Doar pentru ca este mic, nu inseamna ca are emotii reduse la scara. Copilul tau simte fiorii primei iubiri mult mai devreme decat te-ai astepta. Cum il pregatesti pentru dragoste, relatii si alti…demoni:)? Psihologul Alina Ioana Ciocodan te sfatuieste:
Familia joaca un rol esential in modul in care copilul gandeste despre relatii si intimitate, inclusiv despre intimitatea sexuala. Atunci cand vorbim cu copilul despre aceste lucruri de la o varsta mica, acesta se va simti confortabil sa va puna intrebari si sa va impartaseasca lucruri atunci cand trece spre varsta adolescentei. Cand incurajam conversatiile despre emotii si sentimente, prietenie, relatii de familie, copilul se simte mai increzator sa vorbeasca despre relatii cu dvs.. Atunci cand vede si stie ce inseamna respect si comportament potrivit intr-o relatie de familie sau de prietenie, va putea transfera aceste abilitati in relatia romantica. Chiar daca este tot mai influentat de prieteni – lucru normal si sanatos – adultii din viata copilului sunt totusi modelele de la care copilul va invata cel mai mult. Modul cum gestionati propriile dvs. relatii – cu sotul/sotia, cu prietenii si familia – si modul cum vorbiti in general despre femei, barbati, rolul fiecaruia, relatii, sentimente – il invata pe copil sa respecte, sa valorizeze si sa-i pese de o alta persoana.
Nu exista o varsta potrivita pentru inceperea unei relatii – fiecare copil este diferit si valorile fiecarei familii sunt diferite. Persoana speciala care trezeste interesul adolescentului face de obicei parte din grupul de prieteni. Cand copilul doreste sa iasa doar cu respectiva persoana, este important sa incercati sa va dati seama cat de pregatit este pentru a incepe o relatie romantica. O discutie despre acest lucru ar trebui sa va lamureasca daca copilul isi doreste o prietena sau un prieten doar pentru ca ceilalti colegi au deja o relatie, daca crede ca a avea prieten/ prietena este singurul mod de a iesi si a se distra sau daca vrea sa petreaca timp cu o persoana pentru a o cunoaste mai bine. Daca persoana de care copilul este interesat este mai mica sau mai mare ca varsta, este important sa aflam ce stie copilul despre asteptarile diferite fata de o relatie, la varste diferite. Cand vorbim cu copilul despre o posibila relatie romantica, este bine sa aducem in discutie subiecte importante, ca de exemplu: ce inseamna sa tratezi frumos si respectuos o persoana, ce inseamna sa te desparti de o persoana si cum o poti face civilizat, cum sa respecti individualitatea si limitele unei alte persoane. Sunt multe aspecte care seamana cu o discutie despre relatiile de prietenie sau familie – si este bine sa le includem si sa nu ne centram doar pe cele legate de sexualitate. in functie de valorile familiei voastre, este important sa discutati specific despre comportamente, reguli si consecintele aferente nerespectarii regulilor. Este de asemenea important sa stabiliti cu copilul ce poate sa faca atunci cand nu se simte in siguranta in relatie, cand se simte presat sau tratat nerespectuos. Transmiteti copilului mesajul ca poate veni oricand la voi cu intrebari sau pentru a discuta ce simte si ce il framanta – sunteti acolo pentru a-l asculta. La inceperea unei relatii romantice este important sa discutati si despre partea sexuala a acesteia. A vorbi cu copilul despre sexualitate nu il incurajeaza sa inceapa viata sexuala mai devreme si inainte de a fi pregatit. Din contra, studiile spun ca discutiile deschise si confortabile despre sexualitate sunt parte a relatiei sanatoase parinte-copil, amana de fapt inceperea vietii sexuale, il ajuta pe copil sa se implice in relatii mai sigure si sa-si asume mai putine riscuri.
Cand si cum sa ii vorbesti
Pregatirea copilului pentru a avea experiente pozitive in relatiile romantice nu inseamna insa doar a purta acea discutie dificila atunci cand copilul este deja adolescent. Educatia, inclusiv despre sexualitate, trebuie sa inceapa de fapt cand copilul este mult mai mic. Iata ce putem face in privinta educatiei sexuale a copiilor, inca din primii ani de viata:
la 2 ani, copilul este bine sa stie denumirea corecta a tuturor partilor corpului.
la 3-4 ani, copilul incepe sa se joace de-a doctorul, de-a mama si tata, si incepe sa puna intrebari de genul „cum apar bebelusii”.
in jurul varstei de 8 ani puteti incepe sa pregatiti copilul pentru schimbarile prin care va trece in perioada pubertatii si sa ii explicati cateva lucruri de baza despre reproducere si sexualitate. Este o varsta potrivita si pentru a discuta despre mesajele pe care le primeste din mass-media legat de sexualitate.
in clasele primare si mai tarziu, copiii au nevoie de sprijinul parintilor in a invata cum sa gestioneze influentele din partea prietenilor, presiunile, cum sa-si formeze o imagine corporala realista, cum sa identifice si sa gestioneze emotiile si sentimentele fata de o alta persoana.
in perioada adolescentei, copiii au nevoie de ghidarea parintilor in luarea deciziilor privitoare la relatii, comunicarea limitelor proprii intr-o relatie, protejarea fata de situatiile riscante.
Mai multe amanunte pe audiobookul „Cum abordam discutiile dificile cu copiii?” disponibil la adresa: www.audioparenting.ro
foto Shutterstock.com