Cum să elimini toxinele din organism într-un mod natural. Toxinele sunt substanțe nocive pentru sănătate și pentru menținerea echilibrului biochimic al celulelor noastre. Prin urmare, acestea pot dăuna organismului. Originea toxinelor nu se limitează doar la factori externi, ba chiar și corpul nostru este uneori capabil să producă toxine care ne pot dăuna.
Toxinele pot fi de două tipuri: endogene atunci când sunt produse de organism din cauza alimentelor ingerate sau exogene când apar din cauza coloranților, excipienților sau conservanților. Prin urmare, pentru a purifica organismul este necesar să fie stimulată activitatea tuturor acelor organe, cum ar fi rinichii, ficatul, intestinele și plămânii, care apar ca purificatori fiziologici ai corpului nostru. Un prim remediu natural ar putea consta în consumul unor anumite alimente cu proprietăți detoxifiante, cum ar fi anghinare și sparanghel.
În esență, sunt trei factori de care să ții cont: aer, apă, alimente. Toate deșeurile legate de transformarea alimentelor în energie și emoții. Medicina chineză include o serie de emoții care interferează cu funcționarea organelor interne. De exemplu, furia interferează cu funcționarea ficatului care, împreună cu rinichii sunt cele două organe majore implicate în detoxifierea organismului. Frica acționează asupra rinichilor. Este de la sine înțeles că un bun echilibru psihic (al sufletului) contribuie foarte mult la buna funcționare a organelor și, prin urmare, facilitează detoxifierea. Atenție, alimentele de astăzi sunt foarte poluate și, prin urmare, sunt o sursă constantă de intoxicație.
Cum să elimini toxinele din organism într-un mod natural? Intoxicația endogenă: toxinele din interior
Putem rezuma toxinele endogene ca toate acele substanțe din corpul nostru care ne pot dăuna:
- Candida: este capabilă să producă acetaldehidă, o substanță chimică toxică legată de formaldehidă;
- Bacterii: există mai multe elemente precum ciuperci și bacterii care pot fi toxice în cantități mari în organism.
- Stres: în stările cronice de stres și depresie, sistemul neuroendocrin poate suferi și, în cazuri extreme, compromite echilibrul microbiomului, creând un teren de reproducere pentru bacteriile dăunătoare.
Pe scurt, deșeurile provenite din asimilarea alimentelor sunt alcătuite în mare parte din apă, dioxid de carbon și substanțe azotate. Sunt eliminate din plămâni prin respirație (apă și dioxid de carbon) și din rinichi prin urină (apă și substanțe azotate).
Iată cum să elimini toxinele din organism într-un mod natural:
1. Evită mâncarea nedorită
Alege carbohidrați complecși și nerafinați, eventual organici. Mănâncă multe legume și fructe, evitând acele alimente la care ești intolerant. Consumă apă purificată prin osmoză inversă sau apă tratată cu aparate de uz casnic. Apa îmbuteliată poate fi foarte controlată și poate să aducă cu sine poluanți de diferite tipuri. Poți folosi apa de la robinet, după ce ai instalat un filtru de purificare.
2. Preferă gătitul lent
Procesul de gătire a alimentelor este adesea necesar, dar ceea ce este adesea trecut cu vederea este modul în care temperatura le poate modifica, compromițând deseori valorile lor nutriționale. Acest lucru se întâmplă mai ales când gătim aceste alimente la temperaturi prea ridicate.
Unul dintre avantajele gătitului la temperaturi scăzute nu este doar conservarea acestor substanțe, ci și evitarea producerii unor substanțe cunoscute sub numele de „AGE” (Advanced Glycation End-products, adică produși finali de glicozilare avansată), capabile să dăuneze organismului prin promovarea îmbătrânirii premature.
Se recomandă următoarele tipuri de gătit: copt, fiert, foc lent, pe bază de abur
3. Nu uita de respirație
Încearcă să respiri conștient și profund din când în când. Nu toată lumea folosește în mod obișnuit diafragma, care este mușchiul respirator prin excelență. Informează-te și învață să respiri. Respirația adecvată este aproape la fel de importantă ca și calitatea aerului pe care îl respirăm.
Trebuie subliniat faptul că respirația este foarte importantă pentru a elimina dioxidul de carbon. O respirație satisfăcătoare este practicată de un procent relativ mic de oameni și acest lucru implică o tendință spre acidoză metabolică (acumularea de acid în organism).
4. Medicina pe bază de plante poate ajuta
Apelează la fitoterapie, aceasta te poate ajuta. Folosește combinații de plante detoxifiante, cel puțin la fiecare schimbare de sezon (de 4 ori pe an) timp de trei săptămâni. În comerț există multe produse care conțin combinații de plante medicinale, minerale și vitamine create în acest scop.
5. Importanța fibrelor alimentare
O dietă bogată în fibre este importantă pentru menținerea unui intestin sănătos. Utilitatea fibrelor alimentare nu se limitează, de fapt, la regularitatea intestinală, iar impactul acestora atinge și probleme delicate, cum ar fi flora bacteriană. Aceste bacterii sunt, de fapt, necesare pentru eliminarea corectă a deșeurilor prin colon.
Putem găsi fibre în multe alimente, precum fructele și legumele, dar și în superalimente, cum ar fi semințele de chia. În mod ideal, un adult ar trebui să consume între patruzeci de grame de fibre pe zi.
6. Ai grijă ce vase și recipiente folosești
În bucătărie, alege să folosești tigăi din oțel inoxidabil, fontă și ceramică. Elimină vasele din teflon, deoarece conțin PFOA, o substanță chimică dăunătoare sistemului imunitar. De asemenea, alege sticla în locul plasticului atunci când trebuie să depozitezi alimente și folosește pungi de hârtie. Plasticul poate elibera substanțe chimice, mai ales atunci când este expus la surse de căldură.
7. Amalgam de mercur și umpluturi
Amalgamul cu mercur este încă folosit, dar trebuie să știi că acesta este un compus toxic, deoarece expune corpul la mercur pentru perioade lungi de timp. Pe cât posibil, încearcă să optezi pentru alte variante, apelând la tratamente cu compuși netoxici, atunci când mergi la dentist.
8. Acizii grași Omega-3 împotriva toxinelor
Acești acizi grași esențiali (EPA + DHA) sunt prezenți atât sub formă animală, cum ar fi uleiul de pește, dar și sub formă vegetală, cum ar fi uleiul de primulă.
Deci, nu dispera dacă ai o dietă vegetariană sau vegană. Omega-3 sunt esențiale pentru funcțiile ficatului, principalul organ pentru eliminarea toxinelor. De fapt, suportul pe care Omega-3 îl oferă organismului are un impact direct asupra detoxifierii prin membranele celulare. În mod ideal, între 2000-4000 mg de EPA și DHA ar trebui introduse în dieta zilnică a unui adult.
Cum să elimini toxinele din organism? Remedii naturale pentru purificarea organismului de toxine
Iată cum poți reveni în formă în mod natural, purificând corpul de toxinele în exces:
- În primul rând, evită postul pentru că, procedând astfel, îți vei încetini metabolismul și vei obține efectul opus.
- Pe lângă sparanghel și anghinare, include în dieta ta varză și broccoli, bogate în substanțe utile pentru detoxifierea ficatului, usturoiul care este important pentru detoxifierea intestinului și fructe și legume proaspete de tot felul.
- Iaurtul este, de asemenea, perfect: alege-l pe cel slab și consumă cel puțin două porții pe zi.
- Nu neglija exercițiile fizice, chiar și transpirația ajută la dezintoxicarea corpului.
Bea multă apă:
Doi litri pe zi elimină majoritatea toxinelor acumulate de organism și ajută la menținerea sănătății ficatului și a rinichilor.
Evită sucurile de fructe zaharate și băuturile carbogazoase bogate în coloranți și aditivi. Altfel nu vei obține niciun beneficiu. Bea doar apă simplă, cel mult adaugă un strop de zeamă de lămâie. Chiar și ceaiurile din plante au un efect major de curățare asupra corpului.
În cele din urmă, un alt remediu util ar putea fi efectuarea unui exfoliant săptămânal pentru a elimina celulele moarte, a promova microcirculația și a restabili elasticitatea pielii. Nu e nevoie să apelezi la scruburi scumpe, încearcă scrubul cu zaț de cafea.