Ce tip de pâine îi dau copilului? Vine o vreme când copilul tău are nevoie și va mânca și pâine. Și apare întrebarea: Ce tip de pâine îi dau copilului? Ce pâine să alegi? De ce o cereală este mai potrivită pentru un copil, iar alta cereală este perfectă pentru dieta unui adolescent?
Alegerea pâinii este foarte importantă! Nu este suficient să fie moale, caldă și pufoasă. De altfel, acestea sunt calități foarte plăcute pentru o pâine, dar compromise de prezența conservanților și a grăsimilor cu o valoare nutritivă slabă. O pâine bună trebuie să ofere mai mult de atât din punct de vedere nutrițional. Trebuie să ofere energie și nutrienți, trebuie să aibă o aromă bună și trebuie să fie potrivită pentru vârsta celor care o consumă.
Câtă pâine trebuie să mănânce un copil
Conform nutriționiștilor, o porție pentru un copil cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, înseamnă 40 – 60 de grame de pâine. Echivalentul unei felii potrivite de pâine.
În plus, cantitățile necesare de alimente care conțin amidon depind, de asemenea, de nivelul de activitate fizică. Și, prin urmare, de nevoile individuale de energie. Cantitățile pot fi mai mari dacă un copil folosește multă energie.
Ce pâine să alegi? Alimentele cu amidon conțin mulți carbohidrați, adică zaharuri complexe sub formă de amidon și sunt indispensabile, deoarece oferă organismului energie. Îi permit copilului să studieze, să gândească, să se joace, să crească sănătos. Pe când, alimentele integrale cu amidon aduc ceva mai mult: fibre și, în diferite cantități, vitamine din complexul B și magneziu.
Ce tip de pâine îi dau copilului? Pâinea integrală de grâu este mai mult bună
Pâinea integrală de grâu este bună, dar de cele mai multe ori, copiii o resping. Și atunci, cum îl împrietenim pe cel mic cu o pâine sănătoasă? Există oare o pâine pe placul copiilor?
Nutriționiștii sfătuiesc părinții să nu forțeze copiii să mănânce secară sau pâine integrală, dacă nu le place. Poți apela la alt tip de făină de tip tumbler, adică un tip de făină care păstrează partea nobilă a cerealei, tărâța. Sau poți apela la cereale bogate în fibre naturale, cum ar fi grâul kamut sau enkir.
De asemenea, încearcă să-i oferi copilului o pâine cu semințe. Dacă pâinea conține mai multe tipuri de semințe, puteți juca un joc (deși se spune că la masă mâncăm, nu ne jucăm). Ajută copilul să identifice toate tipurile de semințe folosite pentru pâine și să-ți spună care e preferata lui: semințe de in, floarea-soarelui, dovleac și fulgi de ovăz. De altfel, semințele sunt surse perfecte de Omega 3, vitamine B, vitamina E, minerale importante cum ar fi fier, zinc, precum și fosfor, seleniu, magneziu, potasiu și multe fibre.
Potrivit unor nutriționiști, pâinea preparată cu făină enkir este deosebit de potrivită, deoarece are un conținut scăzut de gluten. Aceasta, deoarece, enkirul este o cereală străveche, iar făina obținută din această cereală este deosebit de gustoasă. Poate fi adecvată pentru reducerea expunerii la gluten la copii și tineri cu predispoziție familială să dezvolte intoleranță. Întotdeauna în domeniul alergiilor și intoleranțelor, nutriționiștii recomandă evitarea pâinii care conțin lapte. Dacă copilul este intolerant la gluten, există și pâine de soia. Soia furnizează acizi grași esențiali care protejează sistemul cardiovascular (Omega 3), este o sursă bună de vitamine (E și B9) și minerale (fier și potasiu), nu conține gluten și poate fi luată și de celiaci.
Mai mult decât integral, cu mai multe cereale
Este o pâine „Multigreens” mai bună? O pâine integrală cu cereale integrale, cu aroma sa bogată și persistentă și un aspect plăcut este apreciată chiar și de cei mici. În plus, toată lumea va beneficia de șapte ingrediente nobile:
- Există grâu dur și grâu moale, dar există și grâul spelta, cu bogăția sa de fibre, vitamine și oligoelemente;
- Secara, utilă pentru aportul său de lizină benefică;
- Există aminoacizi esențiali, necesari pentru buna funcționare a mușchilor, care promovează metabolismul grăsimilor, formarea oaselor și cartilajelor, anticorpilor și enzimelor, precum și fixarea calciului în oase;
- Orzul este important ca diuretic, detoxifiant, decongestionant si digestiv;
- Hrișca este bogată în fier, zinc, seleniu și antioxidanți;
- Porumbul are un conținut ridicat de aminoacizi esențiali și, astfel, un rol biologic foarte important: ajută la formarea țesuturilor corpului;
- Cerealele recent redescoperite, cum ar fi enkirul, kamutul și spelta sunt mult mai bogate în proteine vegetale decât grâul tradițional.
Ce tip de pâine îi dau copilului în adolescență
Această fază de creștere se caracterizează prin schimbări fiziologice rapide și este o perioadă deosebit de delicată din punct de vedere nutrițional. În jur de 12 ani pentru fete și 13 pentru băieți, creșterea este rapidă, iar o alimentație inadecvată în această perioadă, poate compromite creșterea. Consumul de substanțe nutritive de valoare trebuie să fie mai mare: proteine, fier, calciu și vitaminele A, C și D. Cerealele ajută foarte mult.
Fetele au nevoie de mai mult calciu și fier. Dacă nu există suficient calciu alimentar în dieta lor, oasele riscă să se calcifice puțin. Consecințele pot apărea mult mai târziu, când ajung la menopauză, cu un risc crescut de osteoporoză. De asemenea, debutul ciclului menstrual crește cererea de fier, a cărui deficiență poate duce la anemii. În adolescență, se remarcă importanța făinilor integrale și a multicerealelor și importanța utilizării semințelor. Acestea sunt întotdeauna valoroase pentru furnizarea de micronutrienți.
Cereale precum kamut, enkir și soia pot contribui la cererea ridicată de proteine a organismului tinerilor, fără ca aceștia să ia în greutate. Aceste cereale ajută și la dospirea naturală, care face ca pâinea să fie mult mai digerabilă.
Pentru fete, fierul este prezent în toate făinurile. În cantități mai mari se găsește în cerealele integrale. Secara este cu siguranță un ajutor în asimilarea calciului. Unii adolescenți aleg să fie vegetarieni. Lizina este foarte importantă. Lizina este un aminoacid esențial care, cu vitamina C, formează L-carnitina. Aceasta permite țesutului muscular să utilizeze oxigenul mai eficient, îmbunătățind toleranța la stres și ajută la metabolizarea grăsimilor. Conținutul ridicat de lizină din secară o face o componentă importantă. Totodată, are un efect anti – oboseală. De asemenea, lizina intră în compoziția de colagen, proteina fibroasă care formează oasele, cartilajele și alte țesuturi conjunctive. Promovează formarea de anticorpi, hormoni (cum ar fi hormonii de creștere) și enzime. Este necesară și pentru dezvoltarea și fixarea calciului în oase și în sinteza keratinei, proteinei de bază a unghiilor și părului.