Ce este mahmureala? Descoperă 10 sfaturi pentru a evita această stare de rău! Excesul de alcool poate provoca o stare de rău însoțită de dureri de cap, deshidratare, amețeli, greață și vărsături. Mai mult decât atât, uneori, chiar și o cantitate mică de alcool poate declanșa o mahmureală, în funcție de sensibilitatea persoanei la alcool.
Este foarte important să știi cum se manifestă starea de mahmureală, astfel încât să poți reduce disconfortul și să previi mahmureala în viitor.
Ce este mahmureala? Care sunt cauzele acestei neplăceri?
Mahmureala de alcool se dezvoltă atunci când concentrația de alcool în sânge (BAC) revine la zero și se caracterizează printr-un sentiment de rău general, care poate dura mai mult de 24 de ore
Cauzele care produc starea de mahmureală nu sunt încă bine înțelese, dar un studiu publicat în 2008 în jurnalul „Alcool și alcoolism” indică faptul că pot exista mai multe modificări fiziologice în timpul și după consumul de alcool, care duc la simptomele specifice mahmurelii. Aceste modificări sunt:
- Niveluri crescute de acetaldehidă (compus toxic), din cauza descompunerii alcoolului de către ficat;
- Deshidratarea cauzată de consumul de alcool;
- Creșterea sarcinii asupra sistemului cardiovascular;
- Modificări hormonale care duc la scăderea disponibilității glucozei;
- Acidoza metabolică, o afecțiune care apare atunci când echilibrul acizilor și bazelor din sânge este afectat, ducând la acumularea de acid în organism.
Acești factori ne ajută să înțelegem de ce mahmureala este atât de severă la unii oameni și nu apare deloc la alții. Descompunerea acetaldehidei, de exemplu, are loc la rate diferite la diferite persoane. De exemplu, datorită unui factor genetic, asiaticii au o degradare metabolică mai lentă a alcoolului. Acest lucru înseamnă că asiaticii pot fi mai „rezistenți” la alcool.
Alți factori care pot interfera cu intensitatea mahmurelii sunt sexul, vârsta, personalitatea și starea generală de sănătate.
Consumul de droguri sau de tutun poate agrava simptomele mahmurelii. Calitatea somnului poate afecta, de asemenea, severitatea.
De asemenea, practicarea exercițiilor fizice în timp se consumă alcool, poate face ca starea de mahmureală să fie mai puțin intensă. De aceea, de obicei, oamenii care dansează mult în timp ce beau, se confruntă mai puțin cu starea de mahmureală decât cei care stau pe loc.
Principalele simptome ale mahmurelii
O revizuire a studiilor științifice publicate în 2012 arată că posibilele simptome ale mahmurelii sunt:
- Modificări ale funcțiilor cognitive;
- Stare generală de rău;
- Cefalee;
- Somnolență;
- Amețeală;
- Dureri de stomac;
- Senzație de leșin;
- Bătăi rapide ale inimii;
- Transpirație excesivă;
- Oboseală;
- Sete excesivă;
- Greață cu sau fără vărsături.
Ce este mahmureala? Iată 10 sfaturi pentru a evita mahmureala!
Sfaturile de mai jos sunt câteva modalități de a ameliora simptomele de mahmureală.
1. Hidratează-te!
Unul dintre principalele simptome ale mahmurelii este deshidratarea. Dacă, în schimb, corpul tău este bine hidratat, vei putea evita o astfel de neplăcere. Consumul de multă apă este esențial pentru sănătate și pentru a hidrata bine organismul.
Bea multă apă și băuturi electrolitice pentru a combate deshidratarea și a înlocui electroliții pierduți prin efectul diuretic cauzat de alcool și prin simptome precum vărsături sau diaree.
2. Bea cafea sau ceai!
Băuturile care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua și unele ceaiuri, pot ameliora oboseala dată de mahmureală. Multe dintre aceste băuturi conțin, de asemenea, antioxidanți, care ajută la prevenirea stresului oxidativ cauzat de abuzul de alcool.
Exemple de surse bune de antioxidanți includ ceai verde, ceai negru, cafea, ghimbir, nuci și semințe, și fructe și legume, în general.
3. Evită consumul de băuturi alcoolice pe stomacul gol!
Consumul de alcool pe stomacul gol nu este o idee bună, deoarece în acest fel alcoolul va fi absorbit mai repede de către organism. Ideal ar fi să ai o masă care conține o sursă de grăsimi sau carbohidrați, înainte de a bea.
4. Mănâncă bine!
Alcoolul tinde să scadă nivelul glicemiei: aceasta contribuie la diverse simptome de mahmureală – cum ar fi amețeli, dureri de cap și greață și, în plus, determină epuizarea organismului.
De aceea, este important să te alimentezi bine, mai ales la micul dejun, atunci când apare de obicei mahmureala. O hrănire adecvată este esențială pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge; în plus, luptă împotriva celor mai multe simptome de mahmureală.
5. Dormi mult!
A nu dormi bine după un consum mare de alcool poate agrava starea de mahmureală a doua zi și să accentueze simptome precum dureri de cap, oboseală și iritabilitate. Somnul de calitate este important pentru ca organismul să se recupereze și să ușureze simptomele unei mahmureli.
6. Nu consuma băuturi alcoolice de culoare închisă!
Băuturile alcoolice închise la culoare conțin substanțe cunoscute sub numele de congeneri care irită vasele de sânge și țesuturile creierului. Totodată, aceste substanțe pot agrava mahmureala și pot provoca dureri de cap puternice. Unele persoane sunt mai sensibile la acest tip de substanță și sunt sfătuite să evite consumul de băuturi similare.
7. Evită consumul de băuturi carbogazoase între dozele de alcool!
Băuturile carbogazoase, cum ar fi sifonul sau apa carbogazoasă, pot accelera absorbția alcoolului de către organism. De aceea este foarte important să se evite alternarea, de exemplu, a unei băuturi alcoolice cu o băutură carbogazoasă precum cele menționate deja. Acest lucru poate crește riscul de mahmureală.
8. Apelează la unele medicamente!
Nu există niciun medicament special care, odată administrat să oprească starea de mahmureala Totuși, pot fi luate unele medicamente pe baza simptomelor semnalate.
Deci, dacă ai o durere de cap severă din cauza mahmurelii, analgezicele pot ameliora durerea. Cu toate acestea, acetaminofenul trebuie evitat, deoarece poate afecta și mai mult funcția hepatică. Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, pot, de asemenea, să amelioreze durerea.
Antiacidele pot neutraliza excesul de acid gastric produs de consumul de alcoolul. În plus, acest remediu poate reduce, de asemenea, unele simptome, cum ar fi greața, indigestia și arsurile la stomac.
9. Cunoaște-ți limita!
Este important să-ți cunoști și să-ți respecți limita. Dacă te-ai confruntat cel puțin o dată cu starea de mahmureală, probabil știi care este limita ta. Nu bea peste această limită! Este important să respecți acest sfat pentru a evita mahmureala și toate simptomele ei neplăcute.
10. Ia suplimente!
Deși nu există suficiente date cu privire la utilizarea de suplimente pentru a trata mahmureala, totuși, unele suplimente par să ajute la ameliorarea unor simptome. De exemplu, suplimente cu ghimbir, ginseng roșu și ginseng siberian (sau eleuthero).