Cum să alegi jucăriile? Atunci când vrei să cumperi jucării sau jocuri, alegerea acestora necesită timp, pregătire și cercetare atentă a pieței. Și aici apar multe întrebări despre jucării și jocuri, pe care poate că ți le-ai pus și tu sau, în caz contrat, ar fi bine să le iei în calcul.
Așadar, să vedem de ce facori ar fi bine să ții cont atunci când intenționezi să cumperi o jucărie sau un joc:
Cum să alegi jucăriile?
Factorul educativ – pedagogic: Este o jucărie educativă?
Înainte de a cumpăra o jucărie poate ar fi bine să te întrebi: Ce îl învață pe copil? Îl ajută să-și dezvolte vreo abilitate? Este adevărat că o jucărie poate avea doar scopul de a distra, și nu este necesar ca toate jucăriile să fie pentru a învăța ceva nou. Totuși, înainte de a face o achiziție, poate fi util să reflectezi la scopul jucăriei, fie și doar pentru a evita jocurile dăunătoare.
Factorul economic: Cât costă? Este un preț corect sau exagerat?
Ar trebui să iei în calcul calitatea materialului din care este confecționată jucăria, perioada de garanție și funcțiile pe care le are. La fel, poți cerceta și poți face o comparație de prețuri pentru același obiect vândut în mai multe locuri. Astfel, vei putea stabii dacă jucăria are un preț corect sau este exagerat.
Factorul volumetric: Cât spațiu ocupă?
Este o jucărie foarte mare, care presupune aglomerarea camerei sau care ocupă un spațiu foarte mare pe raftul de jucării? Aceasta poate fi cu adevărat o problemă. Însă dacă cel mic și-o dorește cu orice preț, va trebui să renunțe la altceva pentru a-i face loc.
Factorul audiometric: Este o jucărie zgomotoasă?
Cât timp vei putea să suporți zgomotul înainte de a ajunge să i-o interzici copilului? Acest lucru ar trebui să fie valabil și pentru jucăriile cumpărate de alții, precum bunicile.
Factorul de dezvoltare: Este o jucărie potrivită pentru vârsta și nivelul de dezvoltare ale copilului?
Atunci când îi cumperi copilului un joc care trebuie asamblat, nu trebuie să sari etapele de dezvoltare ale acestuia și să cumperi ceva foarte complex. Un joc nu ar trebui să fie prea dificil pentru vârsta copilului, pentru a evita frustrarea inutilă. Până la urmă, copilul trebuie să fie capabil, să aibă abilitățile necesare de a construi singur și nu să apeleze la părinte s-o facă în locul lui. De aceea, este important să respecți recomandările de vârstă.
Factorul de divertisment
Există jocuri care pot ține un copil ocupat foarte mult timp, altele de care copilul se plictisește foarte repede. Nu există reguli generale, dar se aplică fiecărui copil în mod diferit. De aceea, ia în calcul temperamentul copilului, preferințele acestuia și alege jucăria potrivită.