Beneficiile urzicilor pentru sănătate. Urzica, o plantă cu puteri vindecătoare

beneficiile urzicilor pentru sănătate

Beneficiile urzicilor pentru sănătate sunt multe. Urzica este o plantă erbacee spontană și prezentă peste tot. Cu toate acestea, proprietățile benefice și vindecătoare sunt mai puțin cunoscute. Urzica este o plantă medicinală eficace, utilizată în special în medicina pe bază de plante. De asemenea, nu trebuie uitat că urzica poate fi folosită în bucătărie pentru pregătirea unor feluri de mâncare gustoase.

 

Urzicile sunt bogate în aminoacizi, vitamine și microelemente, mai ales în prima fază, când abia apar și sunt fragede. Sunt o sursă proaspătă de vitamine, dar au și alte beneficii pentru sănătate. Urzicile au proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulatoare, regenerante, diuretice și de detoxifiere. Purifică limfa și îmbunătățesc procesele metabolice.

Beneficiile urzicilor pentru sănătate. Vitamine din plin!

Ceaiul de urzici este un posibil remediu natural pentru sănătatea prostatei, în special în cazurile de inflamare a prostatei și a durerii asociate cu dificultăți în urinare. Infuzia făcută din această plantă este, de asemenea, eficientă în combaterea cistitei.

Urzica este un aliment nutritiv excelent. Aceasta conţine mult acid folic, vitaminele A, K, calciu, magneziu și potasiu. O ceașcă de urzici gătite furnizează organismului 32-42% din cantitatea zilnică necesară de calciu pentru un adult. Calciul protejează dinţii şi oasele, reduce simptomele sindromului premenstrual, previne durerile de cap, stările depresive și meteorismul, conform studiilor.

Beneficiile urzicilor pentru sănătate. Fier și vitamina C

Conținutul de fier și vitamina C face ca ceaiul de urzică să fie o soluție recomandată în caz de anemie. De asemenea, are proprietăți vasoconstrictive, utile în tratamentul ulcerului gastric și al epistaxiei nazale (pierderea de sânge din nas), dar și al hemoroizilor cu pierdere de sânge.

Urzica este deosebit de bogată în fier. Utilizările sale curative și culinare au fost cunoscute în Grecia, încă din cele mai vechi timpuri, când, în mod tradițional, urzica trebuia să fie recoltată înainte de apariția primăverii, în prima fază. Frunzele de urzică conțin cantități bune de cupru și zinc, ceea ce face planta potrivită pentru cei care doresc să-și întărească unghiile și părul.

Consumul de ceai de urzică promovează, de asemenea, producția de lapte în cazul mamelor care alăptează. Ea acționează ca un digestiv natural, ca diuretic și ajută la restabilirea activității intestinale normale, datorită proprietăților sale anti-diareice.

Conținutul special de antioxidanți (flavonoide) face ca ceaiul de plante de urzică să fie un remediu natural împotriva îmbătrânirii, în timp ce activitatea sa în reducerea zahărului din sânge îl face deosebit de indicat pentru diabetici.

Beneficiile urzicilor pentru sănătate. Contraindicații

  • Deși se recomandă în timpul alăptării pentru producția de lapte matern, ceaiul de urzică nu este recomandat în timpul sarcinii din cauza activității sale de stimulare a motilității uterine;
  • Ca și în cazul altor remedii naturale, chiar și în cazul urzicii, este necesar să nu se exagereze aportul, deoarece există riscul de a provoca arsuri la stomac;
  • În cazul bolnavilor de neoplasm, dozele mari de urzică stimulează creşterea celulelor canceroase; doza zilnică optimă, inofensivă pentru bolnavi, este de 1,5 linguri de frunze tocate, la 250-300 ml de apă;
  • Nu se consumă consumul de urzică în caz de hemoragii provocate de miom sau chisturi ovariene și afecţiuni renale acute;
  • Consumate în cantități mari, urzicile duc la mărirea coagulabilităţii sângelui;
  • La femeile însărcinate, urzicile pot provoca avort spontan (urzica determină contracțiile uterului);
  • Femeile care abia au născut nu trebuie să consume urzici;
  • Se limitează la minimum folosirea urzicii în cazul bolnavilor de tromboflebită, cu probleme de circulație sanguină, în special la vârstnici;
  • Se cere sfatul specialistului în caz de polipi, adenom testicular, dar și în general.

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents