Când e pregătit copilul pentru școală? Cum știi că e momentul potrivit? Un text din anii șaptezeci enumera parametrii care trebuiau evaluați pentru a înțelege dacă copilul era pregătit. Ce s-a schimbat? Cum să-ți dai seama dacă micuțul tău este pregătit pentru a merge la școală?
Se apropie marele moment: copilul tău va începe în curând școala. Începe o nouă etapă a vieții sale. O perioadă bogată în evenimente și experiențe și, totodată, interesantă. Așadar…
Copilul tău este pregătit pentru școala primară?
Într-o postare de-a sa publicată pe Chicago Now, bloggerul Christine Whitley a preluat un text care a circulat în 1979 în Statele Unite. În cartea intitulată „Copilul tău la șase ani” există o listă de parametri care, potrivit autorului, pot indica clar dacă cel mic este pregătit să meargă la școală în clasa întâi.
Iată ce conține lista:
- Copilul tău are cel puțin 2-5 dinți permanenți?
- Ar putea descrie unui polițist unde locuiește?
- Merge pe bicicletă fără roți ajutătoare?
- Poate sta într-un picior cu ochii închiși timp de 5-10 secunde?
- Poate merge 4 străzi în cartier pentru a ajunge la locul de joacă sau la casa unui prieten?
- Poate număra corect 50 de bani (monede de 10)?
- Încearcă să scrie litere sau să citească?
Dar, raportându-ne la copiii de astăzi, putem spune că aceste criterii mai sunt la fel de valabile?
Părinții de azi stimulează prea mult copiii și îi încărcă cu așteptări prea mari sau copiii din anii șaptezeci au fost subestimați?
Pe scurt, bineînțeles că, în prezent, copiii de șase ani știu să numere monede de zece bănuți, bineînțeles că știu să scrie și să copieze numere. Ba chiar mulți dintre ei ajung în clasa întâi știind deja să citească și să scrie. În plus, în prezent, pentru a înțelege gradul de maturitate al unui copil sunt consultați psihologi și experți. De exemplu, modul în care copilul desenează figura umană poate ajuta la înțelegerea gradului de maturitate al copilului și poate oferi un element suplimentar de evaluare.
Revenind la întrebările de mai sus privind dezvoltarea copilului, pentru a răspunde la acestea, poate că este suficient pentru părinte să-și observe copilul. După cum menționează psihologul, copiii învață în moduri și în momente diferite. Mulți dintre ei nu sunt pregătiți pentru a merge la școală, au o atenție limitată și învață făcând lucruri și mișcându-se: toate activitățile care nu există în școala primară. Dacă cel mic nu este încă pregătit de școală, este mai bine să-l lași să joace liber încă un an.
Când e pregătit copilul pentru școală? Ce zice medicul pediatru?
Dezvoltarea fizică a copilului va fi monitorizată de către medicul pediatru înainte de înscrierea copilului la școală. În plus, există și alți factori care ajută la evaluarea copilului tău pentru a afla dacă este pregătit pentru școală. Iată câțiva dintre aceștia:
- Este capabil să aibă o legătură stabilă cu una sau mai multe persoane de referință?
- A reușit copilul tău să se integreze în grădiniță sau într-un grup de joacă?
- Are o stimă de sine adecvată pentru vârsta lui?
- Îi place să fie într-un grup de joacă sau departe de casă?
- Este capabil să stea departe pentru câteva ore – sau chiar peste noapte – de persoana de referință care îi este cea mai apropiată.
De asemenea, este posibil ca cel mic să nu fie încă pregătit pentru școală
Acest lucru este dezvăluit mai ales de următoarele aspecte:
- El refuză în mod constant să se despartă de cea mai apropiată persoană de referință și, atunci când este forțat, este recalcitrant;
- Când îl duci la un grup de joacă sau la o grădiniță, are nevoie de ritualuri de separare foarte lungi;
- Când este într-un grup de joacă sau grădiniță, este izolat;
- El atacă alți copii, de obicei mai mici decât el;
- La grădiniță se arată excesiv de atașat de persoana de referință. Pentru a putea depăși separarea de persoana de referință, are nevoie urgentă de ursulețul de pluș sau de cârpa lui;
- Este introvertit și tinde să viseze cu ochii deschiși;
- Este foarte temător în fața anumitor oameni, animale și obiecte.