Cireșe în timpul sarcinii. Poți mânca cireșe când ești însărcinată?

Cireșe în timpul sarcinii. Poți mânca cireșe când ești însărcinată? Știi și tu: o cireașă „cere” alta. Cu o culoare roșie și un gust inconfundabil, cireșele reprezintă unul dintre cele mai populare fructe ale verii, bogate în proprietăți benefice. Vestea bună este că și femeile însărcinate le pot mânca, mai ales dacă sunt în sezon. Desigur fără exagerări și cu câteva măsuri de precauție suplimentare.

Să aflăm beneficiile cireșelor în timpul sarcinii și cum să fie consumate!

Proprietățile cireșelor

Fructele în timpul sarcinii sunt esențiale pentru aportul lor de vitamine și minerale. În cazul specific al cireșelor, acestea sunt bogate în nutrienți care ajută la întărirea sistemului imunitar al femeilor însărcinate.

Astfel, 100 de grame de cireșe conțin:

  • 2,1 g fibre
  • 21 de vitamina C
  • 0,154 mg vitamina B3 (niacină)
  • 0,033 mg vitamina B2 (riboflavină)
  • 0,027 mg vitamina B1 (tiamină)
  • 0,0049 mg piridoxină
  • 640 UI de vitamina A
  • 4 μg (micrograme) folat
  • 222 mg potasiu
  • 21 mg fosfor
  • 13 mg de calciu
  • 11 mg magneziu
  • 0,36 mg fier
  • 0,07 mg zinc
  • 0,07 mg mangan
  • 0,060 mg cupru

În plus, aceste fructe delicioase sunt bogate în apă (86%), importante pentru menținerea hidratării optime și promovarea diurezei. Totodată, au puțin zahăr (doar 9%), precum și un aport caloric foarte scăzut (100 de grame corespund la doar 38 de calorii). Toate aceste caracteristici le fac perfecte ca aliment de introdus într-o dietă sănătoasă în timpul sarcinii, când este important să se acorde o atenție deosebită creșterii în greutate. Cantitatea excelentă de calciu poate fi utilă și împotriva crampelor, o altă afecțiune care poate apărea atunci când vorbim despre perioada sarcinii.

Beneficiile cireșelor în timpul sarcinii

Cireșele sunt o sursă bogată de vitamina C și micronutrienți care sunt deosebit de utile în timpul sarcinii pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii. Vitamina C este, de asemenea, importantă pentru repararea țesuturilor, vindecarea rănilor și dezvoltarea dinților și oaselor bebelușului, precum și pentru facilitarea absorbției fierului.

Pe de altă parte, aportul de fibre reduce riscul de constipație și preeclampsie. Potrivit unui studiu publicat în Nature Communications, o dietă bogată în fibre vegetale în timpul celor 9 luni de gestație ar reduce foarte mult riscul acestei complicații, cunoscută și sub numele de gestoză de sarcină. Aceasta este periculoasă pentru sănătatea mamei și a copilului.

Consumul de cireșe în timpul sarcinii te poate ajuta, de asemenea, să dormi mai bine. Potrivit Fundației Sleep, sucul de cireșe ar putea, de fapt, să ajute la creșterea disponibilității triptofanului, un aminoacid esențial și un precursor al serotoninei, implicat în reglarea ciclului somn-veghe.

Cireșele au, de asemenea, un conținut bun de minerale, în special potasiu, care este important pentru menținerea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac sub control. De asemenea, potasiul conținut în cireșe crește energia, ceea ce face din aceste fructe aliați excelenți împotriva oboselii în timpul sarcinii. În plus, se crede că ajută la scăderea riscului de boli de inimă și protejează împotriva radicalilor liberi.

Cireșe în timpul sarcinii: Bune, bune, dar există contraindicații?

După cum am văzut, cireșele au trecut testul cu brio pentru a fi consumate în sarcină. Cu toate acestea, este important să eviți consumul acestor fructe în caz de alergie.

De asemenea, ai grijă să le mănânci proaspete (în mod normal, sezonul de cireșe se desfășoară din mai până în iulie).

Totodată, nu uita, cireșele trebuie spălate bine sub multă apă curentă, deoarece este un fruct care se mănâncă cu propria coajă și este important să nu prezinte mucegai sau părți alterate. Ideal este să le savurezi într-o salată de fructe, în combinație cu alte fructe de sezon. Soluția perfectă pentru a asigura varietatea nutrițională potrivită, recomandată în special în timpul sarcinii.

Bucură-te de sarcină și ai grijă să mănânci sănătos!

My title page contents