Frumoase dar periculoase. Plante toxice pentru copii

Te gândești la toate pericolele din calea copilului tău și încerci să îi securizezi mediul de viață. Ai grijă de geamuri, balcon, aparatura electrică, prize și aragaz. Dar te-ai gândit că există și plante toxice pentru copii?

 

Nu rata acest aspect pentru că este la fel de important ca celelalte. Chiar dacă plantele din casă sau din grădină îți înfrumusețează viața, unele dintre ele sunt adevărate pericole pentru copil. Acesta este principalul motiv pentru care este bine ca cel mic să le cunoască și să se poată feri de ele. Iată mai jos o listă de plante toxice pentru copii.

Plante toxice pentru copii

Nu te gândi că e vorba despre înțepăturile spinilor de la trandafiri. Ar fi prea simplu. Este vorba despre plante otrăvitoare, a căror ingerare ori doar atingere poate provoca intoxicații sau chiar deces. Reține câteva lucruri importante. Dacă se întâmplă ca cel mic să intre în bucluc, evaluează imediat situația. Dificultățile de respirație și umflarea gurii sau a gâtului trebuie să te alarmeze și să soliciți serviciul de urgență.

Filodendron

Este o plantă întâlnită în multe apartamente pentru că este ușor de îngrijit. Atenție: deși nu este fatal, consumul acestor plante este otrăvitor și poate provoca iritații ale pielii, greață, arsură și umflare a gurii, limbii sau gâtului, vărsături și diaree.

Iedera

Este o altă plantă foarte populară și, de asemenea, otrăvitoare.

Leandrul

Arbust de grădină foarte decorativ, leandrul este un real pericol pentru copii. Și nu numai. Conține o toxină cu potențial letal care, ingerată, provoacă greață, vărsături, încetinirea ritmului cardiac, tensiune arterială scăzută (produce somnolență) și moarte.

Dieffenbachia

Conține cristale de oxalat de calciu care pot irita pielea și gura copilului. Dacă sunt consumate în cantitate mare duc la greață și vărsături.

Azaleea

Cu spectaculoasele ei flori colorate, azaleea poate fi frecvent întâlnită în grădini și peluze. În cazul în care copilul înghite o bucățică mică de plantă, este puțin probabil să facă o intoxicație gravă. Eventual câteva simptome ușoare precum iritația cavității bucale, greață și vărsături. Însă ingerarea unor cantități mai mari – indiferent dacă este vorba de frunze sau flori – îi poate pune viața în pericol.

Zorelele

Flori vesele, care înfloresc dimineața, zorelele împodobesc de regulă gardurile curților. Deși florile nu sunt periculoase pentru copii, semințele lor prezintă un risc ridicat. Vinovatul? Un produs chimic similar LSD. Dacă micuțul înghite aceste semințe se poate confrunta cu o varietate de simptome care necesită îngrijiri medicale, de la diaree la halucinații.

Crinii

Aspectuoși, eleganți și frumos mirositori, crinii de grădină sunt îndrăgiți de cultivatori. Cu toate acestea sunt plante otrăvitoare ce conțin și cristale de oxalat de calciu, așa încât ingerarea poate duce la mari neplăceri. Afectează cavitatea bucală, sistemul digestiv și pielea.

My title page contents