Câte dulciuri poate mânca un copil pe zi. 10 lucruri de știut

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani consumă prea mult zahăr. O „epidemie” dulce care se răspândește tot mai mult printre cei mici și riscă să creeze o generație cu probleme de obezitate, diabet și carii dentare. Dar câte dulciuri poate mânca un copil pe zi sau mai exact cât zahăr e permis și de când?

 

Un obicei greșit în alimentația copiilor poate afecta negativ sănătatea lor ca adulți: supra-consumul de zahăr poate duce la probleme de viitor, cum ar fi obezitatea, diabetul și cariile dentare.

Iată 10 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre zahăr, când vorbim despre nutriția copiilor:

1 – Există multe alimente dulci în mod natural

Zaharurile sunt fundamentale și există deja în mod natural în multe alimente. Dieta noastră are atât de multe alimente dulci, disponibile în mod natural, care ajută pentru a satisface gustul copiilor noștri, fără a-i predispune la obiceiuri nesănătoase.

2 – Prea mult zahăr la copii poate reprezenta un risc pentru sănătatea lor viitoare

„De multe ori avem tendința de a adăuga zahăr în alimente și de a prefera alimente bogate în zahăr. Aceste erori, în cazul în care devin obiceiuri în dieta copiilor, pot afecta negativ sănătatea lor de mai târziu. De fapt, în cazul în care copilul ar dobândi o preferință marcată pentru alimente dulci, ar putea ca în timp să aibă un risc mai mare de a se confrunta cu obezitate, carii dentare și boli cardiovasculare”, spune pediatrul Gianvincenzo Zuccotti.

3 – Există zaharuri simple și zaharuri complexe. Și au scopuri diferite

Zaharurile sunt de două tipuri: simple, cum ar fi clasica zaharoză (sucroză), și complexe, cum ar fi amidonul din paste, cartofi și orez. Ambele fac parte din categoria „carbohidrați”. Zaharurile simple eliberează energie imediată, oferind în același timp un complex de energie treptat .

 4 – Mamele adaugă prea multe zaharuri simple în produsele alimentare

Zaharurile simple, în special adăugate la produsele alimentare, tind să fie prea multe pentru copii. De asemenea, fructele, dulci în mod natural, oferă de fapt, un complex de zaharuri „bun“. Care transportă cu ele alte substanțe importante, cum ar fi fibre, vitamine, minerale, etc., cu o valoare nutritivă mult superioară față de cea oferită doar de fructoză.

5 – Zaharul nu ar trebui să fie „premiul pentru…”

Nu este educativ să-i dai o prăjitură copilului ca recompensă pentru ceva ce a făcut bine. Sau să nu faci un obicei din asta.

6 – După primul an, nu este necesară adaptarea dietei copilului la cea a familiei, ci invers

Când copilul atinge vârsta de 1 an, este din ce în ce mai obișnuit să i se ofere mâncarea de zi cu zi a familiei, considerându-l acum un „mic adult”. De fapt, este corect ca părinții să stabilească obiceiuri alimentare sănătoase odată cu venirea copilului pe lume. Și întreaga familie să mănânce mai bine: mai puțin sărat, mai puțin îndulcit, puțin mai … sănătos!

7 – Zahăr și carii …

Părinții au adesea tendința de a adăuga zahăr în preparate, pentru a le face mai plăcute ca gust pentru copii. Există părinți care înmoaie suzeta în zahăr sau în miere pentru a-l face pe copil s-o accepte. Acest lucru poate avea consecințe asupra procesului de înfrânare al copiilor legat de dulciuri, asupra apariției cariilor și asupra dezvoltării gustului.

8 – Citiți bine etichetele produselor alimentare!

În funcție de stadiul de viață al copilului, părinții trebuie să aleagă mai bine produsele specifice vârstei, acordând atenție etichetei și cantității de zahăr prezent în respectivul produs/aliment. De exemplu, pentru alimentele omogenizate, este mai bine să fie alese produse ce conțin zaharuri care provin numai din fructe.

9 – Fără zahăr înainte de vârsta de un an

Zahărul și mierea (dar și sarea) trebuie interzise înainte de primul an al copilului. În primii doi ani, acestea trebuie să fie foarte limitate. Urmările asupra stării de sănătate a copilului nu sunt vizibile imediat, ci după 20-30 de ani.

10 – Mâncarea sănătoasă este bună

Să nu subestimăm impactul pe care o dietă sănătoasă și bună o poate avea asupra viitorului copiilor noștri. Educația corectă a gusturilor va caracteriza, de asemenea, obiceiurile sale adulte. Dietă sănătoasă = viață sănătoasă.

My title page contents