Risotto cu dovleac și gorgonzola, un preparat de toamnă irezistibil

Risotto cu dovleac și gorgonzola

Risotto cu dovleac și gorgonzola – Cremos, aproape catifelat… pur și simplu irezistibil! Ideal de preparat toamna, acest risotto oferă toată esența dovleacului! Foarte versatil, după cum știm, dovleacul poate fi folosit atât pentru prepararea de rețete dulci, cum ar fi o tartă, dar și pentru preparate sărate.

Jocul de contraste pe care acest risotto îl creează, este dat tocmai de echilibrul perfect între dulceața dovleacului și aroma puternică a gorgonzolei. Nu uita să alegi cel mai potrivit orez. Recomandat ar fi Carnaroli, un soi de orez absolut perfect, pentru că nu se gătește prea mult și păstrează consistența perfectă!

În plus, pe lângă aroma intensă de gorgonzola, mai poți adăuga chilli! Poți adăuga putin în timp ce gătești, fie uscat, fie pudră. Dar ai grijă să nu exagerezi!

Risotto cu dovleac și gorgonzola

Porții: 4 

Timp de preparare: 15 minute

Tiimp de gătire: 30 de minute 

Ai nevoie de:

380 g de orez Carnaroli

500 g de dovleac

100 g de gorgonzola

120 ml de vin alb

1 eșalotă

ulei de măsline extravirgin după gust

2 morcovi

3 tițe de țelină

1 ceapă albă

1 cartof

pătrunjel verde după gust

unt după gust

1 crenguță rozmarin

piper dupa gust

Pregătești așa:

Mai întâi, pregătești bulionul de legume: speli, cureți și tai legumele în bucăți. Pui apoi legumele într-o cratiță cu apă, sare și patrunjel. Acoperi cu un capac și lași pe foc aproximativ o oră de când începe să fiarbă. Odată ce bulionul este gata, îl strecori printr-o strecurătoare și îl ții la cald.

Iei dovleacul, îl cureți, îndepărtezi semințele și filamentele interne și îl tai în cuburi.

Între timp, tai mărunt eșalota și o călești în ulei de măsline extravirgin timp de 10 minute, la foc mediu, pentru a nu se arde.

Când șalota este fragedă și transparentă, adaugi dovleacul peste șalotă și lași totul la gatit aproximativ 20 de minute, amestecând din când în când. Adaugi și bulionul de legume fierbinte.

Între timp, călești orezul: încălzești o tigaie la foc mare și adaugi orezul nespălat, direct din pungă. Amesteci des, pentru a nu se arde. Lași orezul să se prăjească câteva minute, adaugi și vinul alb și amesteci pentru a nu se lipi.

Odată ce vinul s-a evaporat și dovleacul este fiert și făcut piure, îl adaugi la orezul prăjit. Lași orezul să se fiarbă, adăugând din când în când din bulionul fierbinte, când se absoarbe precedentul. Spre sfârșitul gătitului, asezonezi preparatul cu sare și piper. După ce orezul este fiert, stingi focul și scuturi cratița/ „bați” orezul acoperit câteva minute cu parmezan și gorgonzola.

Serviți risotto-ul fierbinte, distribuit uniform pe farfurie.

My title page contents