De ce au copiii nevoie de rutina? Pe scurt, deoarece rutina le da senzatia de siguranta si ii ajuta sa se disciplineze. Oamenii se tem de foarte multe lucruri, dar necunoscutul le intrece pe toate, cu exceptia vorbitului in public si a mortii.
Paleta necunoscutului poate fi foarte larga pentru un copil. El poate deveni suspicios si din cauza unei legume, dar si din cauza unui eveniment major din viata. Copiii se confrunta zilnic cu schimbarea, care pe de o parte este o oportunitate de dezvoltare, dar pe de alta parte reprezinta o sursa de stres.
Copiii cresc
Insasi definitia lui a creste este despre schimbarile, care au loc in corp in mod constant. Pe masura ce cresc, copiii renunta la suzete, biberoane, laptele mamei, patuturi. Noi profesori si colegi se arata in fiecare an. Deprind noi abilitati si afla informatii din cele mai diverse. Si acestea sunt doar cateva din schimbarile, care intervin in viata unui copil si pe foarte putine dintre ele le poate controla.
Rutina e despre confort
Copiii, asemenea adultilor, manageriaza cel mai bine schimbarea cand stiu ca aceasta va avea loc. Cand aceasta se intampla intr-un context familiar. O rutina predictibila ii permite copilului sa se simta in siguranta. Sa dezvolte sentimentul ca este stapan pe viata lui. Pe masura ce acest sentiment devine tot mai puternic, poate adopta schimbari mai mari in viata sa. Sa mearga singur la scoala, sa plateasca la magazin sau sa mearga in tabara.
Structura si ordine
Tot in sprijinirea acestui demers, copiii au nevoie si de structura. Impreuna cu rutina, aceasta il invata pe copil cum sa se controleze, dar si cum sa controleze ce se intampla in mediul lui. Copiii care locuiesc in case dezordonate, pot invata ca apeland la putina organizare, lucrurile ar putea merge mai usor. Acolo unde copiii nu au un orar pentru rezolvarea temelor, acestia nu vor invata cum sa se adune pentru a rezolva o sarcina neplacuta.
O viata mai usoara
Copiilor care nu au dezvoltate abilitatile de ingrijire personala, de la igiena pana la mancare, o sa le fie greu sa aiba grija de ei atunci cand vor fi tineri adulti. Structura ii ajuta pe copii sa internalizeze obiceiuri constructive.
Structura, regulile, nu trebuie sa fie opresive si nici sa inhibe spontaneitatea si creativitatea. Din cand in cand, exceptiile de la regula sunt binevenite.