Credem că vă vor fi foarte utile câteva informații despre protejarea copilului de căpușe.

În mod tradițional căpușele își fac apariția în sezonul cald. Dar cum în ultimii ani vremea o cam ia razna, la fel și ele, fiind prezente mai devreme decât sunt – vorba vine! – așteptate. De aceea credem că sunt utile câteva informații despre protejarea copilului de căpușe.

 

Cel puțin în ultimii trei ani, avertismentul că au apărut căpușele mi l-a transmis medicul veterinar la jumătatea lui februarie. Și n-am niciun motiv să nu-l cred. În februarie doar animalele de companie sunt expuse riscului mușcăturii de căpușă, pentru că pe ele le prinde… descoperite. Copiii, îmbrăcați cu haine groase, sunt protejați eficient de acestea, deci nu există niciun pericol. Însă o dată cu venirea căldurii, lucrurile se schimbă. Iar protejarea copilului de căpușe devine o prioritate.

Devastatoarea boală Lyme

Ce face ca mușcătura de căpușe să fie periculoasă sunt consecințele bolii Lyme pe care aceasta o poate transmite. Boală care se manifestă în trei stadii, fiecare cu simptome specifice. În primul stadiu la locul mușcăturii se observă o erupție de culoare roșie, circulară, pe o suprafață extinsă. În afară de aceasta, victima căpușei are simptome asemănătoare gripei, incluzând lipsă de energie, dureri de cap, musculare și articulare. În cea de-a doua etapă a bolii erupția se extinde pe mai multe zone ale corpului, apare senzația de amorțeală în brațe și picioare, stările de leșin, episoade dureroase la nivelul articulațiilor (cel mai frecvent la genunchi), conjunctivită și incapacitatea de folosire a mușchilor feței. Nedepistată și netratată în primul stadiu, în câteva săptămâni sau luni boala Lyme afectează pielea, articulațiile și sistemul nervos. În stadiul al treilea, după câteva luni sau chiar ani de la infectare, problemele cauzate sunt și mai grave, celor articulare adăugându-li-se probleme de memorie, de vorbire și posibilă afectare cardiacă.

Protejarea copilului de căpușe

Chiar dacă incidența acestei boli nu este foarte ridicată la oameni, niciun părinte nu ar risca așa ceva când e vorba de copil. Iată câteva măsuri care vor ține pericolul la distanță:

  • Când mergeți în parcuri, regiuni împădurite sau, în general, bogate în vegetație, îmbracă-l pe cel mic cu pantaloni lungi și bluze cu mânecă, pentru a lăsa cât mai puțină piele expusă. Este de preferat ca îmbrăcămintea să fie de culoare albă pentru a putea observa mai ușor căpușele.
  • Folosește substanțe repelente. Atenție la instrucțiuni, acestea precizează și durata de eficacitate a produsului. Unele au acțiune timp de o oră și jumătate, altele de două, patru sau cinci ore. Nu uita să reaplici produsul la intervalele recomandate de timp.
  • Nu aplica substanțele repelente direct pe fața celui mic ci mai întâi în palmele tale. Evită zona ochilor și a gurii. Urmărește-l să nu atingă cu palmele zonele pe care se află substanță, pentru că își poate duce mai apoi mâinile la gură sau la ochi.
  • La întoarcerea de la plimbarea în „zonele de risc” verifică-i pielea și părul. Îndreaptă-ți atenția în mod special către scalp, zona din spatele urechilor, gât și axile.
  • Dacă intenționați să dormiți în cort, la exteriorul acestuia dar și la al sacilor de dormit se pot folosi substanțe speciale contra căpușelor.

Natural, dar mai puțin eficient

Dacă preferi o metodă naturală de prevenire, trebuie să știi că există, dar că eficiența și timpul de acțiune sunt mai scăzute decât cele ale produselor chimice. Ai la dispoziție uleiul esențial de lămâiță sau de eucalipt, însă trebuie să ai în vedere faptul că acestea pot declanșa reacții alergice la nivelul pielii.

My title page contents