Cititul este bun pentru copii. Iată 5 beneficii ale lecturii pentru cei mici

Cititul este bun pentru copii. Iată 5 beneficii ale lecturii pentru cei mici

Cititul este bun pentru copii, o știm deja. De reținut! Un copil obișnuit cu cititul va deveni un adult mai fericit și mai liber! De fapt, beneficiile lecturii de la o vârstă fragedă sunt nenumărate: lectura îmbunătățește limbajul și imaginația, relaxează, promovează creativitatea, deschide mintea și îmbogățește relațiile interumane.

Este important ca părinții să respecte alegerile copiilor. Să nu le impună acestora să citească ce aleg ei. Exemplul parental este foarte important pentru a transmite dragostea pentru lectură. Dacă mama și tata au rezervate momente speciale într-o zi pentru a citi, atunci copiii vor percepe acest gest ca fiind ceva foarte frumos.

Conform unui studiu american realizat în 2009, atunci când citim și ne imaginăm peisajele, sunetele, mirosurile și gusturile descrise pe pagină, sunt activate diferitele zone ale creierului care sunt folosite pentru a procesa aceste experiențe în viața reală. Cu alte cuvinte, creierul nostru simulează experiențe reale, de parcă le-am trăi direct. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă atunci când ne uităm la televizor sau ne jucăm un joc video.

De asemenea, cititul ajută la creșterea atenției copiilor. Totodată, le îmbunătățește acestora capacitatea de a gândi clar. Iar cititul cu voce tare copiilor, încă de la o vârstă fragedă, este o activitate bună atât pentru copii cât și pentru părinți. Citirea cu voce tare, cu o anumită continuitate, copiilor preșcolari are o influență pozitivă atât din punct de vedere relațional (relații între copil și părinți), cât și din punct de vedere cognitiv (se dezvoltă mai bine și mai devreme înțelegerea limbajului și abilitățile de citire). De fapt, bebelușii sunt capabili să asculte încă de la vârsta de șase luni. Lectura timpurie ajută la dezvoltarea abilităților cognitive ale copilului, ajutându-l în alfabetizarea lingvistică.

Cititul este bun pentru copii. Descoperă 5 beneficii ale lecturii pentru cei mici!

Este bine cunoscut faptul că lectura de la o vârstă fragedă este de mare beneficiu pentru dezvoltarea și formarea copilului. Cititul individual sau ascultarea cititului de către părinți are și efecte pozitive din punct de vedere emoțional și psihologic.

1. Cărțile pot ajuta la îmbunătățirea relațiilor

Când părinții le citesc cărți copiilor, legătura dintre ei se adâncește. Citirea unui fragment permite părinților și copiilor să împărtășească momente de seninătate, în care evită să-și facă griji cu privire la problemele vieții de zi cu zi. Totul se desfășoară în acord emoțional unul cu celălalt. De asemenea, citirea poate îmbunătăți relația dintre frați, contribuind la crearea unei legături pozitive între ei.

2. Cărțile măresc capacitatea de a recunoaște și de a gestiona emoțiile

Copilul trebuie să învețe să înțeleagă cum să se comporte ca răspuns la o emoție. Acesta este unul dintre obiectivele principale ale dezvoltării unui copil: dobândirea capacității de a face față, de a gestiona și recunoaște emoțiile, atât proprii, cât și ale altora. Narațiunea permite o cunoaștere a emoțiilor, grație introspecției și punctelor de vedere diferite ale personajelor. Astfel, cărțile pot ajuta copiii (dar și adulții) să-și aprofundeze cunoștințele despre emoții. De la creșterea conștientizării și acceptării stărilor emoționale, până la promovarea comportamentelor și a strategiilor de management pozitiv.

3. Cărțile îmbunătățesc capacitatea copiilor de a gestiona evenimente stresante

Unele cărți pentru copii sunt special concepute pentru a-i ajuta pe copii să facă față unor experiențe, pe care le pot considera complexe sau traumatizante (ex. vizita la dentist, divorțul părinților). Citirea acestor texte îi poate ajuta pe copii să se pregătească pentru ceea ce ar putea experimenta în viața reală, ajutându-i să înțeleagă mai bine situațiile pe care le trăiesc. Cu ajutorul cărților, copiii dobândesc niște abilități de bază pentru a face față acestor situații cu mai multă seninătate.

4. Cărțile calmează și întăresc mintea

Citirea unei cărți sau ascultarea acesteia poate ajuta la promovarea unei dezvoltări mentale sănătoase a copilului. Prin creșterea creativității și imaginației acestuia și facilitând o stare de relaxare care împrospătează mintea și face creierul să fie mai activ și mai eficient.

5. Cărțile ajută la îmbunătățirea stimei de sine la copii

Cititul regulat îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile de citire. Iar odată cu acestea, încrederea lor în sine crește pe măsură ce văd ceva ce s-au angajat să devină realitate. A învăța să citești, a-ți dori să citești cărți noi și să le recitești pe cele pe care le cunoști deja, poate duce la o creștere semnificativă a stimei de sine.

 

My title page contents