Durerile de spate în sarcină nu sunt neobișnuite, majoritatea gravidelor confruntându-se cu ele.

Durerile de spate în sarcină nu sunt neobișnuite, majoritatea gravidelor (între 50 și 70%) confruntându-se cu ele. Însă chiar dacă sunt niște dureri comune, nu trebuie ignorate, necesitând atenție.

 

Kilogramele acumulate, schimbarea centrului de greutate și relaxarea ligamentelor articulațiilor pelvisului sunt cele care determină durerile de spate în sarcină. Aceste dureri pot apărea la orice vârstă a sarcinii. Cu toate acestea, cel mai frecvent sunt întâlnite în al treilea trimestru, când greutatea copilului crește și ea.

Durerile de spate în sarcină

Rutina zilnică a gravidei poate fi perturbată de disconfortul creat de durerile de spate, iar de multe ori ele pot perturba somnul. Vestea bună este că de cele mai multe ori durerile de spate pot fi prevenite sau ameliorate prin respectarea câtorva recomandări.

Menține o postură bună

Pe măsură ce bebelușul crește, centrul de gravitate se schimbă. Astfel, pentru a evita căderea în față, s-ar putea să încerci să compensezi aplecându-te mai pe spate. Această poziție determină contractura mușchilor de la nivelul inferior al spatelui, ceea ce cauzează apariția durerilor. O poziție corectă a corpului presupune spatele drept, pieptul sus și umerii relaxați. Când stai în picioare ține-le ușor depărtate, pentru a avea un bun suport. Dacă ești nevoită să stai așezată pentru o perioadă mai lungă de timp, sprijină un picior pe un scăunel mic. De asemenea, ia pauze dese, ridică-te de pe scaun și plimbă-te puțin. Scaunul trebuie să fie unul confortabil, cu spătar pe care să îți poti sprijini spatele. O pernă pusă în dreptul părții inferioare a spatelui este de mare ajutor.

Poartă încălțăminte cu talpă joasă

Este de la sine înțeles că încălțămintea cu tocuri înalte mai are de așteptat până să fie din nou purtată. Oricât de dragă ți-ar fi, ea reprezintă deocamdată un pericol pentru echilibrul tău. Alege încălțămintea cu talpă joasă, care să îți confere stabilitate. Purtarea unei centuri de susținere poate fi de folos.

Nu te apleca atunci când vrei să ridici o greutate

Controlează-ți instinctul de a te apleca din talie atunci când vrei să ridici ceva de jos. Poți face acest lucru îndoind ambii genunchi, ca și cum ai vrea să te așezi în poziția ghemuit. Nu exagera cu ridicările acestea, chiar dacă e vorba de greutăți mici. Mai bine cere ajutor.

Dormi pe o parte

Chiar dacă obișnuiai să dormi pe spate, de-acum trebuie să o faci pe o parte. Poți ține unul sau ambii genunchi îndoiți. Ia în calcul și folosirea unei perne așezate între genunchii îndoiți, sub abdomen sau la spate.

Include activitatea fizică în rutina zilnică

Activitatea fizică regulată îți poate menține spatele puternic și poate ameliora durerile de spate în timpul sarcinii. Încearcă activități ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau exercițiile în apă. Un kinetoterapeut îți poate arăta întinderi și exerciții care să te ajute.

Ia în considerare terapiile complementare

Unele cercetări sugerează că acupunctura ar putea ameliora durerile de spate în timpul sarcinii. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare. Dacă ai în vedere o terapie complementară, discută cu medicul tău înainte să apelezi la ea. Informează specialistul în acupunctură că ești însărcinată.

Când să te adresezi medicului

Dacă te confrunți cu dureri de spate severe sau dacă ele persistă de mai mult de două săptămâni, ia legătura cu medicul. Reține că acestea pot fi și un semn al travaliului prematur sau al unei infecții a tractului urinar. Dacă durerile de spate sunt însoțite de sângerare vaginală, febră sau senzația de arsură în timpul urinării, contactează medicul de urgență.

My title page contents