Cum să gestionezi timpul la examene? Ce poți face să depășești emoțiile și să te încadrezi în timp? Trecerea cu succes a unui examen este o abilitate care este de obicei dobândită cu puțină practică. Obținerea unei note bune nu depinde doar de cât de mult îți vei aminti din ceea ce ai învățat în clasă, ci și de menținerea unui ritm bun. Acest lucru îți va oferi suficient timp pentru a finaliza fiecare secțiune a sarcinii.
O bună gestionare a timpului îți va garanta faptul că vei trece testul cu brio.
Cum să gestionezi timpul la examene? Iată câțiva pași:
1. Răspunde mai întâi la întrebările simple
Tu cum procedezi? Încerci să răspunzi la întrebările grele și insiști mult timp până îți iese ceea ce ți-ai propus? Ei bine, s-ar putea să pierzi ceva punctaj procedând așa. Aceasta, deoarece timpul trece. O tehnică bună în timpul examenelor este de a acorda prioritate celor mai ușoare întrebări. Scopul este de a finaliza aceste părți rapid. Ba chiar mai repede decât a fost planificat, pentru a avea timp suplimentar pentru a dedica întrebări mai complexe. Astfel îți vei asigura din start câteva puncte.
Dezavantajul? Problema care poate apărea cu această strategie, în ceea ce privește dedicarea timpului așteptat fiecărei secțiuni, este de a sări peste o întrebare gândindu-se că este mai dificilă decât este de fapt. De asemenea, poți risca să nu te poți întoarce la punctele pe care le-ai pierdut.
2. Concentrează-te pe valoarea cererii
Odată ce ai rezolvat cele mai simple probleme, rezervă-ți timp pentru a rezolva întrebările cu cel mai mare punctaj. De ce? Pentru că este mult mai logic să petreci 10 minute pe o întrebare de 20 de puncte, în loc să aloci același timp pe 10 probleme de un punct fiecare. Altfel spus, investirea a 10 minute pentru a câștiga 20 de puncte cu o singură întrebare este mult mai „profitabilă” decât cheltuirea lor pentru a obține 10 puncte de la 10 întrebări.
Textul examenului trebuie să precizeze în mod clar valoarea sau ponderea procentuală a fiecărei secțiuni sau întrebări. Dacă ai îndoieli, întreabă-ți profesorul.
3. Verifică-ți ceasul
E important și de mare ajutor să ai un ceas la tine pentru a verifica timpul pe care ai decis să îl dedici fiecărei părți a examenului. Pentru că nu vei avea voie să ai telefonul mobil cu tine și, în plus, este posibil să nu existe un ceas pe perete. Deci, trebuie să obții un instrument pentru a menține ritmul.
4. Cum să gestionezi timpul la examene? Nu te grăbi!
Dacă ai studiat, ai repetat, verificat și ți-ai organizat timpul, nu ai niciun motiv să te simți nerăbdător. S-ar putea să te simți puțin anxios sau să dorești să grăbești lucrurile pentru a termina testul mai devreme, dar gestionarea timpului se referă la ritm. Așadar, păstrează un „ritm” regulat și respectă planul.
5. Respiră adânc de câteva ori
După finalizarea fiecărei secțiuni, acordă-ți câteva secunde de pauză și respiră înainte de a continua. În acest fel, nu te grăbi! Astfel îți poți organiza timpul în mod eficient. Este, de asemenea, o modalitate bună de a te pregăti mental pentru următoarea întrebare.
6. Fii pregătit pentru neprevăzut
Indiferent cât de mult ai studiat pentru examen și cât de precis ai organizat timpul disponibil, există întotdeauna ceva care poate merge prost. Cu toate acestea, nu este sfârșitul lumii și nu ar trebui să abandonezi planul pe care l-ai stabilit pentru asta. Fii conștient și pregătit pentru neprevăzut:
- Ia cu tine cel puțin două pixuri sau creioane;
- Dacă este permis calculatorul, ia-l cu tine și asigură-te că are baterii noi;
- Adu niște foi suplimentare.