Dulciurile în sarcină. Poate viitoarea mamă să consume dulciuri?

Dulciurile în sarcină. Poate viitoarea mamă să consume dulciuri?

Dulciurile în sarcină?… grea întrebare. Deoarece dulciurile sunt foarte cerute de către femeile însărcinate. Dar oare sunt ele bune în sarcină? Și dacă da, în ce cantitate? Având în vedere că sunt preparate din zahăr industrial, consumul acestora duce la creșterea nivelului glicemic din sânge. Iar un consum exagerat de dulciuri, afectează și dezvoltarea fătului.

Dar de ce viitoarele mame au asemenea pofte?

Cauzele poftei de dulce în sarcină:

Odată cu sarcina, în organismul femeii se produc o mulțime de schimbări. Fluctuațiile hormonale de la începutul sarcinii determină nevoia de a mânca dulciuri în sarcină.

Dar acestea nu sunt singurele cauze care stau la baza poftei de dulce pe perioada sarcinii. Iată ce alte cauze pot declanșa pofta de dulce: 
– creșterea poftei de mâncare;
– stresul;
– depresia;
– deficiențele nutriționale;
– deshidratarea;
– sedentarismul;
– alimentele care scad indicele glicemic;
– eliminarea micului-dejun din meniul zilnic;
– mesele neregulate etc.

 

Dulciurile în sarcină. Ce riscuri pot apărea?

În sarcină, consumul de dulciuri este echivalent cu un aport considerabil de zahar industrial. Un consum excesiv de zahăr este dăunător atât pentru mamă, cât și pentru făt. Un prim efect este creșterea glicemiei din sânge. Toate dulciurile și prăjiturile din comerț sunt pline de zahăr, ceea ce înseamnă calorii goale. Consumul de zahăr în sarcină duce la formarea straturilor adipoase, dar și la creșterea în greutate. În rest, pe lângă satisfacerea unei pofte a mamei, nu aduce alt beneficiu nutrițional organismului. Un surplus de greutate pentru viitoarea mamă, poate avea consecințe negative și asupra fătului. Aceasta poate duce la obezitate, hipertensiune arterială sau diabet gestațional.

Și lanțul problemelor continuă. Pot apărea complicații ca: eclampsie, preeclampsie etc., care pot determina pierderea sarcinii sau probleme grave de sănătate pentru mamă și făt. Depistate la timp, aceste posibile complicații pot salva viața celor doi. Conform medicilor, un aport crescut de zahăr în sarcină poate duce la un risc crescut de defecte de tub neural la făt. Cel mai cunoscut defect este spina bifida.

Cum poate fi redusă pofta de dulciuri și cum pot fi înlocuite dulciurile?

Femeile însărcinate trebuie să aibă grijă să fie relaxate, să facă mișcare și exerciții fizice și să aibă o alimentație corespunzătoare, respectând programul meselor. Ele trebuie să reunțe la consumul de produse care duc la scăderea indicelui glicemic: cartofi, făinoase, orez alb. Pentru satisfacerea nevoii de dulce, gravidele pot alege să consume: fructe, ciocolată neagră, înghețată, fructe uscate, iaurturi cu fructe și alte deserturi sănătoase, de regulă preparate în casă.

 

My title page contents