Piatra de alaun

În ultima vreme, produsele ecologice sau naturale sunt tot mai apreciate. Piatra de alaun este unul dintre produsele apreciate și folosite tot mai mult. Deși cunoscută de secole, nu a fost niciodată atât de folosită ca în ziua de azi.

 

Dar ce este de fapt piatra de alaun? Piatra de alaun este un mineral bogat în potasiu ce se extrage sub formă de rocă. Seamănă cu un cristal semiopac, dar mai puțin strălucitor, sau cu un drob de sare. În antichitate, această piatră a fost folosită inițial pentru a limpezi apa tulbure și plină de nămol. Cu timpul, a început să fie utilizată în medicină, datorită proprietăților sale astringente și antiseptice. Și tocmai pentru aceste proprietăți este folosită astăzi în cosmetică.

 

Piatra de alaun, o piatră cu o mie de virtuți. Cum se utilizează?

Se poate utiliza exact așa cum este extrasă, în formă cristalizată, dar și măcinată, ca o pudră. Sub această formă se folosește ca adaos în diverse formule cosmetice. Cea mai răspândită formă este cea de baton sau stick.

Piatra de alaun este hipoalergenică, astringentă, antiseptică și are proprietăți antiperspirante. De aceea este utilizată adesea în locul deodorantului. Este considerată un ingredient cosmetic sigur, fără efecte adverse chiar și în cazul pielii sensibile și reactive. Aceasta deoarece este o sare cristalină solubilă în apă și cu o structură moleculară ce nu permite absorbția prin piele. Totodată, are proprietăți de vindecare și de tonifiere a pielii. Aplicată umedă pe axile, piatra de aluminiu, are efect astringent și antiseptic. Depozitează un strat salin subțire pe piele, capabil să limiteze transpirația și să lupte împotriva bacteriilor care provoacă mirosurile rele.

Este economică (o piatră de 240 de grame poate dura mai multi ani!), ecologică (pentru că nu are nici un fel de ambalaj și emanații de gaz), sănătoasă (100% naturală și inodoră), perfect tolerată de organism și garantează multe ore de protecție. Piatra de alaun conține săruri care sunt prezente în forma lor naturală (sare dublă de aluminiu și potasiu) și sintetice (sare de amoniu și aluminiu, numită alaun de amoniu), iar acest aspect garantează eficacitatea acesteia.

Piatra de alaun – utilizări și beneficii

Datorită proprietăților sale astringente, piatra de alaun poate fi folosită pentru dezinfectarea și grăbirea vindecării zonelor acneice. Fiind hipoalergenică, nu cauzează reacții alergice nici în cazul pielii foarte sensibile.

Este ideală ca after-shave pentru bărbați. După bărbierit, pe pielea încă umedă, acționează ca un antiseptic, prevenind iritațiile cauzate de lama de ras. Totodată, are proprietăți hemostatice și oprește eventualele mici sângerări cauzate de bărbierit, împrospătând pielea și oprind proliferarea bacteriilor.

Poate fi utilizată cu succes după epilare. Calmează eventualele iritații. Datorită acelorași proprietăți astringente și antiseptice, piatra de aluminiu permite, de asemenea, evitarea apariției pustulelor și a creșterii firului de păr sub piele, după depilare.

Calmează mușcăturile de insecte și poate acționa ca un repelent natural.

Este indicată să fie aleasă ca prim deodorant pentru copii și adolescenți, fiind naturală. Lasă pielea să respire și nu intervine asupra glandelor sudoripare, forțându-le să se închidă.

Atenție! Folosită în exces, piatra de alaun poate cauza uscarea tegumentului.

Cum se utilizează piatra de aluminiu?

Piatra de alaun brută sau lustruită trebuie aplicată pe suprafețele care urmează a fi tratate, după ce se umezește cu apă rece. Trebuie uscată bine după fiecare utilizare. Se aplică pe pielea curată și umezită în prealabil, dar poate fi umezită și suprafața pietrei înainte de a fi aplicată pe piele. Sugestie: Piatra de alaun (sau pielea) poate fi umezită cu apa florală preferată (în loc de apă simplă) pentru a spori beneficiile pe care piatra de alaun le aduce pielii. De asemenea, neavând niciun fel de miros, apa florală poate adăuga o aromă plăcută. Folosirea unei ape florale hidratante în cazul pielii care se deshidratează ușor, este de preferat. Atenție la modul de manevrare! Este un mineral fragil și nu va supraviețui unei căzături pe gresie! Piatra de alaun are aproape la fel de multe utilizări ca și formele ei. Fiecare trebuie să-i găsească întrebuințarea potrivită.

Formele de utilizare ale pietrei de alaun:

  • În formă brută: pentru cei care admiră piatra de alaun în forma sa originală, există într-adevăr o versiune a pietrei brute în ambalaje brute. Este vândută într-un sac sau pungă mică și în bucăți diferite (de la 70 la 240 de grame);
  • În formă lustruită sub formă de lingou: vândută sub forma unui lingou mic și uneori combinat cu o bază identică cu cea de săpun. Această versiune este extrem de practică. Se adaptează tuturor zonelor corpului și asigură o bună prindere cu mâna. Cu toate acestea, poate fi alunecoasă atunci când este umedă;
  • Într-o formă cilindrică: de obicei închisă într-un tip de ambalaj identic cu cel al deodorantelor. Această versiune portabilă a pietrei este ideală pentru a fi depozitată în timp ce călătorești în interiorul unei pungi cosmetice, deoarece este protejată de un recipient propriu;
  • Sub formă de pulbere: se utilizează în general ca un talc, pentru a fi presărat în punctele în care se dorește prevenirea formării bacteriilor responsabile de mirosurile rele sau pe picioare, în încălțăminte, dar și în ciorapi;
  • Sub formă de spray-uri: acest format practic, ușor de transportat în geantă și mai ales mult mai puțin fragil, este ideal pentru atingeri discrete în timpul zilei și este recomandat celor care doresc să descopere eficacitatea piatrei de alaun.
My title page contents