Cum îți ajuți copilul să slăbească? Prin exemplul personal și consecvență.

Obezitatea în copilărie este o condiție care poate fi învinsă dacă folosești armele potrivite. Nu există un nutriționist mai bun decât tine pentru odorul tău! Cum îți ajuți copilul să slăbească? Prin exemplul personal și consecvență.

 

De câte ori l-ai obligat să mănânce tot din farfurie? De câte ori i-ai oferit dulciuri ca recompensă? Chiar și fără motiv… Și de câte ori ați mers împreună la fast-food sau i-ai oferit bani ca să-și satisfacă ”pofta” de hamburger, să zicem. Și, apropo, băuturi carbogazoase cine cumpără în casă? Acum probabil că tu, ca părinte, te simți vinovat. Nu e timp pentru lamentări. Mai bine întreabă-te cum îți ajuți copilul să slăbească în siguranță, fără riscuri pentru sănătatea și dezvoltarea lui. Fără carențe nutriționale care să îl afecteze major.

Schimbare blândă

Obezitatea infantilă a atins nivelul unei epidemii la nivel global. Undeva în umbră pândesc riscuri imense: pre-diabet, nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare. Doar nu credeai că toate acestea ating doar adulții… Da, lupta cu kilogramele este dură. Da, vor fi și momente în care ți se va rupe sufletul că trebuie să-i refuzi unele lucruri. Dar, DA, o faci în binele lui. Pentru că TREBUIE. La copii, schimbarea obiceiurilor alimentare nu poate avea loc brusc. Ar fi sortită eșecului. Dar există modalități ușoare, blânde, prietenoase, aplicate treptat. Dar – repet! – cheia succesului este consecvența. O săptămână sau o lună de porții controlate, de ingrediente selecționate și de mișcare nu înseamnă nimic dacă renunți și îl lași să-și reia vechiul comportament alimentar. Schimbarea trebuie să fie una profundă, a stilului de viață, pe care trebuie să și-l însușească definitiv.

Cum îți ajuți copilul să slăbească

Cea mai bună modalitatea de a ajunge la greutatea optimă este să faci, în timp, mici schimbări pozitive. Personal aș recomanda ca cel mic să nici nu știe că a început un ”program” de slăbire. Iată ce mici schimbări poți face:

  • Redu treptat cantitatea de pâine consumată. Dacă la masa de prânz mănâncă -să zicem- trei felii de pâine, oferă-i doar două. Dacă e pâine integrală, cu atât mai bine.
  • Adaugă mai multe legume în alimentație. Gătite ori sub formă de salate.
  • Evită să mai prepari paste, cartofi prăjiți și în general alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați și/sau grăsimi.
  • Elimină mezelurile și brânzeturile grase (telemea, cașcaval) și înlocuiește-le cu șuncă de pui sau curcan, cu brânză dulce de vaci. Atenție și la conținutul de grăsimi al laptelui și iaurtului! Variantele light sunt de preferat.
  • Nu mai prepara chifteluțe sau șnițele prin prăjire. Sunt la fel de gustoase doar că mai sănătoase la cuptor, în tava în care ai pus hârtie de copt.
  • Sunt interzise categoric băuturile carbogazoase. În locul lor oferă-i copilului smoothie preparat în casă. Faptul că va consuma fructele cu tot cu pulpă, îi va conferi și stare de sațietate. În plus, beneficiază și de aportul de fibre, ceea ce dintr-un fresh lipsește. Recomandarea este ca smoothie să fie ”îndoit” cu apă. În felul acesta elimini jumătate din cantitatea de fructoză. Treptat poți adăuga tot mai multă apă.
  • Post de dulciuri! Acest deziderat ar putea fi cel mai greu de îndeplinit. Este imposibil să scoți total dulciurile din alimentația copilului. Dar măcar nu-i mai oferi dulciuri concentrate. Alege să prepari tu din când în când – poate la sfârșit de săptămână – o prăjitură la care să folosești înlocuitori ai zahărului. Ca de exemplu stevia.
  • Este de mare ajutor ca mesele să fie servite la ore fixe.

Mișcare și somn

În afară de alimentație, schimbarea trebuie să aibă în vedere și alte aspecte. Primul – și poate cel mai important – îl reprezintă încurajarea efectuării de exerciții fizice, mișcare în general. Fie că sunt plimbări, dans, mers cu bicicleta, trotineta sau rolele ori jocuri cu mingea. Dacă, prin absurd, îți este imposibil să îl convingi, păcălește-l. Implică-l în treburi casnice, la interior sau exterior (în curte) care să-l oblige să facă mișcare. Provoacă aceste activități chiar și atunci când ele nu sunt necesare. Găsește pretexte. Important este să ”tai” din timpul petrecut la televizor, jocuri video, calculator sau tabletă. Apoi mai trebuie avut în vedere somnul. Un copil care nu doarme suficient, potrivit vârstei sale, zădărnicește efortul de a slăbi.
.

My title page contents