De ce să mănânci castane? Proprietăți și beneficii ale acestor delicioase fructe de toamnă

De ce să mănânci castane? Ce proprietăți și beneficii au aceste delicioase fructe de toamnă? Ei bine, deloc puține: Contracarează colesterolul, ajută memoria, sunt un panaceu pentru tractul respirator și luptă împotriva constipației. Cu toate acestea, nu toată lumea le poate mânca. Să aflăm mai multe detalii despre aceste minunate fructe ce toamnă!

Cândva, castanele au fost numite „pâinea săracilor”, deoarece reprezentau o sursă importantă de hrană pentru cei care nu aveau resurse economice mari. Făina de castane a fost obținută din pulpa lor și a fost folosită în bucătărie în numeroase rețete. Astăzi această făină este mult mai puțin frecventă, dar, pe de altă parte, consumul de castane s-a extins. În ultima vreme, castanele sunt din ce în ce mai iubite, iar toamna, adulți și copiii aleg tot mai des să mănânce castane.

Pe lângă faptul că sunt foarte bune, castanele sunt și bogate în proprietăți energetice și nutriționale. Pulpa este bogată în carbohidrați complecși, fibre, proteine, săruri minerale, nu conține colesterol și este o sursă bună de vitamina B. Suficiente motive pentru care castanele sunt un excelent aliat al sănătății și nu ar trebui să lipsească niciodată de pe mesele noastre în sezonul de toamnă.

De ce să mănânci castane? Să vedem care sunt proprietățile și beneficiile consumului de castane:

Contracarează colesterolul

Deoarece nu conțin colesterol în mod natural, castanele pot fi consumate și în cazuri de hipercolesterolemie. Grăsimile vegetale nesaturate, în special acidul oleic și linoleic, în care aceste fructe sunt bogate, împreună cu fibrele, ajută la curățarea sângelui de excesul de colesterol. Prin urmare, costumul de castane este important pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Ajută memoria

Castanele sunt bogate în fosfor, un aliat natural pentru buna funcționare a sistemului nervos și a memoriei.

Sunt o sursă excelentă de energie

După o alergare sau o oră de antrenament la sală, câteva castane ajută la restabilirea echilibrului mineral adecvat al organismului. Acestea furnizează alanină, arginină, acid aspartic și glutamic, aminoacizi. Toate acestea sunt elemente esențiale pentru bunăstarea tuturor țesuturilor, de la piele la mușchi, la fibrele nervoase.

Pot înlocui cerealele

Fiind bogate în carbohidrați complecși, castanele pot fi o alternativă validă în caz de intoleranță la cereale, deoarece acoperă complet partea de carbohidrați a mesei.

Ajută tranzitul intestinal

Aportul bun de fibre le face potrivite împotriva constipației, deoarece ajută la reglarea intestinului. Cu toate acestea, cel mai bine este să se evite consumul de castane crude, deoarece pot fi iritante.

Sunt importante în sarcină

În pulpa castanelor există acid folic, o substanță care ajută la prevenirea anumitor malformații ale fătului. Motiv pentru care acest fruct de toamnă poate fi recomandat în dieta femeilor însărcinate.

Sunt un panaceu pentru tractul respirator

Ingredientele active conținute în frunze și scoarță sunt un panaceu pentru combaterea tusei și dezinfectarea căilor respiratorii. Pentru a profita de toate proprietățile benefice, este suficient să pregătești o infuzie care poate fi reutilizată și ca tonic astringent pentru piele.

Cine nu ar trebui să mănânce castane?

Aportul de castane este contraindicat celor care suferă de diabet, obezitate și colită datorită conținutului ridicat de zaharuri simple.

Aportul caloric al acestui fruct de toamnă variază în funcție de metoda de gătit. Alimentele crude oferă aproximativ 200 de calorii la 100 de grame de castane crude (nu uita: dacă sunt consumate crude, castanele pot provoca probleme intestinale, cum ar fi digestie slabă sau gastrită), castanele fierte (cel mai bun tip de gătit) oferă 130 de calorii la 100 de grame de produs, castanele prăjite oferă 245 de calorii la 100 de grame, în timp ce castanele uscate oferă 370 de calorii la 100 de grame.

My title page contents