Cel mic e diferit și în continuă dezvoltare. Copiii au tendința să se comporte inadecvat, mai ales în cazul minorilor. Țipă, au accese de furie, sunt obraznici, iar in cele mai grave cazuri fură, se transformă în „bătăușii din curtea școlii”, chiulesc sau încep să recurgă la injurii atunci când ceva nu le convine.
Ce faci de obicei ca raspuns la acest tip de comportament? Devii imediat rigida si furioasa si incepi sa crezi ca ai esuat lamentabil in meseria de parinte. Pe scurt: iti pierzi increderea, atat in copilul tau cat si in tine!
Cel mic se schimbă
Adevarul este ca, fiecare copil, la un moment dat in viata, va face un gest demn de dispret, de neincredere sau meschin. Chiar atunci cand esti convinsa ca a invatat toate valorile si normele necesare il surprinzi furand cateva bomboane din magazin, tragand-o de par pe colega lui pentru a-i lua prajitura sau altele. Nu este un lucru rar intalnit printre parinti: consideri ca ai crescut un inger, si tocmai atunci ingerul tau minte cu privire la temele de acasa, notele obtinute la lucrari sau a ratat intregul semestru.
Cum ar trebui să reacționezi atunci când copiii tăi se transformă în monștri?
Multi parinti inteleg gresit ideea de a-ti lasa copilul sa evolueze singur, sa fie cine isi doreste sa fie si sa se exprime in modul dorit. Parintii constienti pledeaza intr-adevar pentru exprimarea vocii interioare a copiilor, dar nu sugereaza sa nu ai nicio influenta atunci cand ei decid unde si cand sa faca asta. Mai mult decat atat, ofera diferite modalitati prin care parintele isi poate ajuta copilul sa invete sa-si gestioneze emotiile si impulsurile si sa gaseasca un mod adecvat prin care sa si le exprime.
Parintii constienti trebuie sa fie mereu ancorati in realitate. Constienti de faptul ca cei mici trebuie sa invete cum sa le castige respectul altora, sa empatizeze si sa ajute cumva la binele comun.
Cel mic și disciplina
Provocarea este grea, insa invatarea disciplinei este necesara in viata copiilor tai.
Atunci cand cei mici au tendinta de a se comporta inadecvat in fata prin reactie este sa iei lucrurile personal. Daca vezi ca el tipa, incepi si tu sa tipi. Apare dorinta de a-i domina, pedepsi sau intimida. Faci tot posibilul ca cel mic sa nu „ calce in picioare” limitele si sa fie sub influenta ta. Acest pas este destul de gresit! Nu-ti implica ego-ul si nu lua lucrurile personal. Totusi odata ce au fost activate la acest nivel, este dificil sa reactionezi calm si rational.
Etape de viață
In schimb, trebuie sa iti dai seama: copiii vor sa o incurce indiferent daca iti place sau nu. Acest lucru nu este o reflectare a capacitatilor tale ca parinte, sau a unei educatii deficitare, pe cat este dovata ca cel mic este uman, si prin urmare capabil de actiuni si ganduri care l-ar putea „ baga in bele”. Cel mai important, comportamentul lor este un apel catre tine, ca parinte. In esenta comportamentul lor este un apel prin care incearca sa-ti atraga atentia, sa te faca sa opresti dorintele tale de dominare egotica, si in schimb, sa apelezi la o cale de educare emotionala.
Comportamentul copiilor nu este intotdeauna o problema, ci mai repede ego-ul parintelui si dorinta acestuia de a domina. Astfel, parintele isi pierde capacitatea de a educa de dragul educatiei. Incep sa proiecteze diferite emotii asupra copiilor, iar ei nu se pot descurca cu acestea. Parintii trebuie sa fie acolo pentru a-i ajuta pe cei mici si a-i vindeca.
Cel mai potrivit, pentru tine ca parinte, este sa ramai rational, sa-i predai celui mic modul corect de a se comporta, fara drama.