Zi de zi ne confruntăm cu comportamentul plin de viață și de agitație al copiilor. Prin urmare, apelăm des la reproșuri și le acordăm pedepse, dar acestea nu întotdeauna îmbunătățesc comportamentul lor. De cele mai multe ori obținem exact contrariul.
Mai mereu, termenul „disciplină“ este echivalat cu „pedeapsă“. Cuvântul „disciplina” provine din limba latină și înseamnă „predare“. Deci, cheia pentru a corecta comportamentul copiilor este de a le oferi instrumentele de care au nevoie pentru a avea comportamentul potrivit.
Cum să-ți disciplinezi copilul?
Iată 8 sfaturi pentru un comportament mai bun:
1. Petreceți timp cu copilul
Este important să petreceți cu copilul o anumită perioadă a zilei. Doar tu și el. Copiii au nevoie de atenție. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să stați lipiți de el 24 de ore. Este suficient să-i alocați copilului un timp anume din zi, dar toată atenția să fie spre el, fără să fiți distrași de altceva.
De asemenea, petreceți 30 de minute pe zi pentru un copil, jucându-vă împreună un joc sau citindu-i din cartea preferată, dacă este mai mic și nu știe să citească.
Toată atenția trebuie îndreptată asupra copilului pentru perioada pe care ați stabilit-o. Veți vedea cum va deveni mai cooperativ și mai puțin înclinat să vă atragă atenția printr-un comportament negativ.
2. Importanța somnului
Pentru copii este foarte important să doarmă. Un copil bine odihnit este un copil cu un comportament bun, pozitiv. Trebuie să existe rutina somnului: copilul să meargă la culcare devreme și la aceeași oră. Lipsa odihnei poate face copilul deosebit de nervos .
3. Concentrați-vă pe rutină
Lipsa unei rutine precise încă de la vârsta preșcolară afectează în mod negativ comportamentul și performanțele copiilor.
Copiii sunt obișnuiți cu…, au nevoie de o rutină. Planificați cu ei activitățile zilei (ce să faceți dimineața, după școală, după-amiaza, după un pui de somn). Decideți împreună și notați programul zilei. Pentru copii, notarea programului rutinei, folosind imagini, desene sau cuvinte, îi determină să învețe și să respecte regulile. Programul trebuie pus într-un loc în care copilul îl va vedea în fiecare zi.
4. Definirea și simplificarea regulilor
Părinții sau profesorii întâmpină des dificultăți în stabilirea regulilor și respectarea acestora. Fraza: „Copilul meu face ceea ce vrea, nu respectă nicio regulă” este o declarație adesea folosită de părinți sau din spusele profesorilor: „Copiii din sala de clasă nu ascultă și sunt distrași”. Este important să setați reguli, puține, dar simple, pentru a putea fi respectate. Amintiți-vă că satisfacția trebuie să depășească pedeapsa. Decât să pedepsiți, mai bine concentrați-vă asupra atribuirii unor recompense mici.
5. Evitați să spuneți Nu
Copiii cer și pun multe întrebări, iar răspunsul nostru este de cele mai multe ori „nu”. Copiii sunt afectați de acest lucru. Încercați să spuneți „da” și veți transforma discuția într-o comunicare pozitivă. Dacă copilul vrea să meargă la piscină în mijlocul săptămânii, încercați să spuneți: „Ar fi o idee grozavă și este foarte distractiv, dar ar trebui să mergem mâine, după școală” . Atunci când nu se poate realiza un lucru imediat, încercați să folosiți alt răspuns în locul celebrului „NU”, spre o soluție mai bună.
6. Nu vă faceți griji, fiți fericiți
Copiii învață din exemplul nostru, al părinților, și sunt oglinda modului nostru de acțiune. Gândiți-vă la modul în care copilul v-ar putea descrie prietenilor săi: s-ar putea spune că sunteți părinți distractivi și lipsiți de griji sau că sunteți stresați și aroganți. Încercați să vă schimbați atitudinea, copilul va observa și pur și simplu va zâmbi mai mult.
7. Nu ignorați sursa comportamentului incorect
Comportamentul nepotrivit al copilului este întotdeauna un simptom al unei probleme mai profunde. Sarcina părinților este de a identifica care sunt cauzele și de a folosi strategiile potrivite pentru a-l corecta.
Dacă veți pune în aplicare aceste mici sfaturi, veți observa o îmbunătățire a comportamentului copilului.