Disciplinarea copilului fără pedepse e de preferat, însă uneori greu de realizat. Copiii învață din ceea ce trăiesc. Cea mai eficientă metodă de a-i disciplina pe copii este de a-i trata în felul în care dorim ca ei să-i trateze pe ceilalți: cu compasiune și înțelegere. Când le vorbim urât, îi pedepsim sau strigăm, copiii învață să acționeze agresiv.
Pedepsirea copilului afectează relația părinte-copil, astfel încât copiii nu vor dori să urmeze exemplul părinților. Un astfel de comportament îl va transforma într-un copil supărat, cu un comportament defensiv. Copiii uită rapid comportamentul „rău” care a dus la pedepsirea lor. Pur și simplu, pedeapsa îi învață pe copii lecții greșite.
În schimb, dacă părinții rămân amabili și conectați în timp ce stabilesc limite, crează mai puțină dramă și oferă mai multă iubire. Astfel, copiii au mai multe șanse să accepte limitele și să își asume responsabilitatea. Observându-și părinții, aceasta îi ajută să se autoregleze emoțional. Copiii învață să-și gestioneze propriile emoții și, prin urmare, comportamentul lor.
Disciplinarea copilului fără pedepse. Deci, cum poți disciplina copiii fără pedeapsă?
1. Reglați-vă propriile emoții
Părinții sunt model pentru copii. Așa cum ei reușesc să-și gestioneze emoțiile, așa va proceda și copilul. Nu acționa când ești supărat. Respiră adânc și așteptă până când ești calm, înainte de a aborda situația. Rezista impulsului de a pedepsi copilul.
2. Ajută-l să învețe
Faceți împreună diverse lucruri, timp în care copilul va învăța. Acesta își va asuma treptat o mai mare parte din responsabilitate și, în cele din urmă, face totul singur. Amintește-i ce are de făcut, anticipează unele lucruri și spune-i și lui. Ajută-l să aibă o rutină. Copiii au nevoie de rutină pentru a funcționa bine.
3. Stabilește limite, dar setează-le cu empatie
Desigur, trebuie să insiști asupra unor reguli, dar poți anticipa și cum evoluează situația. Când copiii se simt înțeleși, sunt mai capabili să accepte limitele impuse de părinți.
4. Disciplinarea copilului fără pedepse. Învață-i pe copii să repare
Ajută-ți copilul să înțeleagă unde a greșit, explicându-i totodată cum poate repara greșeala făcută. Evident, când acest lucru e posibil. Poate avea o relație mai bună cu fratele sau sora, poate să fie mai ordonat și mai atent la nevoile celorlalți. Acestea sunt „greșeli” de comportament care pot fi corectate, dar trebuie să aibă un model.
5. Disciplinarea copilului fără pedepse: Spune DA
Copiii vor face aproape orice le-am solicita, dacă le vom cere cu iubire, cu o atitudine pozitivă. Găsește o modalitate de a spune DA în loc de NU, chiar și în timp ce îți setezi limita. Copilul tău va răspunde cu generozitatea spiritului care se potrivește cu al tău.
6. Re/conectați-vă în fiecare zi
Nu uita, reconectarea e foarte importantă. Ia fiecare zi de la zero. Voi, părinții, nu păstrați negativismul în atitudinea voastră, uitați de „nervii” zilei de ieri și fiți fericiți împreună… „azi”!