastic aluatul. După acest proces, lași aluatul să se odihnească la cald, timp de 30 de minute.

În acest timp, te ocupi de umplutură. Iei toate ingredientele și le pui într-o cratiță antiaderentă. Dovleacul trebuie ras pe răzătoarea cu găuri mari. Pui cratița pe foc și lași atâta timp cât e nevoie, pentru a scădea zeama lăsată de dovleac. Apoi dai compoziția la răcit.

Iei aluatul și-l pui din nou pe masa de lucru. Îl lovești de 2-3 ori cu pumnul, pentru ca astfel să iasă bulele de aer din el. Apoi întinzi cu sucitorul două foi de 0,5 cm grosime. Iei umplutura și o întinzi uniform pe foi. Ai grijă să lași câte 1 cm liber pe margini. Rulezi cu grijă și așezi plăcintele pe o tavă cu hârtie de copt. Le înțepi cu furculița din loc în loc.

Introduci tava în cuptorul încins la 180 de grade, pentru 20-15 de minute, până când aluatul capătă o culoare aurie. Scoți plăcinta când e gata, o lași să se răcească, apoi o tai bucăți de 2 degete lățime și, în funcție de gust, presari zahăr pudră. Este un dulce potrivit pentru sfârșitul de toamnă – începutul de iarnă.

My title page contents