De ce țipă copiii mici? Cum îi poți înțelege?

De ce țipă copiii mici? Cum să-i ajuți pe copiii mici care țipă, dar nu vorbesc? Familiile apelează adesea la logoped înainte ca cel mic să împlinească doi ani. 

În ultimii 5 ani, logopezii raportează o creștere a situațiilor în care problemele legate de limbaj sunt legate în special de incapacitatea de a comunica sau de o comunicare dificilă.

De ce mulți copii cu vârste între 1 și 2 ani țipă mult, atrag atenția, dar nu vorbesc?

Care pot fi cauzele care duc la asemenea situații? Părerea logopezilor este că exstă cel puțn două cauze care îi determină pe copii să țipe, fără să poată vorbi încă:

  • Părinții nu acordă suficientă atenție/timp interacțiunilor cu copilul; de aceea, se creează o rutină greșită în care pentru a fi auzit, copilul trebuie să „fac zgomot”;
  • Mediul sonor din jurul copilului este excesiv de zgomotos; de aceea, pentru a fi auzit este întotdeauna necesar să folosească un volum foarte mare.

Cum putem dezvolta vorbirea la copii?

„Îi spunem că nu are rost să nu țipe, dar continuă, ar no nu mai suportăm!”. Acesta este unul dintre răspunsurile date de familiile care se află în acest gen de situație.

De fapt, a explica în cuvinte unui copil atât de mic că „nu se face asta” nu duce la nimic. Ceea ce se poate face însă, este să rupi cercul vicios care s-a stabilit și să lași copilul să experimenteze moduri noi, mai plăcute de a vorbi și de a comunica.

În mod evident, adultul este cel care trebuie să ia lucrurile în propriile mâini și să înceapă să dea un exemplu și un model bun. Dar cum? Lasă copilul să experimenteze noi reacții la comportamentul său, de fiecare dată când apare, pentru ca apoi să-l calmezi treptat.

Cum să-ți ajuți copilul să comunice și să vorbească într-un mod plăcut, fără să țipe:

Folosește apropierea: de fiecare dată când bebelușul tău începe să aibă o criză de furie pentru a atrage atenția, trebuie să te apropii imediat, să te cobori la nivelul ochilor lui. Automat, copilul își va coborî vocea pentru că tu vei fi foarte aproape de el;

Nu te enerva: dacă vrei să oprești acest comportament comunicativ, este esențial să stai calm și să nu ridici vocea. Altfel, tu vei fi cel care vei „„încărca” și mai mult copilul;

Coboară vocea: în același timp în care te apropii fizic de copil, ar trebui să-i vorbești coborând vocea; astfel încât să nu fie nevoit să țipe pentru a se face și el auzit;

Nu-i spune:„nu țipa” sau „nu face asta ”, ci pur și simplu: „sunt aici”, „spune-mi”, „te ascult”;

Elimină zgomotul de fundal: există prea mult zgomot în casă. Copilul își poate reduce atenția la limbajul și la vocile celorlalți.

De ce țipă copiii mici? Aplică toate aceste sfaturi în mod constant pe o perioadă de timp

Scopul este de a observa dacă acest program/comportament duce la efecte pozitive. Toată familia, bona sau educatoarea trebuie să acționeze astfel în perioada stabilită.

Este foarte important să evitați stabilirea unor modalități de comunicare deviante imediat. Acest comportament poate fi mai frecvent la copiii care se luptă să înceapă să vorbească sau care vorbesc puțin, deoarece nu sunt capabili să-și exprime nevoile în mod eficient. Totuși, pentru a comunica liniștit, copilul nu are nevoie să vorbească. Cu atât mai mult cu cât încă nu poate.

Comunică fără cuvinte

Cum? De exemplu, prin intonația vorbirii: chiar și un copil foarte mic, care știe să pronunțe doar câteva cuvinte, ne face să înțelegem dacă ceea ce spune este o întrebare sau o afirmație.

Alte elemente interesante sunt actul de a arăta și contactul vizual. Acestea sunt elemente fundamentale care fac parte din abilitățile de comunicare chiar și la copiii foarte mici.

În fine, este important să ținem cont și de o bună înțelegere a limbajului de către copil. Să observăm dacă înțelege tot ce îi spunem.

În concluzie: Este esențial ca cei mici să învețe să asculte devreme și să se acorde mai multă atenție vocilor, cuvintelor celor prezenți, mai degrabă decât să fie ochi și urechi la televizor sau la videoclipurile de pe youtube.

 

My title page contents