Cum îmbunătățești limbajul copiilor? Primii ani de viață ai unui copil sunt plini de obiective, unele mici, altele mai mari, dar toate importante, în felul lor, pentru creșterea și dezvoltarea acestuia. Dintre toate, părinții așteaptă cu nerăbdare să audă vocea micuțului lor care îi strigă. Pe de altă parte, aceștia știu că, atunci când copilul începe să vorbească, comunicarea va fi mult mai ușoară.
De fapt, chiar și cu un vocabular foarte limitat de cuvinte, un copil care începe să vorbească este capabil să transmită clar principalele nevoi și intențiile sale. Ceea ce reprezintă un mare ajutor pentru mame și tați care până atunci trebuiau să interpreteze plânsul copilului.
Întotdeauna, atunci când vine vorba de copii, nu există un moment stabilit și egal pentru toată lumea în care cei mici ar trebui să înceapă să vorbească. Unii copii la un an pot deja să formeze propoziții întregi. Alții încep să rostească primele cuvinte după vârsta de doi ani (uneori mult timp mai târziu).
Cei mici învață o limbă ascultând lumea din jur. În primii ani de viață, mamele și tații (și membrii familiei în general) sunt persoanele cu care copiii au contact cel mai mult.
Pentru copiii de 5 ani și peste, este momentul potrivit pentru activități care ajută la dezvoltarea abilităților pregătitoare pentru intrarea în școala primară.
Cum îmbunătățești limbajul copiilor? Cel mai eficient mod de a stimula vorbirea copiilor este jocul.
Indiferent de joc sau de activitatea pe care o propui, este important să accentuezi limbajul folosind diferite tonuri de voce și mimetism foarte variabil.
Până la vârsta de patru ani și jumătate este recomandat să folosești propoziții simple. Iar de la 5 ani în sus, și propoziții mai complexe. Pe măsură ce te joci cu copilul, pune întrebări pentru a-i trezi interesul și a-i verifica vocabularul. Evită să corectezi limbajului copilului! Atunci când greșește, mai degrabă, repetă cuvântul sau fraza dacă este prost construit. Jucându-te cu copilul tău, îi vei îmbunătăți și atenția, ascultarea, capacitatea de a avea răbdare să-și aștepte aștepta rândul, respectul pentru reguli.
Pentru a trezi curiozitatea copilului poate fi util să ascunzi o jucărie și să o scoți după câteva zile, pentru a o folosi ca noutate.
Cum să stimulezi limbajul prin joc?
Toate jocurile pe care le are copilul acasă sunt un ajutor valoros pentru dezvoltarea limbajului. Mașinile și mijloacele de transport pot fi folosite pentru a-i cere copilului să le denumească. Să învețe varietatea de utilizare și locurile în care sunt parcate (garaj, port, aeroport etc..).
Apoi puteți descrie piesele, le puteți compara (mai mari, mai mici, are 4 roți, are doar 2, etc…) și să spuneți cine le folosește („Pompierul folosește mașina de pompieri”).
Propune și comentează tot felul de acțiuni: „hai să facem curse!”, „pune-le în garaj, ridică-le, coboară-le, mută-le!”.
Pentru fetițe, păpușile pot fi folosite pentru a numi părțile corpului și hainele, dar și pentru a învăța succesiunea acțiunilor. Îmbrăcarea păpușii permite părinților să dea o comandă. Și să învețe copilul să folosească termenul de „înainte” și „după” („Mai întâi punem cămașa și după hanorac”).
Jucându-vă cu casa de păpuși este foarte ușor să numești toate acțiunile care au loc în viața de zi cu zi acasă. De asemenea, poți da o anumită ordine pentru a stimula atenția și memorarea verbală.
Jucăriile nu permit doar denumirea obiectelor, ci și învățarea cuvintelor care se referă la poziții în spațiu (pe, în, deasupra, în spate etc.), la concepte temporale, la acțiuni.
Învață regulile cu jocuri de societate
Jocurile de societate, care pot fi folosite de la vârsta de 3 ani, promovează înțelegerea regulilor. Copilul poate repeta regulile, antrenându-se astfel să formuleze două sau trei propoziții succesive („Acum e rândul tău, spune-mi ce să fac?”).
Jocurile de societate sunt potrivite pentru verbalizarea și învățarea mai multor tipuri de acțiuni: amestecarea, împărțirea, distribuirea, colectarea, punerea deoparte, eliminarea, numărarea, câștigarea, pierderea, retragerea din joc.
Cum îmbunătățești limbajul copiilor? Dezvoltă vocabularul copiilor cu ajutorul cărților, al desenelor animate și al filmulețelor? Cărțile sunt instrumentul suprem pentru perfecționarea vocabularului.
Folosește cărți de povești adecvate vârstei copilului. Asigură-te că acesta cunoaște vocabularul inerent poveștii. Cărțile trebuie să aibă multe poze. Astfel, micuțul va putea să memoreze povestea cu ajutorul pozelor, și apoi să o poată povesti altui membru al familiei. Acolo unde este posibil, pentru a explica cuvinte noi, este foarte util să cauți fotografii, imagini sau videoclipuri sau să le explici desenându-le.
Este recomandabil să folosești desene animate scurte sau videoclipuri pentru a le viziona împreună. Lasă apoi copilul să povestească din nou ceea ce s-a întâmplat.
Părintele poate spune povestea folosind accentul și mimica într-un mod care facilitează impactul emoțional și memorarea. Cu copiii mai mari, poate fi distractiv să faceți împreună ordine în bibliotecă. Împărțiți cărțile în funcție de grosime, înălțime, subiect.
Învățați cuvinte noi în bucătărie
Gătitul înseamnă abilități manuale, dar și secvențe de acțiuni și cuvinte noi. Gătiți împreună cu copilul, lăsându-l să facă cât mai mult posibil din activitate. În același timp, verbalizați ceea ce aveți de făcut, anticipând următoarea acțiune.
Pune întrebări precum „Ce pregătim?”, „De ce avem nevoie?”, „Unde îl punem? După?”. În același mod, verbalizați acțiunile: „Cât timp trebuie să fiarbă?,“ Este un timp lung sau un timp scurt?”.
De asemenea, puteți profita de tacâmurile și oalele pe care le aveți la încemână. Le puteți așeza în spațiile potrivite după tip și dimensiune. Între timp, verbalizează de mai multe ori conceptul de mișcare din loc: „Iau lingurile din mașina de spălat vase și le pun în sertarul de sus, de jos, de sus, din interior etc”.
Practic, orice acțiune trebuie explicată copilului și repetată. Acesta va reține ceea ce este esențial și, astfel, își va dezvolta vocabularul. Mult succes!