CUM ÎNVEȚI COPILUL CULORILE. SFATUL EDUCATORULUI PENTRU ÎNVĂȚAREA CULORILOR

Chiar așa: cum înveți copilul culorile? Descoperirea culorilor reprezintă un pas important în dezvoltarea copilului. La 18 luni el este capabil să distingă nuanțele, dar numai între 3 și 4 ani va înțelege că fiecare culoare are un nume. Iată cum poți învăța copilul culorile, cum să le recunoască, să le distingă și să dea numele potrivit fiecărei nuanțe.

 

Cum să predai culorile copiilor?

Un pas important în creșterea copilului este reprezentat de învățarea culorilor. Acesta nu este un proces chiar simplu. Copilul trebuie să identifice mai întâi culoarea, să-i învețe numele și apoi să asocieze numele și culoarea. De aceea, educatorul sau părintele trebuie să apeleze la strategii de învățare cât mai potrivite stilului și temperamentului copilului.

Cum înveți copilul culorile? La ce vârstă învață copiii să distingă culorile?

În cazul unui copil, dezvoltarea vederii ajunge la completitudinea sa în jurul valorii de șase ani. Între doi și șase ani, copilul învață să recunoască și să indice lucrurile aflate departe de el și să-și concentreze atenția asupra detaliilor. La aproximativ trei ani, copilul ar fi trebuit să învețe să distingă cel puțin cele trei culori primare, și anume: galben, roșu și albastru. Dar să le și să le numească după nume. De la vârsta de cinci ani, copilul prezintă preferința pentru o culoare, mai degrabă decât pentru alta.

Cum înveți copilul culorile? Cum îi explici?

Copilul de grădiniță recunoaște culorile roșu, verde, galben. Fie ajutat de familie, fie de educator. Educatorul poate invita copilul să proiecteze un peisaj (din imaginația lui) și să-l coloreze folosind cele trei culori primare. Ulterior, adultul va descrie desenul făcând referire la culorile folosite și asociindu-le cu numele respectiv. De asemenea, îi poți cere copilului să aleagă din zece marcaje colorate, culoarea care îi place cel mai mult să o ofere prietenului lui cel mai bun.

Pe marcajele de culori primare vei aplica un semn (poate fi o mică bucată de scotch transparent). Copilul va trebui să dea un nume culorii alese. Și să știe că îi poate oferi prietenului lui doar pixuri de culoarea aleasă. Dacă există o culoare primară între markeri, educatorul o va evidenția într-un anumit mod.

Cum înveți copilul culorile prin joacă?

Te poți ajuta de asemenea, de plastilină. Poți modela împreună cu cel mic diferite fructe și legume, figurine și să le asociezi cu o culoare. Exemplu: galben cu lămâia, roșu cu mărul, verdele cu iarba etc. Există chiar și mici poezioare sau cântecele despre culori, ușor de reținut de către cei mici. Tocmai prin faptul că aceștia le vor repeta de nenumărate ori, vor ajunge să le cunoască foarte bine. Când mergeți împreună la plimbare, nu ratați niciun moment în care să vă jucați. Pe când era copilul meu mic, obișnuiam să inventez tot felul de jocuri. De exemplu, când mergeam cu mașina, trebuia să spunem repede, eu sau el, când vedeam o mașină roșie. El era veșnic concentrat să vadă primul mașina roșie sau verde. Ne distram copios. Apoi ne încurcam la numărătoare.

Cum să ajuți copilul care nu recunoaște culorile?

Mulți părinți sunt alarmați atunci când copilul încă nu recunoaște culorile la vârsta grădiniței (3/4 ani). Foarte adesea este un copil care pur și simplu a avut o întârziere în dobândirea de cunoștințe noi sau încă nu are capacitatea de a asocia culoarea cu numele respectiv. În absența unor probleme perceptive, care pot fi evaluate cu o examinare corectă a ochilor, va fi vorba doar de consolidarea capacității de recunoaștere și de asociere. Acest lucru trebuie să aibă loc atât în colectivitate, cu ajutorul profesorilor, cât și acasă, cu ajutorul părinților.

Un exercițiu de făcut acasă este acela de a cere copilului să aleagă între obiectele pe care le găsește în casă, orice obiect de o singură culoare, de exemplu roșu. Dacă copilul ia în mod greșit un obiect de o culoare mai degrabă decât altul, nu dispera, ci reia și perseverează. Doar prin repetiții și cu multă răbdare, vei reuși.

 

My title page contents