Cum îți înveți copilul să fie tolerant? Ți-ai pus vreodată întrebarea?

Ne dorim o lume mai bună. Cu oameni mai buni, mai înțelegători, mai răbdători. Dar pentru ca viitorul să arate așa cum ni-l dorim noi azi, ar trebui să le predăm copiilor noștri toate aceste lecții. Cum îți înveți copilul să fie tolerant? Ți-ai pus vreodată întrebarea?

 

Un copil mic este în stadiul în care abia își formează percepția asupra lumii. Este în stadiul în care unul dintre cele mai bune lucruri care se pot întâmpla în formarea lui este să aibă modele pozitive. Indiferent că este vorba de părinți, bunici, unchi, mătuși sau educatori. Cum îți înveți copilul să fie tolerant dacă nu îi oferi chiar tu exemplul? Este o responsabilitate pe care toți și fiecare în parte ar trebui să ne-o asumăm.

Cum îți înveți copilul să fie tolerant

Copiii mici sunt mereu uimiți de lumea din jurul lor. Primesc permanent informații, procesează observații și pun întrebări despre ceea ce văd. Uneori cu voce tare. Uneori în momente sau împrejurări nepotrivite. Uneori pe subiecte delicate cum ar fi diferențele de culoare ale pielii, înălțimea, îmbrăcămintea sau dizabilitatea fizică ori psihică a unei persoane. Sunt doar câteva exemple din multele care pot exista.
Sunt momente dificile pentru adultul de lângă el, dar totodată oportunități de a-i învăța despre respectul ce trebuie acordat oricărei persoane. Un subiect care devine din ce în ce mai important pe măsură ce lumea noastră devine mai diversă și societatea abordează probleme culturale și sociale complexe. Niciodată nu va fi prea devreme să-i insufli copilului adevăratele valori – printre care și toleranța -, ridicându-l deasupra oricăror prejudecăți.

Modelează comportamentele pe care vrei să le vezi la el

În calitate de părinte este esențial să-i arăți copilului cum să îmbrățișeze diversitatea, acționând și vorbind în moduri care respectă aceste valori. Începe prin a-ți examina propriile comportamente și credințe. Evită să faci glume care întăresc stereotipurile sau etichetează oamenii pe baza diferențelor. Modul în care îi tratezi pe alții va crea baza modului în care copilul tău va interacționa cu lumea.

Construiește-i respectul de sine

Copiii încrezători în ei au mai multe șanse să-i accepte pe alții, să aibă încredere în deciziile lor, să nu urmeze mulțimea și să se ridice pentru ceea ce cred ei că este corect. Acceptă-ți copilul așa cum este el, oricum ar fi el, oferă-i sprijin emoțional și dă-i ocazia să fie independent.

Expune-l la experiențe noi

Cercul de prieteni ai familiei include de obicei persoane de aceeași religie sau de același nivel intelectual, profesional ori financiar. Ieși din zona de confort și oferă-i copilului experiențe noi: oameni diferiți de cei cu care este obișnuit. Vizitați alte zone, faceți incursiuni în muzee și instituții culturale care să-i dezvăluie diversitatea lumii.

Nu pretinde că diferențele nu există

A pretinde că nu există diferențe nu este o abordare sănătoasă. Încearcă o abordare nuanțată. Recunoaște-i că diferențele există dar că ele îl fac pe fiecare om să fie special. Explică-i copilului că deși o persoană poate arăta sau acționa diferit, cu siguranță că poate avea alte lucruri în comun cu el.

Fii pregătită cu răspunsuri

Copilul este curios și, inevitabil, va întreba de ce persoana cealaltă arată sau acționează diferit. Cel mai bun mod de a răspunde la observațiile lui despre rasă, limbă, abilități, mărime, îmbrăcăminte etc este cel pozitiv, direct și onest. Când copilul evidențiază diferențele, încearcă să răspunzi cu „Da, lumea este foarte mare și nu toți arată ca tine. Însa diferențele fac lumea mai interesantă”.
Explică-i faptul că a comenta în public despre aspectul fizic al unei persoane o poate face pe aceasta să se simtă inconfortabil. Cere-ți scuze în numele copilului dacă este necesar.

My title page contents