Depresie în timpul sarcinii. De ce apare și ce poate face viitoarea mamă?

Depresie în timpul sarcinii

Un nivel prea scăzut al proteinei cerebrale ar putea fi legat de riscul apariției depresiei în timpul sarcinii. Este o boală subtilă, care riscă să strice unul dintre cele mai fericite momente din viață. Depresia în timpul sarcinii, de fapt, poate avea repercusiuni fizice și psihologice importante. Și chiar poate compromite sănătatea copilului.

Un studiu realizat de o echipă de cercetători americani, Universitatea de Stat din Ohio Wexner Medical Center, publicat în revista Psychoneuroendocrinology, a identificat un biomarker specific bolii.

139 de femei însărcinate implicate în studiu

Cercetarea a implicat 139 de femei gravide. Cercetătorii le-au urmărit pe parcursul sarcinii și, de asemenea, timp de câteva luni după naștere. Viitoarele mame, au fost supuse în special testelor regulate de sânge. Și a fost monitorizat riscul acestora de a dezvolta depresie în timpul sarcinii. Scopul era de a înțelege dacă boala ar putea fi identificată într-un timp precoce, probabil chiar înainte de primele simptome.

Proteina cheie

Analiza rezultatelor a arătat că există o proteină specială a creierului, factorul neurotrofic al creierului (Bdnf). Acesta poate fi legat de riscul apariției depresiei în timpul sarcinii. Cercetătorii au descoperit că, în proba luată în considerare, atunci când proteina a scăzut sub anumite niveluri, în unele cazuri a apărut și depresia. În general, cantitățile acestei substanțe au scăzut semnificativ de la primul la al treilea trimestru și apoi au crescut după naștere. Conform autorilor studiului, femeile care au avut cele mai abrupte scăderi ale acestei proteine, au avut un risc mai mare de depresie în timpul sarcinii. De asemenea, au dat naștere copiilor cu o greutate redusă la naștere. Reducerea semnificativă a Bdnf în al doilea și al treilea trimestru a fost, de fapt, asociată cu simptome depresive mai mari în al treilea trimestru.

Un semnal de alarmă

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca Bdnf poate fi considerat un biomarker important pentru depresie în timpul sarcinii. O reducere importantă a nivelului acestui biomarker la femeile gravide ar trebui să fie considerată un semnal de alarmă. Care ar trebui să-l convingă pe medic să acorde o atenție specială situației, pentru a identifica cu promptitudine eventuala apariție a bolii.

Concluzie!

Pentru a reduce riscul depresiei în timpul sarcinii, este important să faceți cât mai multă mișcare. Activitatea fizică, de fapt, nu numai că mărește nivelul de hormoni care acționează pozitiv asupra stării de spirit, dar, de asemenea, crește nivelul proteinei BDNF.

My title page contents