Din punct de vedere medical, depresia la adolescenți nu este diferită de depresia la adulți.

Din punct de vedere medical, depresia la adolescenți nu este diferită de depresia la adulți. Cu toate acestea, manifestările pot fi diferite. Oricum, această tulburare emoțională este una dintre poverile cel mai greu de dus.

 

Depresia la adolescenți este asociată cu niveluri ridicate de stres și anxietate, iar în cele mai negre scenarii chiar și cu sinuciderea. Un episod depresiv îi afectează tânărului atât viața personală cât și cea familială și socială. A căuta metode de a-l înveseli, de a-l binedispune pe cel afectat de depresie, este absolut inutil. Și asta deoarece nu avem de-a face cu o stare de spirit sau o simplă indispoziție, ci cu o reală problemă medicală. Ce este mai grav e faptul că, spre deosebire de adulți, adolescenții nu dispun de instrumentele necesare cu ajutorul cărora să-și poată gestiona emoțiile. Iar această lipsă duce la exacerbarea simptomelor.

Depresia la adolescenți

Depresia este, așadar, mai mult decât plictiseală sau dezinteres pentru școală. Potrivit specialiștilor, simptomele acestei tulburări includ tristețea, iritabilitatea, plânsul, scăderea în greutate (ca urmare a pierderii apetitului), tulburări de somn, pierderea energiei, dificultăți de concentrare, gândire confuză, scăderea performanțelor școlare, autoizolare socială, interes scăzut pentru activități care înainte îi făceau plăcere, dezinteres pentru aspectul fizic, sentiment de vinovăție și scăderea stimei de sine.
Care este cauza depresiei la adolescenți? Nu este doar una, factorii fiind multipli.

Structura creierului – cercetările au arătat că creierul adolescenților este structural diferit de creierul adulților. Adolescenții cu depresie pot avea, de asemenea, diferențe hormonale și niveluri diferite de neurotransmițători. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice care afectează modul în care celulele creierului comunică și joacă un rol important în reglarea stărilor de spirit și a comportamentului.

Traume din copilărie – un eveniment traumatic poate avea urmări de durată. Pierderea unui părinte, abuzul fizic, emoțional sau sexual pot produce efecte de durată asupra creierului unui copil și pot contribui la declanșarea depresiei.

Moștenirea genetică – cercetările arată că depresia are o componentă genetică. Adolescenții care au una sau mai multe rude apropiate cu depresie – mai ales un părinte! -, prezintă un risc mai mare de a suferi ei înșiși de depresie.

Modelele de gândire negativă – adolescenții expuși în mod regulat unei gândiri pesimiste, pot ajunge la depresie. La fel și cei care ”învață” să se simtă neajutorați în loc sa fie stimulați să depășească provocările apărute în viața lor.

Tratarea depresiei adolescenților

Pentru că depresia nu are doar o singură cauză, nu există un tratament universal. În multe cazuri, găsirea celui care funcționează cel mai bine poate fi un proces de durată. Psihologul, psihoterapeutul și medicația antidepresivă sunt căile care pot conduce la vindecare.

Recomandări de mare ajutor

Exercițiile fizice stimulează producția de serotonină din creier, care îmbunătățește starea de spirit. Încurajează adolescentul să practice un sport sau o formă de mișcare de care este interesat.

Somnul este important pentru starea de spirit a adolescentului. Asigură-te că doarme suficient în fiecare noapte.

Ai grijă ca alimentația lui să fie echilibrată din punct de vedere nutritiv.

Cofeina are efect revigorant doar de moment. Consumată regulat, în exces, poate avea efect invers, de accentuare a senzației de oboseală. Ține-l departe de ea!

Persoanelor care suferă de depresie le este interzis consumul de alcool!

My title page contents